Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărbătoare şi bilanţ… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Sărbătoare şi bilanţ…
Sărbătoare şi bilanţ…

Sărbătoare şi bilanţ…

Azi, în Aula Universităţii „Sapientia”, au început lucrările primei ediţii a Zilelor SJU Miercurea-Ciuc, manifestare care se va încheia duminică, 24 septembrie

După 46 de ani de existenţă în actuala locaţie, Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul reşedinţă de judeţ se află într-un moment de sărbătoare şi bilanţ, m-a lămurit dr. Adrian Dobrică, membru al Comitetului de organizare a evenimentului, atunci când mi-am exprimat dorinţa de a tşi ceva mai multe despre modul în care se va desfăşura el.

Ce s-a întâmplat în cei 46 de ani?! „După o perioadă de suferinţă şi după schimbarea regimului, s-a schimbat în bine totul, evoluţia spitalului fiind din ce în ce mai dinamică”. Au apărut specialităţi noi, dar au apărut, mai ales în ultima vreme, şi foarte mulţi tineri…

Doctor în ştiinţe medicale, d-l Adrian Dobrică, specialist în chirurgie toracică, a ajuns la SJU Miercurea-Ciuc în urmă cu şase ani şi ce l-a uimit atunci a fost lipsa unei generaţii de mijloc. „Erau doar medici în vârstă, cu experienţă, şi medici tineri, foarte puţini”. Ce s-a petrecut mai apoi avea să se înscrie în dinamica lucrurilor, dovadă că azi se poate vorbi despre 50 la sută medici juniori şi 50 la sută medici seniori, cu un plus de avantaj pentru cei dintâi, dar şi despre acei medici maturi, din generaţia de mijloc, care fac tranziţia. „Pentru că spitalul trebuie să asigure continuitate pe acest segment”.

Şi dacă toate astea au fost posibile, meritul îl au, în opinia doctorului Dobrică, un om atât de îndrăgit în Harghita, preşedintele Consiliului Judeţean, d-l Borboly Csaba, care, alături de tânăra sa echipă, a înţeles necesităţile spitalului, şi dr. Demeter Ferenc, managerul unităţii, care a manifestat deschidere totală pentru nou şi disponibilitate totală pentru colaborare. Astfel, de fiecare dată s-a găsit formula potrivită pentru păstrarea specialiştilor în unitate! Acum, de pildă, aveam să aflu despre un medic tânăr, rezident, cu care domnia sa face echipă în sala de operaţie, „că este foarte talentat” şi că „aşa este el din fabricaţie!”. Şi pentru că acest tânăr are, după domnia sa, un viitor strălucit, îl aruncă în apă de mic pentru a învăţa să înoate singur, fără să se teamă. „Şi nici nu are de ce!”, mai ales că „ceea ce face el acum, mai fac doar medicii anestezişti cu mulţi, foarte mulţi ani de experienţă în spate”.

Revin însă la d-l Borboly şi colegii săi, pentru a vă mai spune că, în ultima perioadă, CJ Harghita a alocat anual 100.000 de euro pentru aparatură, deşi solicitările au fost de milioane de euro. „Dar aşa suntem noi, medicii, mai pretenţioşi, ceea ce nu e rău; ţine firesc de evoluţia lucrurilor şi de aspiraţiile noastre, în condiţiile în care şi alţii procedează la fel”.

Desfăşurată sub patronajul Consiliului Judeţean, prima ediţie a Zilelor SJU este organizată de spital, în colaborare cu Universitatea „Sapientia” şi Colegiul Judeţean al Medicilor Harghita, fără ca cineva să pretindă că manifestarea se ridică la nivelul manifestărilor din centrele universitare. „Dar totul face parte dintr-o campanie de susţinere a SJU, pentru promovarea unităţii la nivel naţional. Dorim să facem din acest spital de categoria a III-a, un spital de categoria a II-a, idee în care evenimentul de acum nu va rămâne singular, întrucât vor urma şi altele foarte spectaculoase”.

Rugat să îmi spună dacă printre invitaţi sunt şi nume cunoscute, dr. Dobrică a răspuns afirmativ, nominalizând specialişti ai Spitalului Clinic Fundeni, cu care s-a colaborat foarte bine la prelevarea de organe şi specialişti de la Clinica de nefrologie – Bucureşti; specialişti ai unor clinici din Târgu Mureş şi, nu în ultimul rând, specialişti ai unor clinici din Ungaria.

Referitor la programul Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, reţin că azi, între orele 09:00 şi 11:00, are loc deschiderea oficială a lucrărilor, iar de la 12:00 la 19:00, cu excepţia pauzei de masă, vor fi prezentate lucrări ştiinţifice, pentru ca seara să fie vizitată Cetatea Mikó şi Catedrala din Şumuleu.

Mâine, zi plină dedicată lucrărilor ştiinţifice, respectiv studiilor pe caz, ce vor fi susţinute nu numai de oaspeţi, ci şi de medici ai SJU. şi iată numele prezentatorilor noştri: dr. Burszán-Barabás Andrei – imagistică medicală; dr. Adrian-Cristian Dobrică – chirurgie toracică (3 lucrări); dr. Lökös Barna Csaba, chirurgie generală; dr. Ioan Cetină, chirurgie generală; dr. Solti Norbert, neurochirurgie; dr. Hajducsi Örs, neurochirurgie; dr. Szántó András, ortopedie-traumatologie; dr. Hompoth György, obstetrică-ginecologie; dr. Kraft Hunor, obstetrică-ginecologie; dr. Ruff Rudolf, endocrinologie; dr. Kurkó Csilla/dr. Len Ibolya, pneumologie; dr. Szántó Mária, pneumologie; dr. Galaczi Zsuzsanna/dr. Mihály Gyöngyvér, dermatologie şi dr. Domokos Lajos, psihiatrie.

Şi ziua se încheie frumos, cu o degustare de vinuri!

Duminica începe cu o slujbă la Catedrala din Şumuleu, continuă prin desfăşurarea unor programe alternative şi se încheie undeva în jurul orei 16:00. Reţin în plus faptul că pe agendă a figurat o prezentare a prof. dr. Lányi Szabolcs şi a prof. Albert Beáta, privitoare la posibilităţile de cercetare ştiinţifică în Centrul de cercetare biotehnologică al Universităţii „Sapientia”, şi vizitarea SJU Miercurea-Ciuc.

***

Cu precizarea că miercuri, 20 septembrie, la sediul CJ Harghita a avut loc o conferinţă de presă pe aceeaşi temă, la care au luat parte reprezentanţii SJU – dr. Demeter Ferenc, manager, respectiv dr. Konrád Judith, director medical, precum şi reprezentantul Consiliului Judeţean – închei cu promisiunea că asupra unor aspecte noi voi reveni în următorul număr al jurnalului nostru.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.