Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe plan local: comportament inflexibil de stăpân medieval. Pe plan naţional şi european: apeluri la toleranţă şi revendicări maximale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Pe plan local: comportament inflexibil de stăpân medieval. Pe plan naţional şi european: apeluri la toleranţă şi revendicări maximale
Pe plan local: comportament inflexibil de stăpân medieval. Pe plan naţional şi european: apeluri la toleranţă şi revendicări maximale

Pe plan local: comportament inflexibil de stăpân medieval. Pe plan naţional şi european: apeluri la toleranţă şi revendicări maximale

 Comunicat de presă

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), împreună cu asociaţiile şi fundaţiile care au aderat la platforma sa, luând act de decizia consilierilor judeţeni ai Uniunii Democrate Maghiare din România şi ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, care au votat, în data de 11 decembrie 2015, varianta ca steagul secuiesc să devină steag al judeţului Harghita, constată că:

  1. Această decizie sfidează legea, din moment ce acelaşi steag al judeţului, în aceeaşi configuraţie coloristică, cu aceeaşi simbolistică şi aceleaşi proporţii şi dimensiuni, votat şi în 2009 ca steag al judeţului Harghita, a fost anulat prin Decizia nr. 2690/R, din data de 26 septembrie 2012, a Curţii de Apel Târgu-Mureş. În acest mod, judeţul Harghita, unitate administrativ-teritorială oficială a statului român, şi-a însuşit drapelul unei entităţi care nu există, asumându-şi, totodată, şi revendicările acesteia, în totalitate neconstituţionale.
  2. Consilierii UDMR şi ai PPMT nu au ţinut cont, în acţiunea lor, de propunerea FCRCHM ca steagul judeţului să conţină şi un element heraldic românesc, făcută înlăuntrul termenului de dezbatere publică, nici de propunerea unui consilier român, ca amendament la propunerea de hotărâre, având acelaşi obiect, astfel că steagul votat al judeţului Harghita are, în optica actanţilor acestui demers, un caracter pur etnic maghiar; în fond, imagistica steagului este sinonimă cu simbolul universal al islamului (semiluna asociată cu o stea), situaţie cel puţin hilară pentru o ţară creştină.

Aprobarea acestui drapel este şi o ofensă adusă statului român. Steagurile simbolizează entitatea statală a populaţiei de pe un anumit teritoriu. Prin aprobarea acestui steag, care nu conţine nici un element care să-i reprezinte şi pe români, practic se pune în discuţie autoritatea statului în această zonă.

  1. Nici preşedintele Consiliului Judeţean şi nici consilierii amintiţi n-au putut fi clintiţi din opinia, exprimată obstinat, că aceste simboluri îi reprezintă pe toţi locuitorii şi toate etniile judeţului, niciodată argumentată şi în nici un fel justificată. FCRCHM consideră că avem de-a face, a câta oară, cu un clasic exemplu de ignorare voită a cetăţenilor nemaghiari ai judeţului, de evidentă discriminare culturală, de anihilare simbolică a existenţei românilor pe aceste meleaguri, de folosire abuzivă a votului democratic împotriva democraţiei înseşi. Constatăm astfel, cu uluire, că după sute de ani de excludere a românilor din heraldica transilvană, nici la aproape un secol după Marea Unire acest drept nu poate fi pus în operă.
  2. Rugăm instituţiile statului să observe şi să ţină cont în deciziile actuale şi viitoare de diferenţa enormă dintre comportamentul inflexibil de stăpân medieval pe plan local şi apelul la toleranţă şi revendicările maximale pretinse de conducătorii politici români de etnie maghiară pe plan naţional şi european. Ni se pare normal ca cererile acestora să fie condiţionate sever de un comportament cel puţin decent politic din partea celor care, uzând de predominanţa numerică, sunt şi vor fi conducători politici şi administrativi „veşnici” ai judeţului Harghita, unde rotaţia politică a puterii devine imposibilă, iar românii nu se mai regăsesc în proiecţia de viitor a zonei.

A fi obligat să accepţi mereu deasupra capului un steag care nu numai că nu te reprezintă, dar te şi sfidează, este încă un element care tensionează relaţiile interumane din acest areal, care ar putea fi cel puţin acceptabile în lipsa acestor provocări intenţionate – de care politicienii maghiari din zonă sunt perfect conştienţi şi pe care le comit sistematic, în vederea unor presiuni, şantaje sau tranzacţii viitoare cu puterea de la Bucureşti. Tranzacţii ale căror victime am căzut permanent din 1990 încoace.

Biroul de presă al FCRHCM

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.