Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zeci de jandarmi harghiteni vor fi zilnic în misiune în acest week-end | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » Zeci de jandarmi harghiteni vor fi zilnic în misiune în acest week-end
Zeci de jandarmi harghiteni vor fi zilnic în misiune în acest week-end

Zeci de jandarmi harghiteni vor fi zilnic în misiune în acest week-end

  • Sfaturi de la jandarmii montani pentru siguranță pe munte

Și la sfârșitul acestei săptămâni, peste 90 de jandarmi harghiteni vor fi la datorie și vor executa misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestările care vor avea loc în spațiul public și vor asigura paza și siguranța unor obiective, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Harghita.

Potrivit unui comunicat al instituției, în această perioadă, pe raza județul Harghita se vor desfășura manifestări cu caracter sportiv, cultural și artistic, care impun o prezență activă a jandarmilor, în scopul asigurării măsurilor de respectare a prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, prevenirii oricăror fapte antisociale comise în locurile publice, dar și soluționării în mod operativ a sesizărilor primite de la cetățeni.

Jandarmii harghiteni vor acționa independent sau în sistem integrat și vor fi prezenți la evenimentele publice care se vor desfășura în perioada următoare. Pentru evitarea producerii de evenimente nedorite, IJJ Harghita recomandă ca persoanele care participă la evenimente să manifeste răbdare, să respecte indicațiile jandarmilor și ale organizatorilor precum și măsurile de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, iar cetățenii sunt rugați, în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială sau le este tulburată liniștea, să solicite sprijin prin intermediul S.N.U.A.U. „112”, în această perioadă fiind importantă și acordarea unei atenții sporite copiilor.

De asemenea, jandarmii harghiteni vor asigura paza și protecția unor obiective aflate în responsabilitate de pe raza județului Harghita, în conformitate cu legislația în vigoare. „Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita sprijină derularea acestor activități, asigurând protecția participanților la evenimente. Recomandăm participanților să aibă în vedere respectarea măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19, să poarte masca de protecție, și să respecte distanțarea fizică”, se mai arată în comunicat.

La datorie și pe munte

Jandarmii harghiteni sunt la datorie și pe munte și, având în vedere faptul că în perioada următoare multe persoane se vor îndrepta cel mai probabil spre stațiunile turistice montane, au făcut publice mai multe recomandări în scopul evitării unor accidente nedorite în aceste zone şi pentru ca oamenii să fie în siguranţă. Astfel, jandarmii montani le recomandă turiștilor să respecte măsurile de protecție individuală pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, să se informeze temeinic, înainte de a pleca în excursie, în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni periculoase), prognoza meteo și condiţiile climatice locale, să plece pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului și să nu le lipsească lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloacele de aprins focul și telefonul mobil, să nu riște să pornească siguri la drum și să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup, să informeze jandarmii montani sau salvamontiștii ori cabanierul cu privire la traseul ales și să se înscrie în registrul de trafic al turiștilor, lăsând datele personale în acesta, să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, să folosească numai traseele marcate, să urmărească marcajele fără să se abată de la acestea și să evite scurtăturile. Totodată, turiștilor li se recomandă ca în situația apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii să se retragă la cea mai apropiată cabană, iar în condiții de vreme rea să se deplaseze  în grup compact și să nu rămână în urma grupului din niciun motiv. În plus, este indicat să nu se consume băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort, iar în cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții se poate solicita ajutorul autorităților prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, cu specificarea, pe cât posibil, a mai multe informații, cum ar fi datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce anume s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt cele aflate în dificultate și când s-a produs accidentul.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.