Protestul „disperării” la Băile Tușnad | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 28 septembrie 2021
Home » Societate » Protestul „disperării” la Băile Tușnad
Protestul „disperării” la Băile Tușnad

Protestul „disperării” la Băile Tușnad

Peste 250 de persoane, împărțite pe grupuri, distanțate la 8-10 metri unele de celelalte, au participat, vineri seara, la o manifestație de protest față de legislația actuală și de lipsa de reacție a autorităților, care a condus la o situație imposibilă în orașul în care urșii îți suflă în ceafă zi și noapte.

Manifestanții au mărșăluit pașnic pe Drumul European 578, între ei multe familii cu copii, purtând în brațe ursuleți de pluș și în mâini pancarte și drapele ale Uniunii Europene.

„Este un protest al disperării. Trăim terorizați, închiși între urși. Am trecut de 60 de locuințe în care au intrat urșii și ursoaica cu trei pui, statorniciți în oraș. Sesizările noastre, dosarele de daune trimise ajung la București, dar nu ne aude nimeni. Mai mulți localnici au fost atacați de urși în ultimii ani, urși agresivi, care te aleargă prin oraș”, ne spune Butyka Zsolt, primarul stațiunii Băile Tușnad.

Între manifestanți îl regăsim și pe preotul ortodox Vasile Budeanu, care păstorește Parohia Băile Tușnad. „Autoritățile de la București trebuie să înțeleagă că în județul Harghita și în cele limitrofe situația creată de urșii prezenți în localități este una din ce în ce mai neplăcută și mai periculoasă pentru locuitori. În mod special în Băile Tușnad, unde lucrurile s-au agravat, (…) urșii au devenit agresivi fac pagube, (…) iar turiștii sunt speriați, le este frică să mai iasă pe străzi și să părăsească hotelul”, explică părintele paroh Budeanu.

De-o parte și de alta a drumului național, localnici în vârstă și turiștii aplaudă. „Suntem deznădăjduiți, ne temem necontenit pentru copiii noștri, pentru persoanele vârstnice care nu se pot apăra, pentru vizitatorii noștri”, adaugă primarul.

Băile Tușnad este localitatea de unde vin cele mai multe alerte la 112. Urșii habituați nu mai au nici o reținere față de oameni, plimbându-se în voie ziua și noaptea pe străzile orașului asupra căruia au pus stăpânire.

„La Dispeceratul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Harghita au fost înregistrate în acest an 201 apeluri, dintre care 102 de aici, din Băile Tușnad. (…) Pe lângă aceste apeluri, sunt situații destul de dese în care colegii mei intervin, fie din proprie inițiativă, pentru că observă prezența ursului, fie la solicitarea directă a turiștilor sau a cetățenilor din oraș”, arată plt. adj. Gheorghe Suciu, purtător de cuvânt IJJ Harghita.

Cu amănunte despre acest eveniment și despre petiția semnată de participanții la manifestația de la Băile Tușnad, ce va fi înaintată Președinției României, Guvernului, Senatului și altor autorități centrale, vom reveni în ediția print a ziarului nostru.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.