Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

54.07% – rata finală de promovare la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Învățământ » 54.07% – rata finală de promovare la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat în Harghita
54.07% – rata finală de promovare la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat în Harghita

54.07% – rata finală de promovare la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat în Harghita

În urma soluționării contestațiilor, procentul de promovare înregistrat înaintea depunerii celor 1.052 de cereri de recorectare a lucrărilor a crescut cu 2,47 de procente. Cele mai multe dintre contestații (51,14 din total) au fost înregistrate la proba de Limba și literatura română.

Din totalul de 1.052 de lucrări contestate de absolvenții studiilor liceale din județ care au susținut examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2021, cele mai multe, 511 (48,57%). au fost soluționate prin scăderea notei inițiale, alte 493 (46,86%) prin creșterea acesteia, în cazul unui număr de 48 de lucrări notele rămânând neschimbate.

Cele mai multe lucrări contestate s-au înregistrat la proba de Limba și literatura Română: 583. Potrivit statisticii puse la dispoziția presei de Inspectoratul Școlar Județean Harghita, 275 au primit note mai mari în urma recorectării, la 265 nota inițială a scăzut, iar la 16 lucrări nota inițială a rămas neschimbată.

Cele mai puține lucrări au fost contestate de elevi la proba de Limba și literatura maghiară: 85, un număr de 51 fiind soluționate prin creșterea notei inițiale, 31 prin scăderea acesteia, în cazul a trei lucrări păstrându-se nota inițială.

Au mai fost depuse 254 de contestații la proba obligatorie a profilului (127 soldate cu scăderea notei, 108 cu creșterea notei, 19 păstrându-și nota inițială) și 175 de contestații la proba la alegere a profilului și specializării (la 88 a scăzut nota, la 77 a crescut, la 10 lucrări rămânând neschimbată).

Astfel, rata finală cumulată de promovare obținută de absolvenții din promoția curentă și din cele anterioare prezenți la probele sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat din Harghita este de 54,07%, în creștere cu 2,47 de procente față de cea afișată înaintea contestațiilor, de 51,6%.

Precizăm că rata de reușită în cazul promoției curente este de 59,16 %, în vreme ce absolvenții promoțiilor anterioare prezenți la examenul Maturității în acest an au înregistrat o promovabilitate de 21,95%.

Niciun absolvent de studii liceale din Harghita dintre cei care au susținut examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2021 nu a obținut media 10.

În urma rezolvării contestațiilor, clasamentul la nivelul județului s-a modificat, pe prima poziție în topul liceelor din județ situându-se Colegiul Național „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, cu un procent de promovabilitate de 91,76%, urmat îndeaproape de Colegiul Național „Octavian Goga” din municipiul reședință al județului Harghita, care a înregistrat un procent de promovare de 90,48%, poziția a treia fiind ocupată de Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, cu o rată de promovare de 87,67%.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.