Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 78 de milioane de lei disponibili pentru modernizarea creşelor şi şcolilor harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Economic » Peste 78 de milioane de lei disponibili pentru modernizarea creşelor şi şcolilor harghitene
Peste 78 de milioane de lei disponibili pentru modernizarea creşelor şi şcolilor harghitene

Peste 78 de milioane de lei disponibili pentru modernizarea creşelor şi şcolilor harghitene

Într-un comunicat de presă emis de filiala harghiteană a Partidului Social Democrat şi semnat de Mircea Duşa, se precizează că din cele 508 milioane de lei cât reprezintă valoarea proiectelor depuse în judeţ prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, peste 78 de milioane sunt destinate doar modernizării creşelor şi şcolilor. Mai exact, este vorba de 78.182.805,52 lei.

O altă sumă importantă (122.361.774,56 lei), se precizează de către organizaţia judeţeană a PSD Harghita, s-a alocat pentru extinderea reţelelor de canalizare şi pentru introducerea apei curente. Pentru reabilitarea sau amenajarea drumurilor, resursa financiară pentru următorii trei ani – până-n 2020 – este de 282.049.242,36 lei.

„Din acest moment – se precizează în comunicat – revine primarilor fiecărei localităţi responsabilitatea de a întocmi ori completa documentaţia legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei”.

În cuprinsul comunicatului se mai aminteşte faptul că „la nivel naţional, PNDL 2 înseamnă un efort de 30 de miliarde lei, angajat până-n 2020.

Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate ştiinţific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autorităţile locale în funcţie de necesităţile reale ale comunităţilor.

Astfel, la nivel naţional, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor: 9 miliarde lei pentru reţele de alimentare cu apă şi canalizare; 16 miliarde lei pentru drumuri şi poduri (judeţene, comunale sau orăşeneşti); 4 miliarde lei pentru unităţi de învăţământ (creşe, grădiniţe, şcoli, colegii); 1 miliard lei pentru unităţi medicale.

Pentru prima dată, fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe judeţe şi apoi repartizarea în interiorul judeţelor.

În formula alocării fondurilor pe judeţe sunt patru indicatori luaţi în calcul: numărul de localităţi din judeţ, populaţia judeţului, suprafaţa judeţului şi impozitul pe venit încasat pe judeţ. Ca urmare, indiferent de culoarea politică a preşedinţilor de consilii judeţene sau de bazinul electoral, judeţele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică şi administrativă şi capacitatea financiară a acestora.

Astfel, în PNDL 2, raportul dintre judeţul care primeşte cei mai mulţi bani şi judeţul care primeşte cel mai puţin este de 2,4, realitate care demonstrează asigurarea unei finanţări echilibrate la nivelul întregii ţări, în beneficiul tuturor cetăţenilor.

De menţionat că pentru judeţul Harghita au fost acceptate toate proiectele eligibile depuse de către autorităţile locale”. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.