CLIPUL/CLIPA DE LITERATURĂ – omagiu adus Zilei Culturii Naţionale şi inegalabilului Mihai Eminescu la Biblioteca Judeţeană | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 noiembrie 2021
Home » Cultură » CLIPUL/CLIPA DE LITERATURĂ – omagiu adus Zilei Culturii Naţionale şi inegalabilului Mihai Eminescu la Biblioteca Judeţeană
CLIPUL/CLIPA DE LITERATURĂ – omagiu adus Zilei Culturii Naţionale şi inegalabilului Mihai Eminescu la Biblioteca Judeţeană

CLIPUL/CLIPA DE LITERATURĂ – omagiu adus Zilei Culturii Naţionale şi inegalabilului Mihai Eminescu la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” a sărbătorit Ziua Culturii Naţionale – ziua de naştere a poetului de geniu Mihai Eminescu – împreună cu echipa proiectului „CLIP[L]IT – Carte în 7 Arte” al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov, care a promovat în mod inovativ literatura română contemporană pentru tineret în rândul cititorilor din Harghita

 

Booktrailer-ul – un instrument atractiv de promovare a lecturii în rândul tinerilor

După ce anul trecut a dezvoltat aplicaţia pentru smartphone „iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura” – o aplicaţie gratuită care trimite zilnic recomandări de lectură din literatura română contemporană, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” din Braşov a prezentat în Harghita un nou mijloc atractiv de promovare a culturii scrise, dar mai ales într-o nouă cheie de lectură, care răspunde provocărilor şi nevoilor actuale de consum ale tinerilor: booktrailer-ul. Proiectul, intitulat CLIP[L]IT – Carte în 7 Arte, a dezvoltat o colecţie de 20 de booktrailere – scurte videoclipuri de recomandare a cărţilor – şi o platformă dedicată, menită să atragă noi cititori tineri şi să dezvolte o comunitate a iubitorilor de literatură şi cinematografie.

„Aşa cum pentru filme publicitatea se face prin intermediul unui clip scurt de un minut, astfel ne-am propus să facem noi pentru cărţile aparţinând literaturii române contemporane. Proiectul a fost desfăşurat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii din Braşov, a cuprins ateliere de scenaristică şi regie, iar scenariile dezvoltate de studenţi au fost transformate în clipuri de promovare a cărţilor prezentate pe platforma accesibilă la adresa cliplit.ro. Aici, tinerii vor găsi toate produsele realizate în cadrul proiectului”, a declarat Claudia Popescu, şef serviciu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov.

Constituirea acestei prime colecţii de trailere de carte nu se limitează la promovarea cărţilor pentru care au fost create, ci servesc şi drept model pentru tinerii care vor să îşi încerce puterile în cadrul concursului CLIP[L]IT, valorificându-şi potenţialul lor creativ prin realizarea de scurte videoclipuri de prezentare noi. Pentru a veni în sprijinul tinerilor cu idei, pe platformă pot fi găsite, alături de colecţia de booktrailere şi cea de scenarii, un making of şi un seminar video pe tema decupajului regizoral.

„Este important de intrat aici, pentru că ne-am propus ca în fiecare an, în 23 aprilie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii şi a dreptului de autor – zi iniţiată de UNESCO în anul 1995, ca mijloc de celebrare a cărţii şi lecturii – să relansăm concursul de promovare a literaturii române contemporane prin intermediul acestui instrument cunoscut sub numele de booktrailer, un instrument de implicare activă a tinerilor în descoperirea şi promovarea autorilor români. Va fi un concurs dotat cu premii, iar juriul va fi compus din profesionişti ai domeniului”, a adăugat Claudia Popescu.

Proiectul „CLIP[L]IT – Carte în 7 Arte” a fost prezentat, luni, în două localităţi din Harghita: la prânz, elevilor şi profesorilor de la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate, unde Asociaţia Culturală „Dobreanu” a donat Bibliotecii Judeţene din Miercurea Ciuc şi Bibliotecii Judeţene din Braşov cărţi despre localitatea Subcetate, iar în cursul după-amiezii, la sediul Bibliotecii Judeţene „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, în faţa unui public numeros, predominant tânăr şi foarte tânăr.

„Eu cred că proiectul CLIP[L]IT, care reuşeşte să combine artele, să le facă pe toate muzele să fie surori, este cel care nouă, poate şi pentru că este ultimul dintre proiecte, ne place cel mai mult. Dar trebuie să ne gândim de unde am început, la proiectul prim, care a adus recomandarea de lectură pe telefoanele mobile şi să vedem extensiile acestui program. Noi ne-am gândit ca anul acesta să scriem mai puţine proiecte şi să acordăm mai multă sustenabilitate celor deja produse. Pentru că în ultimii ani am avut şapte proiecte, foarte multe şi cu o mână de oameni nu este foarte uşor să le duci pe toate la capăt, iar entuziaştii şi grupul format pe care acum îl avem să poată să creeze mici nuclee de entuziaşti ai acestor proiecte şi în alte locuri. Iar Miercurea Ciuc ne gândim că este unul dintre locurile care deja ne este foarte drag”, a arătat Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov.

Cartea sau filmul?

Expunerea a fost urmată, la propunerea gazdelor şi a invitaţilor de la Biblioteca Judeţeană din Braşov, de dezbaterea „Lectura, pro şi contra”, la care s-au înscris zece elevi harghiteni împătimiţi ai lecturii, unii dintre ei câştigători ai Concursului Naţional de Lectură „Bătălia Cărţilor”. Dezbaterea creaţie scrisă versus ecranizare s-a transformat într-o pledoarie în favoarea cărţii, participanţii neavând opozanţi.

„Mi-a rămas în minte unul dintre trailerele prezentate, şi anume: Filmul va apărea pe marele ecran al imaginaţiei tale, atunci când vei citi cartea. Mi s-a părut genial, pentru că lupta noastră se dă astăzi nu între copiii care n-ar iubi poveştile, pentru că toată lumea iubeşte poveştile, ci privitor la calea de acces către ele: lectura sau filmul?”, a aruncat mănuşa prof. Ramona Moldovan, câştigătoarea premiului „Megapixelul” de anul trecut. Unii dintre elevi şi-au prezentat cartea preferată, alţii au vorbit despre importanţa lecturii. Andra, de pildă, a afirmat că este o iubitoare de science fiction, că se ataşează de fiecare carte pe care o citeşte, regăsindu-se în personajele celor pe care le-a lecturat şi „mai mult în context”. „Încurajez orice persoană să citească, tehnologia ne-a ajutat să ne facem grupuri de cărţi pe reţelele de socializare, văd din ce în ce mai mulţi tineri care citesc şi este un lucru foarte fain”, a spus adolescenta. Andreea, preocupată în trecut de propriile trăiri interioare, a susţinut că lectura a schimbat-o „foarte mult”, cărţile au făcut-o mai comunicativă, „mai curioasă despre lumea înconjurătoare”, deschizându-i noi orizonturi. Alţii au remarcat faptul că „ceea ce citim ne formează ca oameni” şi că „îţi poţi da seama de personalitatea unui om după ceea ce citeşte”, iar „cei care spun că nu au găsit, încă, o carte potrivită, să mai caute, deoarece există o grămadă de cărţi în lumea asta”. În opinia Crinei, „lectura joacă un rol important în viaţa fiecăruia şi este esenţial ca ea să rămână o prioritate, cartea fiind o lume în care te poţi refugia, atunci când simţi nevoia”, iar tânăra care i-a stat alături a observat că atunci „când începi să citeşti, îţi dai seama că timpul este un duşman”. „Tot timpul am preferat să ţin o carte în mână, pentru că am simţit-o mult mai aproape. Aşa erau şi scriitorii, ţineau hârtia în mână, şi pixul, iar ideile curgeau de la sine”, a mărturisit Iulia, în vreme ce o altă tânără a băgat de seamă că numai „în universul cărţilor poţi să fii cu capul în nori şi cu picioarele pe pământ”.

La finalul dezbaterilor au fost premiate – cu cărţi, cum altfel – cele mai inspirate intervenţii. Nu a lipsit nici dulcele gust al cititorului, tortul CLIP[L]IT, adică Marele Premiu oferit de echipa Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov.

„Avem mare admiraţie pentru munca colegilor noştri din Braşov şi considerăm Biblioteca Judeţeană George Bariţiu ca fiind cea mai inovativă bibliotecă în sensul promovării culturii scrise. Au avut numeroase proiecte şi sunt şi generoşi, şi disponibili să-şi împartă rezultatele cu noi, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Anul trecut, pe vremea aceasta, ne prezentau aplicaţia pentru smartphone iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura şi îndemnam participanţii la eveniment să nu închidă telefoanele mobile, din contră, să le folosească pentru a se informa, pentru a se apropia de literatură. Am continuat în acest sens şi anul acesta sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, colegii din Braşov au venit cu noul lor proiect, CLIP[L]IT – Carte în 7 Arte, care depăşeşte cadrul clasic al literaturii, încercând să inducă ideea unităţii artei. Deci, şi filmul este artă, şi literatura este artă, încercăm să vedem cum interferează şi încercăm să atragem publicul şi prin intermediul acestui proiect”, a conchis Bedő Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.