Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

15-17 mai: Borsec, Staţiunea Artelor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » 15-17 mai: Borsec, Staţiunea Artelor
15-17 mai: Borsec, Staţiunea Artelor

15-17 mai: Borsec, Staţiunea Artelor

Festivalul Internaţional de Poezie şi Arte Vizuale Inside Zone

Vineri, 15 mai, în staţiunea Borsec, începe ediţia a treia a Festivalului Internaţional de Poezie şi Arte Vizuale Inside Zone. Festivalul va dura până duminică, 17 mai.

Organizat de Asociaţia Culturală Artfest, rezidenţa artistică şi festivalul de poezie şi artă reprezintă o premieră pentru regiune. Artiştii care vor expune pe durata festivalului au sosit deja în staţiunea Borsec, iar în primele zile au vizitat diverse obiective turistice precum Poiana Zânelor, Grota Urşilor, Peştera de gheaţă. Cu excepţia unei singure persoane, ceilalţi se află pentru prima dată în România.

Această ediţie este prima care se organizează în parteneriat cu Primăria Borsec, fiind susţinut de Fundaţia Pro Borsec.

Proiectul a demarat în 2007 ca o simplă tabără de creaţie. Mai mulţi artişti şi scriitori au fost atraşi de peisajul inedit al staţiunii pe care l-au considerat ideal pentru inspiraţie artistică sau literară. De la an la an tabăra a crescut, au participat şi artişti străini şi în 2012, au dorit să realizeze şi un festival în care să prezinte lucrările lor publicului din Borsec, localnici sau turişti. Astfel s-a născut FESTIVALUL DE POEZIE ŞI ARTE VIZUALE. Fiind realizat cu succes în anii anteriori şi câştigând o notorietate în mediile literare şi artistice din România, dar nu numai, s-a reuşit o colaborare cu Primăria Borsec pentru un ţel comun: Borsecul să devină mai cunoscut şi prin artă, şi să atragă mai mulţi vizitatori din ţările din care provin artiştii participanţi.

Dat fiind că participanţii din acest an văd de fapt România prin prisma Borsecului, este o onoare pentru noi să-i avem oaspeţi, dar şi o oportunitate să ne putem regăsi în diverse moduri în operele de artă. Dorim să susţinem, în continuare, orice proiect care exploatează potenţialul Borsecului de a inspira prin natură şi arhitectura sa specială – spune Mik József, primarul Borsecului.

Anul acesta vor participa artişti şi scriitori din şapte ţări: Mary Opasik, Laura Arena, Larissa Mellor, Paul Mellor (SUA), Waalkoo Diegmans (Olanda), Christine Maria Jespersen (Danemarca), Simone Darcy (Australia), Nuri Fitra Yuniastudie (Indonezia), Ivana Odjognovac, Mare Suljak (Croaţia) Sophie Gardiner şi Param Tomanec (Marea Britanie) alături de scriitori, poeţi, artişti plastici şi reprezentanţi mass-media din ţară.

Pictorul Mary Opasik din Baltimore este vrăjită de Borsec. Spune că a dorit de mult să vină în România, pentru că mama sa a crescut în Sibiu şi că puritatea Borsecului e mai mult decât putea visa.

Waalkoo Diegmans din Olanda e fascinat de izvoarele de apă minerală care ţâşnesc chiar din inima Borsecului, pe alei. Spune că le-a gustat deja pe toate şi deja simte efectul benefic.

Programul festivalului include vernisajul unei expoziţii de artă (pictură, grafică, fotografie, video, instalaţie), recitaluri de poezie, proiecţii filme, instalaţii media în diverse locaţii din staţiune, workshop-uri. Evenimentele au loc la Casa de Cultură Borsec, Pavilionul Izvorului 10, Poiana Zânelor etc. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Artfest, cenaclul Zidul de Hârtie având ca partener, pe lângă Primărie şi Fundaţia Pro Borsec, ca sponsor, pe Romaqua Group.

De asemenea, duminică, 10 mai, va avea loc în Bremen, Germania, vernisajul expoziţiei intitulate Karpaten/Ruinen/Wölfe. Nouă artişti vor expune diverse lucrări realizate la Borsec în timpul rezidenţei artistice Inside Zone din staţiunea Borsec în 2013 şi 2014. Lucrările (fotografie, pictură, instalaţii, video) aparţin artiştilor Caro Krebietke (Germania), Elise Schouman (Olanda), Florin Dan Prodan (România), Ida Andrae (Germania), Laila Seidel (Germania), Shell C. Hamilton (Marea Britanie), Omar Zingaro Bhatia (Marea Britanie), Rebecca Chesney (Marea Britanie), Sanne Kabalt (Olanda). Expoziţia va fi deschisă până pe data de 31 mai, în galeria Am Schwarzen Meer.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.