14-22 mai 2015, Zilele Judeţului Harghita – ediţia a XI-a | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Timp Liber » 14-22 mai 2015, Zilele Judeţului Harghita – ediţia a XI-a
14-22 mai 2015, Zilele Judeţului Harghita – ediţia a XI-a

14-22 mai 2015, Zilele Judeţului Harghita – ediţia a XI-a

Mediul şi familia

„Nu este întâmplător faptul că Zilele Judeţului Harghita se organizează de câţiva ani de zile în perioada Sărbătorii Rusaliilor, motivul fiind acela că în această perioadă numeroşi turişti vin în judeţ şi vrem să ne folosim de această ocazie şi să atragem atenţia asupra valorilor noastre. Desigur, această sărbătoare este dedicată oaspeţilor, dar şi locuitorilor judeţului deopotrivă. Acest eveniment are un rol important în viaţa comunităţilor şi prin această a XI-a ediţie se doreşte extinderea spiritului comunitar la nivelul întregului judeţ. Tema principală a şirului de evenimente este mediul şi familia, iar Zilele Judeţului încep în 15 mai, când sărbătorim şi Ziua Internaţională a Familiei. Astfel ne adresăm în primul rând celor mai mici comunităţi şi a familiilor lor pe tot cuprinsul judeţului, pentru că ştim că pe termen lung nu se poate vorbi despre comunităţi fără existenţa familiilor” – a declarat Incze Csongor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, la conferinţa de presă în care s-a lansat caietul de programe care cuprinde toate manifestările ce vor avea loc în perioada 14-22 mai 2015.

Detaliile referitoare la cuprinsul caietului de programe ne-au fost oferite de Ferencz Angela, directorul Centrului Cultural Judeţean Harghita, în opinia căreia „identitatea locală şi regională în viaţa oamenilor este foarte importantă datorită valorilor din aceste zone”. Printre altele, d-na Ferencz Angela a explicat de ce s-a ales şi s-a propus ca temă mediul şi familia: pentru că mediul este o valoare, un patrimoniu natural care trebuie protejat şi valorificat mai mult, iar familia este baza comunităţilor noastre, iar ziua de 15 mai este Ziua Internaţională a Familiei. Ca organizator, Centrul cultural a constatat că foarte multe organizaţii şi localităţi au răspuns invitaţiei de a se implica şi rezultatul se află în caietul de programe.

Vorbind despre acest caiet, trebuie precizat faptul că, în deschidere, sub titlul „În armonie”, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spune, printre altele: „Mediul natural este moştenit de la Dumnezeu, avem datoria de a-l proteja împotriva intervenţiilor neautorizate, astfel va rămâne o valoare dacă îl păstrăm în autenticitatea şi puritatea lui. O altă forţă de atracţie este omul locului, ospitalier şi cu o mentalitate aparte. Omul care are o credinţă profundă, căruia valorile comunitare îi sunt mai presus de interesele personale şi pentru care importantă este familia. (…) Suntem încântaţi că la apelul nostru am primit multe răspunsuri, astfel avem un program bogat şi variat pentru cea de-a XI-a ediţie a Zilelor Judeţului Harghita. Aceste zile să fie sărbătoarea noastră modestă la asigurarea bunei desfăşurări a celui mai mare pelerinaj din Bazinul Carpatic şi la buna dispoziţie a pelerinilor”.

Cu precizarea că organizatorii consideră că nu „cantitatea sau mărimea” sunt importante, în acest context vom puncta doar câteva repere considerate a fi mai deosebite din şirul evenimentelor ce vor avea loc. În zona Ciuc: în data de 20 mai va avea loc vernisajul expoziţiei cu lucrări realizate în Tabăra de la Lăzarea, eveniment important şi care se speră de succes; în 21 mai, un eveniment care are o tradiţie de durată „Csürdöngölö” – întâlnirea de dans popular pentru copii şi tineret din judeţ; şi Concertul de Rusalii – tradiţional – care va avea loc în 21 mai la Biserica Sf. Augustin din Miercurea-Ciuc; ar mai fi de amintit târgurile ce vor avea loc în reşedinţa de judeţ. În zona Gheorgheni: vor avea loc trei festivaluri: teatru de copii şi tineret – la Remetea; a XIV-a ediţie a întâlnirii interpreţilor de dans popular, muzică populară şi basme populare pentru copii – la Joseni; iar în Gheorgheni va avea loc festivalul de teatru contemporan, ediţia a V-a. În zona Odorhei: se impun menţionate porţile deschise ale instituţiilor din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita şi foarte multele spectacole pentru copii – teatru de păpuşi – care vor avea loc în satele mici, izolate, spectacole care cu siguranţă vor fi o surpriză deosebită.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.