96 de milioane de lei, valoarea contractelor în execuţie ale Consiliului Judeţean Harghita, majoritatea în drumuri | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 11 decembrie 2024
Home » Societate » 96 de milioane de lei, valoarea contractelor în execuţie ale Consiliului Judeţean Harghita, majoritatea în drumuri
96 de milioane de lei, valoarea contractelor în execuţie ale Consiliului Judeţean Harghita, majoritatea în drumuri

96 de milioane de lei, valoarea contractelor în execuţie ale Consiliului Judeţean Harghita, majoritatea în drumuri

Se doreşte şi reabilitarea drumurilor care fac legătura cu judeţele vecine

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita intenţionează să reabiliteze drumurile care fac legătura cu judeţele învecinate, dar şi a celor din interiorul judeţului, pentru dezvoltarea turismului, impulsionarea creşterii economice, dar şi pentru a veni în sprijinul tinerilor, să rămână în localităţile natale.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că se doreşte deschiderea judeţului, deoarece drumurile interjudeţene au fost lăsate în paragină în perioada comunistă, „la fel ca şi cele judeţene”.

„În judeţul Harghita se putea veni numai pe drum naţional şi legăturile istorice cu judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Covasna, Braşov, Mureş au fost întrerupte. Şi chiar acum, când auzim că judeţul Harghita este subdezvoltat, de la Bucureşti, atunci trebuie ştiut şi acest fapt că acest lucru s-a întâmplat în zeci de ani, într-o perioadă foarte lungă şi a fost o decizie conştientă a conducerii politice din vremea comunistă care a vrut ca comunităţile maghiare, între judeţe sau în cadrul judeţelor, să nu aibă acces de comunicare, de a se deplasa, de a ţine legături familiale”, a declarat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a spus că se doreşte redeschiderea a 14 drumuri care fac legătură cu Suceava, Neamţ, Bacău, Covasna, Braşov şi Mureş. 80% dintre aceste drumuri sunt impracticabile. Totodată, se intenţionează refacerea drumurilor şi în interiorul judeţului, „pentru că foarte multe microregiuni istorice care sunt despărţite de un munte sau de un deal (…) sunt impracticabile şi dezvoltarea economică, turistică suferă din această cauză”.

92 de investiţii, din care majoritatea în drumuri

„Aşadar, momentan avem 92 de investiţii diferite, din care majoritatea în drumuri, ori în fază de execuţie, ori în fază de proiectare, sau în fază de pregătire a proiectelor”, a spus şeful CJ Harghita.

Valoarea contractelor în execuţie este de 96 milioane de lei (peste 20 milioane de euro). Totodată, mai sunt pregătite proiecte de 363 de milioane de lei (peste 70 de milioane de euro). „Deci aproape 100 de milioane de euro putem cheltui şi atunci judeţul va arăta refăcut”.

Acesta a mai punctat că la CJ Harghita este o echipă foarte bună „şi eu pot să spun mândru că avem cea mai eficientă echipă în privinţa reabilitării sau lucrărilor pe drumuri judeţene din ţară”, activitatea putând fi urmărită pe site-ul: investii.judetulharghita.ro.

„Suntem pregătiţi pentru o nouă perioadă de finanţare pentru bani europeni. Eu sper că vom fi în top, vom fi pe primul loc la proiecte depuse pentru fonduri europene pentru perioada 2021-2027, pentru că noi avem documentaţiile deja bine făcute”, a declarat Borboly Csaba.

 Sunt pregătite proiecte pentru reabilitarea a 250 km de drumuri judeţene, din fonduri europene

Vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamér, a spus la rândul său că din fonduri europene au fost finalizate sau urmează să fie terminate proiecte în cadrul cărora s-au construit 43 de kilometri de drumuri judeţene, în valoare de 74 milioane de lei.

De asemenea, în această perioadă au fost începute procedurile pentru realizarea de lucrări pe 65 de kilometri de drumuri judeţene, în valoare de 143 de milioane de lei, care vor fi construite din fonduri europene.

Totodată, Barti Tihamér a mai declarat că sunt pregătite proiecte pentru accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea a peste 250 de kilometri de drumuri. „Aceasta înseamnă că, în ultima perioadă, au fost făcute multe proiecte, datorită cărora putem porni la acest drum, pentru accesarea acestor fonduri. Depinde foarte mult şi de ce posibilităţi va avea România şi de ce posibilităţi vor fi în această regiune pentru accesarea de fonduri. Dorim să atragem atenţia că există proiecte ce necesită finanţare şi de aceea rugăm autorităţile competente ca să aibă în vedere şi acest lucru, în ceea ce priveşte pregătirea fondurilor pentru următoarea perioadă, ca să fie pregătite fonduri şi pentru drumuri judeţene mai multe decât au fost în ultima perioadă. Eu sper că prin aceste lucrări vom avea mult de câştigat în ceea ce priveşte judeţul nostru. În primul rând nu cheltuim doar banii, taxele adunate din judeţul nostru, ci bani europeni, ceea ce este foarte important pentru noi. (…) Credem că şi din punct de vedere turistic, social, economic va fi o creştere datorită acestor investiţii. Toate investiţiile care sunt făcute în infrastructură în judeţ aduc un beneficiu direct sau indirect judeţului şi locuitorilor judeţului nostru”, a spus vicepreşedintele CJ Harghita.

Situaţia concretă a lucrărilor pe drumurile judeţene

Concret, Adrian Chiorean, director general adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Harghita, a explicat că din fonduri europene sunt finalizate DJ 123A Sâncrăieni – Tuşnad şi DJ 132 Vlăhiţa – Ocland – ieşirea spre Jimbor.

Urmează să intre în execuţie DJ 131, 133 şi 137A, care fac parte dintr-un lot de aproximativ 49 de kilometri, pentru care există contract de finanţare.

Adrian Chiorean a declarat că în acest an şi în 2020 se speră finalizarea a încă trei proiecte. Din acestea a fost finalizat unul: Păuleni-Ciuc – Delniţa – Ciuboteni – Miercurea Ciuc. Urmează să fie finalizat DJ 126 Suseni – Voşlăbeni.

Ultimul finanţat din fonduri europene este drumul judeţean care face legătura din Bilbor cu judeţul Suceava, de 6,135 km. Contractul de execuţie este semnat, iar în această săptămână ar urma să înceapă lucrările.

Directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice a mai spus că tot din fonduri europene mai sunt pregătite alte trei proiecte. Este vorba despre DJ 125 Cârţa – Tomeşti – Sândominic – Bălan; DJ 128 Jolotca – Borsec şi DJ 137 Odorheiu Secuiesc – Cristuru Secuiesc. Acestea încă nu au intrat în finanţare.

Proiecte aflate în derulare, care au fost începute în 2018 şi au fost continuate în 2019, sunt lucrările la DJ 132, DJ 132A (Mereşti – Mărtiniş, care a fost finalizat). Se continuă lucrările la DJ 134A (Şoimuşu Mic – Cristuru Secuiesc), care vor fi finalizate parţial. Tot în acest an se speră finalizarea reabilitării drumului judeţean DJ 135 Cobăteşti – Tărceşti.

Există foarte multe lucrări care sunt în faza de proiectare: DJ 113B, 123, 123C, 123F, 125 (km 4 – Gheorgheni spre Covaci Peter), 127A, 127B, 128, 133, 134, 134A, 135, 136, 136B, 138.

Adrian Chiorean a spus că pentru mai multe drumuri judeţene au fost organizate deja trei licitaţii, însă nu s-a prezentat nici un constructor.

În legătură cu DJ 127 Ditrău – Tulgheş, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice a spus că este vorba despre aproximativ 23 de km de drum care urmează să fie modernizaţi. „Avem proiect pentru el (n.n. – DJ 127), este licitată execuţia, iar în acest moment este în evaluare financiară. S-au solicitat anumite clarificări pentru preţurile licitate”.

Un alt drum care se află în lucrări este DJ 138A (spre Harghita Băi). „Am asfaltat la stadiul de binder, strat de legătură, primii 2,9 km. Aceşti km reprezintă garanţia că putem intra cu acest drum în iarnă. Nu am continuat şi am sistat pentru acest an lucrările pentru că este un drum de altitudine. (…) Anul viitor vom continua şi vom finaliza întreg drumul până la intrarea în Harghita Băi”, a spus Adrian Chiorean.

Este pregătit proiectul tehnic pentru podul de pe DJ 153, la intrarea în comuna Subcetate, la care se adaugă reabilitarea sistemului rutier pe DJ 153D, din comuna Remetea spre depozitul de deşeuri ecologic.

De asemenea, unele sunt în faze incipiente de proiectare. „M-aş referi la DJ 137 şi 127A, de la Tulgheş spre judeţul Neamţ (Bicazul Ardelean). Au fost discuţii cu omologii din Neamţ, care au şi ei un proiect, astfel că şi această zonă se va deschide puternic de la Bicazul Ardelean spre comuna Tulgheş”.

Adrian Chiorean a spus că se află în pregătire lucrările de întreţinere. E vorba despre turnarea unor covoare bituminoase, „care de fapt înlocuiesc stratul de uzură şi reînnoiesc structura tehnică”.

În acest an este preconizată execuţia a patru covoare asfaltice. La Ditrău au început lucrările de aşternere a covorului asfaltic, iar în această săptămână se preconizează că se vor finaliza. Cu aceeaşi societate comercială se vor asfalta drumuri în zona Ciucului (la Cârţa, de la calea ferată până în zona centrală a comunei şi de la ieşirea din Sândominic până la capătul oraşului Bălan).

În zona Odorhei au început lucrările la Dealu, iar în zona Cristur se va reface stratul asfaltic pe o stradă care face legătura cu Şoimuşu Mic.

„Problema cea mai mare este că drumurile judeţene traversează foarte multe zone înalte, iar judeţul Harghita are o problemă şi cu argila şi sunt foarte multe alunecări de teren. Şi am avut, din păcate, foarte multe experienţe negative la reabilitarea drumurilor, pentru că odată cu refacerea drumului şi asfaltarea acestuia au început să apară alunecările de teren, pentru că traseele apelor subterane s-au modificat. (…) Avem foarte multe expertize, prin care încercăm să stăpânim acest fenomen de alunecări de teren”, a explicat directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice a CJ Harghita.

În Harghita sunt 842 km de drumuri judeţene. Din aceştia asfaltaţi sunt aproximativ 450 de kilometri în acest moment, restul sunt pietruiţi sau de pământ. Din drumurile de pământ, peste 250 km sunt închişi circulaţiei publice pe timp de iarnă, din cauza faptului că sunt impracticabili sau sunt în zone foarte greu accesibile.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.