Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Români pentru Livezi şi Vidacut” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » „Români pentru Livezi şi Vidacut”
„Români pentru Livezi şi Vidacut”

„Români pentru Livezi şi Vidacut”

 Simboluri naţionale româneşti şi dulciuri, dăruite copiilor din Livezi, iar familiilor de vârstnici din Vidacut – produse alimentare, din partea românilor din toate colţurile ţării şi diaspora

Membrii acţiunii Români pentru români, iniţiată de un grup de intelectuali din Braşov şi Ţara Făgăraşului, cu scopul sprijinirii românilor din Harghita şi Covasna, au dăruit, la sfârşitul săptămânii trecute, daruri copiilor din Livezi şi alimente de bază familiilor de vârstnici din satul Vidacut, comuna Săcel.

În satul Livezi, vineri, oferirea cadourilor a coincis cu festivitatea de sfârşit de an şcolar. Astfel, pe lângă premierea elevilor merituoşi de către cadrele didactice, toţi cei 44 de copii de la Şcoala Gimnazială Livezi au primit cadouri din partea unei delegaţii a acţiunii „Români pentru români”, condusă de medicul Mihai Tîrnoveanu din Braşov, unul din liderii acestui grup.

 „Lacrima unui ţăran din Harghita cade pe obrazul unui ţăran din Teleorman”

Medicul stomatolog Mihai Tîrnoveanu a declarat cu această ocazie că prin aceste acţiuni se doreşte transmiterea unui mesaj foarte important pentru românii din Harghita şi Covasna, şi anume că nu sunt singuri. „Acţiunea Români pentru români vrea să transmită un mesaj de dragoste şi solidaritate românească românilor din Harghita şi Covasna. Am pornit aceste acţiuni în 6 decembrie 2014, de Sfântu Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioan Selejan, actual mitropolit al Banatului, continuându-le mai apoi cu binecuvântarea Preasfinţitului Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei. Prin aceste acţiuni dorim să le spunem răspicat fraţilor noştri din Harghita şi Covasna că nu sunt singuri! Lacrima unui ţăran din Harghita cade pe obrazul unui ţăran din Teleorman. Acesta este secretul puterii româneşti, unitatea dintre toţi românii, indiferent unde se află aceştia.

La această acţiune, prin care am dăruit premii de sfârşit de an şcolar copiilor din Livezi, au contribuit români din toate colţurile ţării, dar şi din diaspora, care au trimis contribuţia lor pentru a putea achiziţiona cărţi de Mihai Eminescu, cărţi de rugăciune ortodoxă, steaguri tricolore, rechizite şi dulciuri pentru copii”, a spus Mihai Tîrnoveanu.

Prof. Mariana Bucur, directorul adjunct al Şcolii Generale „Arany János” din Mihăileni, de care aparţine şcoala din Livezi, a mulţumit, în cadrul festivităţii, membrilor acţiunii „Români pentru români” „pentru gestul deosebit de frumos” de a dărui cadouri copiilor. „Pentru că nimic din lumea aceasta nu se întâmplă fără vreun motiv, poate că prezenţa dvs. astăzi aici este o lecţie pentru noi toţi. Este un motiv în plus să ne responsabilizăm şi, de ce nu?, să fim puţin-puţin mai uniţi”, a spus prof. Mariana Bucur.

Ca semn de mulţumire, cadrele didactice de la şcoala din Livezi au oferit oaspeţilor o icoană cu Maica Domnului, care să îi ajute în tot ce doresc să întreprindă pe mai departe.

La rândul său, doctorul Mihai Tîrnoveanu le-a mulţumit livezenilor că ţin în această parte de ţară identitatea românească neatinsă. „Noi, cei din acţiunea Români pentru români, dorim să vă mulţumim dvs., celor care ţineţi aici, în acest colţ de rai din inima ţării, limba română şi credinţa ortodoxă vie. Ţineţi aici identitatea noastră românească neatinsă. Acest lucru este cel mai important. De aceea, noi, cei din Braşov, din Zăbala, din Iaşi, din comuna Breţcu, am venit azi către voi, pentru a vă mulţumi pentru aceste lucruri”, a spus Mihai Tîrnăveanu.

Şi dacă a fost festivitatea de închidere a anului şcolar, elevii Şcolii Gimnaziale din Livezi, îndrumaţi de cadrele didactice, au susţinut un spectacol frumos, variat şi emoţionant, care a inclus doine şi balade româneşti, dansuri populare, cântece şi poezii patriotice.

Tot în cadrul festivităţii, cadrele didactice din Livezi i-au oferit o surpriză emoţionantă inspectorului şcolar de limba română, prof. Dorina Moraru-Drăghici, prezentă la eveniment. Şi anume, i-au dăruit o plachetă de excelenţă, cu ocazia pensionării, „în semn de mulţumire şi adâncă preţuire”, „pentru că a susţinut foarte mult şcoala din Livezi”, prof. Dorina Moraru-Drăghici fiind şi livezeancă.

După manifestarea de la şcoală, membrii acţiunii „Români pentru români” împreună cu localnicii s-au deplasat la biserica din sat, unde, după slujba religioasă oficiată de părintele Pavel Suciu, la Monumentul din curtea lăcaşului a fost depusă o coroană de flori pentru eroii din Livezi.

Colaborarea dintre acţiunea Români pentru români şi satul Livezi a luat naştere prin intermediul preotului din sat Pavel Suciu şi coordonatorului şcolii, Aurelia Suciu.

 Alimente de bază oferite în satul bătrânilor lui Dumnezeu

În aceeaşi zi, membrii acţiunii Români pentru români s-au îndreptat către Vidacut, satul bătrânilor lui Dumnezeu, cum l-a numit doctorul Mihai Tîrnoveanu, pentru a veni în ajutorul celor aproximativ 25 de familii de vârstnici, dăruindu-le produse alimentare de bază – ulei, făină, zahăr, orez, paste făinoase şi dulciuri – „la fel, pentru a le transmite un semn, un mesaj de solidaritate şi dragoste creştinească”. „La acei bătrâni am aflat că nu vine mai nimeni. Sunt uitaţi, părăsiţi, numai preotul din sat mai are grijă de ei şi îi ajută pe cât poate. Noi vrem să-i dăm acestui vrednic preot o mână de ajutor şi să le spunem acelor bătrâni că nu sunt uitaţi”, a spus doctorul Mihai Tîrnoveanu. Potrivit acestuia, întrucât s-a adunat o mare cantitate de produse alimentare, aproximativ o tonă, o parte dintre ele au fost direcţionate, prin părintele Pavel Mihail Puiu din Odorheiu-Secuiesc, către Orfelinatul „Sf. Iosif” din municipiu şi către un centru de copii cu deficienţe locomotorii.

 „Am remarcat faptul că Biserica Ortodoxă joacă cel mai important rol în păstrarea identităţii româneşti a oamenilor din inima ţării”

Nu este prima campanie de acest fel derulată de acţiunea „Români pentru români” în judeţul Harghita. În Miercurea-Ciuc, anul trecut, de 1 Decembrie, au fost dăruite steaguri tricolore românilor prezenţi la manifestările prilejuite de Ziua Naţională, care au fost trimise de români din toată ţara. S-au oferit costume populare şi steaguri tricolore mai multor elevi. Au fost ajutaţi cei 150 de copii de la Casa „Sf. Iosif” din Odorheiu-Secuiesc. De asemenea, membrii acestei iniţiative au venit în sprijinul localnicilor din Doboi, „unde din 500 de familii de români câte erau în 1940 în Plăieşii de Jos, au mai rămas astăzi, din păcate, numai 50 de familii, comasate în satul Doboi”. „Aici, din păcate, este una dintre cele mai adânci răni de pe teritoriul întregii Românii. Sunt familii de români care aproape că şi-au uitat limba, dar, din fericire, nu şi-au uitat credinţa. Singura verigă ce îi ţine legaţi de neamul românesc, în Doboi, este Biserica Ortodoxă, numai acolo se vorbeşte limba română. În toate satele unde am fost, de fapt, şi în Harghita, dar şi în Covasna, am remarcat faptul că Biserica Ortodoxă joacă cel mai important rol în păstrarea identităţii româneşti a oamenilor din inima ţării”, a conchis medicul Mihai Tîrnoveanu. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.