75 de harghiteni au rămas fără indemnizaţie de şomaj | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 24 septembrie 2023
Home » Societate » 75 de harghiteni au rămas fără indemnizaţie de şomaj
75 de harghiteni au rămas fără indemnizaţie de şomaj

75 de harghiteni au rămas fără indemnizaţie de şomaj

 Aceştia au refuzat să participe la cursurile de calificare ori să se angajeze

Un număr de 75 de persoane din Harghita au rămas în 2015 fără indemnizaţia de şomaj întrucât au refuzat să participe la cursuri de calificare sau să se angajeze pe locurile de muncă oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita.

Jano Edit, şef serviciu în cadrul AJOFM Harghita, a declarat pentru Agerpres că un număr de 34 de şomeri au pierdut indemnizaţia întrucât au refuzat să participe la cursuri de calificare, iar 41 pentru că au refuzat locurile de muncă oferite.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi dintre cei care refuză să participe la cursuri sunt persoane care consideră că sunt prea în vârstă pentru a se califica şi a profesa într-o altă meserie. În ceea ce priveşte refuzul de a accepta un anume loc de muncă, există şomeri care preferă să trăiască din agricultura de subzistenţă decât să se angajeze, iar alţii nu-şi justifică decizia.

Numărul persoanelor care refuză să participe la cursuri de calificare este, însă, mult mai mic decât în alţi ani, după ce şi-au dat seama că, în acest fel, au şanse mai mari să se angajeze. În 2010, spre exemplu, aproximativ 300 de şomeri harghiteni au rămas fără ajutorul acordat de stat întrucât au refuzat participarea la cursuri.

În luna martie, AJOFM Harghita intenţionează să organizeze mai multe cursuri de formare profesională, respectiv limba engleză, ospătar şi formator, pentru zona Ciuc, administrator pensiune turistică, la Odorheiu-Secuiesc, secretar-dactilograf, la Gheorgheni şi ospătar, la Topliţa. Aproximativ 150 de şomeri vor fi cuprinşi la aceste cursuri. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.