Cămaşa populară – ştafetă între generaţii | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Cultură » Cămaşa populară – ştafetă între generaţii
Cămaşa populară – ştafetă între generaţii

Cămaşa populară – ştafetă între generaţii

Prin proiectul „Cămaşa populară – ştafetă între generaţii”, Asociaţia A fi altfel încearcă să readucă cea mai importantă piesă a costumului tradiţional românesc – cămaşa populară – la valoarea sa de altădată.

Prin acest proiect s-au achiziţionat, în primă fază, 10 cămăşi populare pe care tinerii le vor purta cu diferite ocazii. Scopul principal al acţiunii este promovarea şi cunoaşterea portului popular local.

O primă ocazie a fost participarea la şezătoarea săptămânală, care are loc la Parohia Ortodoxă Călimănel, în data de 15 noiembrie, unde au fost prezenţi adulţi şi tineri din Topliţa cu vârste cuprinse între 10 şi 75 de ani.  Pe lângă activităţile specifice unei şezători a avut loc şi un moment festiv în care s-au prezentat cămăşile achiziţionate, dar şi cele cusute la şezătorile din anii anteriori. Atmosfera a fost una demnă de un astfel de moment, nefiind lipsite de voie bună, de mult cântec, pentru ca timpul să treacă într-un mod cât mai plăcut. Astfel, tinerii îmbrăcaţi în cămăşi populare au cântat şi ne-au încântat cu cântece şi colinde.

Acest proiect cultural a fost o ocazie de a valoriza cămaşa populară, însă, este şi o datorie, în acelaşi timp, de a transmite mai departe tradiţia moştenită. Este atât de necesar ca în zilele noastre să nu dăm uitării zestrea culturală pe care ne-au lăsat-o strămoşii noştri pentru că, din păcate, se transmit din ce în ce mai mult alte tradiţii, care nu are nici o legătură cu tradiţia poporului român.

Partenerii proiectului au fost Consiliul Judeţean Harghita, care a co-finanţat proiectul, Biserica Ortodoxă Călimănel, care a asigurat spaţiul de organizare şi Centrul Cultural Topliţa, ce a asigurat consultanţa privind portul popular specific zonei.

Prof. Ligia Cătinean

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.