Unirea Principatelor Române, marcată la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 10 iunie 2023
Home » Societate » Unirea Principatelor Române, marcată la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc
Unirea Principatelor Române, marcată la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc

Unirea Principatelor Române, marcată la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc

Mai multe activităţi dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au derulat ieri, 22 ianuarie, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, județul Harghita.

Astfel au avut loc două lecții deschise și proiecția unui fim documentar. Prima lecție a avut tema „Contextul geopolitic și voința românilor în înfăptuirea Micii Uniri”, act istoric ce stă la baza constituirii statului național român modern. Au participat elevi de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc.

A urmat lecția cu tema „Mica Unire, pas major spre desăvârșirea unității naționale”, la care au participat elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc.

La final a avut loc proiecția filmului documentar „Marile Bătălii ale Primului Război Mondial – Tabla Buții 1916”, după o poveste adevărată din tranșeele Primului Război Mondial – realizat de MNCR în cadrul Proiectului „Marile bătălii ale Primului Război Mondial din trecătorile Carpaților de Curbură – Teledetecție și arheologie aeriană” – proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale – Departamentul de Identitate Națională, România Centenară.

∗∗∗

Evenimentele dedicate Micii Uniri continuă astăzi și mâine cu mai multe activități desfășurate în Miercurea Ciuc și Toplița.

În Toplița, mâine, 24 de ianuarie, de la ora 12:00, toplițenii sunt invitați în parcul central pentru a marca cei 160 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-o horă.

În Miercurea Ciuc, astăzi, de la ora 12:00, la Colegiul Național „Octavian Goga” are loc vernisajul expoziției „Străbunii mei – Rădăcini”, eveniment care va marca și deschiderea muzeului școlii.

Mâine, de la ora 11:00, în sala amfiteatru a Palatului Administrativ, vor avea loc expozeuri: prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei – evocarea evenimentului „Mica Unire de la 24 ianuarie 1859”; PS Andrei, episcop al Covasnei şi Harghitei: „Unirea principatelor şi Biserica Ortodoxă Română”; program artistic susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” şi ai Colegiului Naţional „Octavian Goga”.

Iar de la ora 13:00, pe platoul din faţa Palatului Administrativ: Hora Unirii, muzica militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.