Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Atenţie la căpuşe! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Sănătate » Atenţie la căpuşe!
Atenţie la căpuşe!

Atenţie la căpuşe!

Peste 200 de persoane muşcate de căpuşe s-au prezentat, în utimele două luni, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc. Numărul cazurilor creşte de la o zi la alta, susţin medicii, şi avertizează că aceste insecte „tot mai multe infestate cu Borrelia”, îşi fac veacul acum şi în parcurile din mediul urban. DSP Harghita a notificat autorităţile publice locale că „există riscul infectării”, solicitându-le „să-şi facă datoria” şi să efectueze urgent dezinsecţii.

Dr. Püsök Katalin, medic specialist boli infecţioase, a afirmat că „în fiecare gardă ajunge la noi cel puţin o persoană cu muşcătură de căpuşă” şi nu sunt singurele cazuri, mulţi apelând pentru ajutor de specialitate fie la medicii de familie, fie se prezintă direct la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Judeţean. „Avem persoane care au contractat boala Lyme”, a spus dr. Püsök Katalin. „Cu una sau mai multe muşcături de căpuşe te poţi alege după un picnic la iarbă verde, în pădure, în zonele unde pasc oi şi capre şi mai nou şi din parc, în special copiii cărora le place să se joace pe spaţiile verzi. Peste tot sunt căpuşe”, a declarat medicul specialist.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, confirmă, la rândul ei, că „s-au înmulţit cazurile de muşcături de căpuşe”, că „s-a ajuns deja să vină pacienţi muşcaţi de căpuşe în teritoriul intravilan”, ceea ce înseamnă că nu s-au făcut dezinsecţiile împotriva acestor insecte. „Noi, DSP, am atenţionat autorităţile publice locale, le-am trimis câte o scrisoare, rugându-i să îşi facă datoria şi să facă dezinsecţia în locurile frecventate de oameni, demers pe care să îl includă printre priorităţi. Ni s-a spus că nu există fonduri speciale pentru aşa ceva, că primăriile trebuie să găsească sumele necesare şi nu sunt ieftine aceste operaţiuni. Însă, în ultimii ani, tot mai multe căpuşe sunt infestate cu Borrelia, agentul patogen al bolii Lyme, şi cu virusul encefalopatiei muşcăturii de căpuşe, maladii de care ne temem. Există riscul infectării în zonă, deci problema trebuie tratată cu cea mai mare atenţie, atât de către autorităţile publice locale, cât şi de fiecare dintre noi. De aceea trebuie să se ia lucrurile în serios”, a declarat dr. Tar Gyöngyi.

Specialiştii atrag atenţia iubitorilor de plimbări în aer liber să evite zonele de păşunat, să poarte îmbrăcăminte deschisă la culoare – pe care căpuşele se pot observa uşor – care să le acopere mâinile şi picioarele, iar pantalonii să fie băgaţi în şosete.

Dr. Püsök Katalin a subliniat că este foarte important, după ce ieşim în natură, să ne examinăm corpul cu atenţie când revenim acasă, ca nu cumva să avem vreo căpuşă. „Căpuşele pot fi oriunde pe corp, în zona păroasă a capului, a axilelor, în cea inghinală, pentru că aceste insecte se înfig oriunde în piele, din cap până în picioare”, a precizat medicul specialist în boli infecţioase.

Directorul executiv al DSP Harghita sugerează să folosim soluţii repelente (substanţe care prin calităţile lor organoleptice – gust, miros – îndepărtează insectele), „ştiut fiind că aceste insecte sunt atrase de căldura şi substanţele evaporate din corpul uman”.

„Dacă depistează o căpuşă înfiptă în piele, să apeleze la personalul medical calificat pentru îndepărtarea acesteia şi cât mai repede, pentru că astfel sunt minimalizate şansele de a contacta vreo boală”, a conchis dr. Tar Gyöngyi.

Comparativ cu anii trecuţi, oamenii au înţeles că este mai bine să nu îndepărteze singuri insecta, ci să se prezinte la medic de îndată, evitând apariţia complicaţiilor.

Insectele hematofage reprezintă un pericol pentru locuitorii care profită de vremea bună şi optează pentru petrecerea timpului în aer liber. Pericolul major în cazul înţepăturilor de căpuşe este boala Lyme, o afecţiune bacteriană destul de greu de diagnosticat, transmisă de insecta purtătoare a bacteriei Borrelia burgdorferi. Descoperită şi tratată la timp, poate fi ţinută în echilibru, însă netratată poate avea o evoluţie gravă.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.