Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost făcut primul pas pentru amenajarea unui domeniu schiabil în Munţii Călimani, partea harghiteană | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » A fost făcut primul pas pentru amenajarea unui domeniu schiabil în Munţii Călimani, partea harghiteană
A fost făcut primul pas pentru amenajarea unui domeniu schiabil în Munţii Călimani, partea harghiteană

A fost făcut primul pas pentru amenajarea unui domeniu schiabil în Munţii Călimani, partea harghiteană

Săptămâna trecută, Primăria Topliţa a recepţionat studiul de prefezabilitate pentru amenajarea unui domeniu schiabil în Munţii Călimani, pe domeniul administrativ al municipiului.

Consilierul local Andrei Vodă a postat pe pagina sa de socializare câteva detalii despre rezultatele acestui studiu şi despre posibilul domeniu schiabil.

Acesta ar urma să cuprindă 4 pârtii de schi, dintre care 3 de dificultate medie (cu lungimi de 767 metri, 885 metri şi 1.128 metri) şi una de dificultate ridicată (588 metri).

Două dintre ele ar beneficia de telescaun, iar alte două de teleschi.

Altitudinea la care ar urma să fie amenajate ar fi la peste 1.000 de metri (cu puncte de plecare 1.330 şi 1.410 metri şi o diferenţă de nivel care variază între 170 metri şi 250 metri).

Una dintre pârtii ar avea o expunere nord-estică, alte două ar fi orientate către nord, iar o alta ar avea expunere estică.

În cadrul aceleiaşi postări, Andrei Vodă mai preciza că zona în care ar urma să se amenajeze acest domeniu nu se suprapune pe nici un fond forestier şi nici pe Parcul Naţional Călimani sau vreo altă rezervaţie naturală.

În ceea ce priveşte viitorii paşi, se doreşte ca anul viitor să se realizeze studiul de fezabilitate şi proiectarea.

În paralel, după ce va intra în proprietatea drumului forestier de la Monumentul Eroilor (DN15) până la Staţia Meteorologică Călimani, Primăria municipiului Topliţa doreşte pietruirea lui şi astfel înlesnirea accesului în munţi.

Rămâne, totuşi, o întrebare, deocamdată fără răspuns aşa cum preciza şi consilierul local: sursa de finanţare.

„Hotărârea de Guvern 558/2017, Anexa nr. 2, prevede lista localităţilor eligibile pentru investiţii în turism, iar Topliţa nu se află pe acea listă. Practic, nefăcând parte din acea listă, nu putem solicita fonduri de la stat pentru investiţii de orice fel în turism, şi chiar dacă am aplica pentru fonduri europene am avea o bilă neagră”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.