Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai multe îmbolnăviri decât anul trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Mai multe îmbolnăviri decât anul trecut
Mai multe îmbolnăviri decât anul trecut

Mai multe îmbolnăviri decât anul trecut

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică, prezentate în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural, indică o creştere până la dublare a cazurilor de pneumonii virale, de gripă, varicelă şi a numărului de infecţii nosocomiale în judeţ

Analizând tabloul principalelor boli infecţioase şi parazitare diagnosticate ca şi cazuri noi în primul semestru al anului în curs, prezentat de medicul epidemiolog Cornelia Miron de la Direcţia de Sănătate Publică Harghita, se constată că infecţiile acute ale aparatului respirator au afectat, ca şi în anii precedenţi de altfel, un număr mare de persoane, importanţa lor epidemiologică constând în faptul că se răspândesc cu uşurinţă, cel puţin în sezonul rece. Potrivit dr. Cornelia Miron, în semestrul I s-au înregistrat 24.338 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 558 de pneumonii (faţă de 387 în aceeaşi perioadă a anului trecut) şi 64 de cazuri de gripă, aproape de două ori mai multe decât în primele 6 luni din 2018. În aceste condiţii, „imunizarea rămâne o modalitate eficace de prevenire în cazul apariţiei gripei”, a afirmat epidemiologul.

Bolile diareice acute, încadrate între bolile cu transmitere alimentară şi/sau factori de mediu, ocupă în continuare un loc important în morbiditatea prin bolile infecţioase, fiind a doua ca pondere după infecţiile căilor respiratorii superioare.

Cazurile de hepatită virală acută de tip A, denumită şi „boala mâinilor murdare”, au cunoscut o creştere, comparativ cu primele semestre ale anilor precedenţi, evoluând în cazuri sporadice şi chiar focare în colectivităţi de copii şi comunităţi cu probleme sociale. „Focare epidemice de rujeolă şi de hepatită virală acută, care s-au înregistrat în multe judeţe din ţară, au evoluat şi la noi în judeţ, mai ales în comunităţi cu probleme sociale şi cu acoperire vaccinală suboptimală. Familii din aceste comunităţi călătoresc în mod repetat în ţară şi chiar în afara ţării şi migrează alternativ între localităţi din judeţ sau din judeţe învecinate. O bună parte dintre acestea nu sunt înscrise pe lista nici unui medic de familie. Pe de altă parte, datorită deplasărilor frecvente, nu se prezintă cu copiii la vaccinare”, a explicat dr. Cornelia Miron.

Apariţia unor boli infecţioase importante, prevenibile prin vaccinare, cum sunt rujeola, tusea convulsivă, parotidita epidemică, gripa, demonstrează importanţa unei vaccinări sistematice şi de masă, de vreme ce majoritatea cazurilor au apărut în comunităţi sărace, cu mari probleme sociale, ai căror membri nu sunt vaccinaţi împotriva acestei boli. Comparativ cu valorile naţionale privind morbiditatea prin boli infecţioase, valorile înregistrate în Harghita în semestrul I se încadrează între valorile medii înregistrate în ţară.

„Marea majoritate a bolilor infecţioase şi parazitare se pot controla prin educarea unui comportament igienic al populaţiei, dar, în acelaşi timp, şi prin controlul calităţii factorilor de mediu, rolul Sănătăţii Publice fiind, în acest caz, de necontestat”, a punctat medicul epidemiolog al DSP Harghita.

Din cele 157 de boli transmisibile raportate de furnizorii de servicii medicale în primul semestru al acestui an, 121 (77,07%) au fost confirmate pe baza rezultatelor de laborator. Între acestea: 64 de cazuri confirmate de hepatită virală acută – 32 de cazuri sporadice şi 32 din focare – 30 de cazuri de scarlatină, 7 persoane cu Febră Q şi tot atâtea de sifilis, patru îmbolnăviri de Meningită bacteriană, trei pacienţi cu Salmoneloză şi două cazuri de Boală Lyme. De asemenea, s-au suspectat 33 de cazuri de rujeolă, dintre care unul a fost confirmat etiologic şi 32 au fost diagnosticate clinic şi epidemiologic, în localităţile Casinul Nou, Cozmeni şi Miercurea Ciuc.

În ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale din spitale, precum şi infecţiile cu Clostridium difficile, şi acestea prezintă o creştere a morbidităţii faţă de primul semestru al anului 2018, practic numărul acestora aproape s-a dublat, de la 82 raportate în primul semestru al anului trecut, la 158 în aceeaşi perioadă a anului curent. „Se întâmplă acest lucru pe de o parte datorită faptului că medicii nu se mai tem să recunoască faptul că ele există, iar pe de altă parte mulţumită unei supravegheri mai eficiente din partea spitalelor din judeţ”, a conchis dr. Cornelia Miron.

Consumatori de droguri ajunşi la spital

Chiar dacă mulţi locuitori refuză să vadă realitatea, preferând să se amăgească la gândul că aici lucrurile sunt mai roz decât în alte părţi, în Harghita se face trafic şi se consumă droguri. O demonstrează o analiză a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Harghita, care primeşte raportări de la spitalele din judeţ. Până în prezent au fost prelucrate datele de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde au fost înregistrate 17 fişe de urgenţă în primul semestru al lui 2019. Trei dintre acestea au fost intoxicaţii cu Tetrahidrocanabinol (THC), substanţa activă principală din cannabis, întâlnită în drogurile vegetale haşiş şi marijuana, o intoxicaţie cu substanţe psihoactive noi, aşa-zisele legale sau etnobotanice şi 13 intoxicaţii medicamentoase cu benzodiazepine (sedative, hipnotice, anxiolitice, anticonvulsivante şi miorelaxante), fie voluntare, fie involuntare, a precizat comisarul de poliţie Mirela Ilona Târşolea. „Ceea ce ar trebui să ne mobilizeze puţin este faptul că din 17, patru sunt cu substanţe ilegale, droguri aflate sub incidenţa legii penale, ceea ce ne trimite către date că se consumă”, a precizat reprezentanta CPECA Harghita.

În ceea ce priveşte reducerea consumului de droguri, au fost implementate în şcolile din judeţ programele naţionale care au ca obiect adoptarea unui stil de viaţă sănătos, sensibilizarea populaţiei cu privire la consumul de droguri, dependenţa de droguri, stigmatizarea şi marginalizarea socială a consumatorilor de stupefiante.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.