Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

13 meserii pentru Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Economic » 13 meserii pentru Harghita
13 meserii pentru Harghita

13 meserii pentru Harghita

Un sondaj realizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita în rândul angajatorilor arată că, în judeţ, este nevoie de calificarea unor persoane într-un număr de 13 meserii, precum confecţioneri îmbrăcăminte, vânzători, tâmplari, lăcătuşi, dulgheri, ospătari sau agenţi de securitate.

Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că angajatorii au fost rugaţi să răspundă unui chestionar referitor la meseria în care doresc să se califice viitorii salariaţi prin intermediul agenţiei şi numărul acestora, pentru a se putea fundamenta cât mai corect planul de formare profesională pentru anul 2018.

Potrivit sursei citate, chestionarul a fost completat de 339 de angajatori, iar răspunsurile au confirmat „în linii mari” datele statistice prelucrate de AJOFM.

Angajatorii au spus că există un necesar de 274 de confecţioneri îmbrăcăminte, 157 de persoane care ar trebui să fie calificate în meseria de vânzători, 146 de tâmplari, 81 de lăcătuşi mecanici, 79 de dulgheri, 51 de ospătari, 55 de zidari, 40 de bucătari, 32 de îngrijitori clădiri, câte 31 de barmani şi sudori, 29 de mecanici auto şi 22 agenţi de securitate.

Tiberiu Pănescu a precizat că „aceste meserii au şi fost incluse în planul de formare pentru 2018, care a fost comunicat Agenţiei Naţionale”, existând speranţa că va fi aprobat şi se va primi şi sursa de finanţare necesară pentru derularea lui.

Directorul AJOFM Harghita a mai precizat că datele furnizate de aceste chestionare au fost adăugate celor obţinute din datele statistice aferente contractelor de muncă încheiate în cursul anului 2016 şi respectiv a numărului de şomeri care s-au aflat în evidenţă cel puţin pentru o zi, pe meserii.

Prelucrarea acestor date statistice a arătat că cele mai bune oportunităţi din punctul de vedere al raportului între angajări şi numărul de şomeri în evidenţa AJOFM le au următoarele meserii: vânzător, tâmplar universal, agent de securitate, îngrijitor clădiri, chelner, barman, lucrător comercial, dulgher, bucătar, agent de vânzări, secretară şi zidar.

Din statistică au fost eliminaţi muncitorii necalificaţi şi meseriile care ţin de administraţia publică sau anumite domenii în care obţinerea calificărilor sunt reglementate de legi speciale, cum ar fi şoferii. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.