Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

600.000 de lei pentru protecţia şi reabilitarea monumentelor istorice din judeţ, în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » 600.000 de lei pentru protecţia şi reabilitarea monumentelor istorice din judeţ, în acest an
600.000 de lei pentru protecţia şi reabilitarea monumentelor istorice din judeţ, în acest an

600.000 de lei pentru protecţia şi reabilitarea monumentelor istorice din judeţ, în acest an

Persoane fizice şi juridice din tot judeţul pot depune proiecte în cadrul „Programului de protecţie a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita” al Consiliului Judeţean. Sunt finanţate sau cofinanţate programe de proiectare şi execuţia lucrărilor de conservare, restaurare, intervenţie sau protejare a monumentelor istorice clasate în categoria A şi B.

„În acest an, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a alocat 600.000 de lei programului prin care persoanele fizice şi juridice pot accesa fonduri pentru protejarea şi renovarea clădirilor monumente istorice. Se vor sprijini programe de proiectare şi execuţie de lucrări de conservare, restaurare, intervenţie sau protejare deja autorizate şi cu autorizaţie de construire valabilă, pentru monumente şi situri clasate în categoria A şi B şi care sunt folosite în scopul unor activităţi socioculturale, de învăţământ, sănătate, de culte, de binefacere ori a altor activităţi asemănătoare sau de locuinţă”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamér.

Termenul rămas pentru depunerea proiectelor este foarte scurt, doritorii având la dispoziţie o săptămână şi jumătate pentru înregistrarea documentaţiei şi a cererii de finanţare.

„Termenul limită expiră la data de 29 iunie, ora 12,00. Finanţarea sau cofinanţarea unui program/proiect se acordă pe baza unui contract încheiat între CJ Harghita şi solicitant, uşor de completat. Foarte important: solicitantul trebuie să demonstreze că este proprietarul clădirii pentru care se solicită fonduri, iar dacă sunt mai mulţi proprietari, se va prezenta cu împuterniciri din partea fiecăruia dintre aceştia, că poate face demersuri în acest sens”, a explicat vicepreşedintele CJ Harghita.

În majoritatea cazurilor, bisericile sunt cele care depun proiecte, însă conducerea CJ atenţionează că „ar fi important să depună proiecte cât mai mulţi proprietari persoane fizice de clădiri monumente istorice”. „Astfel, vom putea da o imagine mai frumoasă asupra centrelor istorice, nu numai din punct de vedere cultural, ci şi turistic”, a continuat vicepreşedintele CJ.

În cazul persoanelor fizice, proiectele se pot depune şi etapizat: într-un an proiectul pentru elaborarea studiului privind lucrările necesare, anul următor pentru proiectarea cu experţi în monumente istorice, iar în cel de-al treilea pentru finanţarea renovării.

„Nu este nevoie de aportul propriu al persoanei care depune proiectul, dar dacă îl are, va primi un punctaj mai bun. Acest proiect a fost gândit pentru persoanele care nu au posibilitatea financiară să renoveze o clădire monument istoric, să poată avea posibilitatea de a primi ajutor din partea noastră”, a mai spus Barti Tihamér.

Trebuie reţinut faptul că nu se pot depune proiecte pentru imobile sau pentru părţile de clădire unde se desfăşoară activităţi economice. „Sunt multe cazuri, în special în centrul localităţilor, unde la parter sunt magazine, iar la etaj se locuieşte. Noi putem finanţa doar reparaţiile la partea superioară, locuibilă, iar proprietarul trebuie să negocieze renovarea cu chiriaşii care desfăşoară activităţi comerciale”, a precizat vicepreşedintele CJ Harghita.

Proiecte pot depune persoane fizice şi juridice din tot judeţul. Cele din zona de nord nu trebuie să se deplaseze până la Miercurea Ciuc, ci doar să caute biroul Consiliului Judeţean care funcţionează în incinta Primăriei Topliţa şi să întrebe de dl Ciprian Ichim, care le va asigura îndrumarea, oferindu-le sprijin inclusiv la completarea formularului.

În anul 2017 au fost depuse 32 cereri de finanţare, din care au fost selectate 22, care au primit în total 554.066 de lei.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.