„Ziua Ştafetei” la Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe AVRAMESCU” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Învățământ » „Ziua Ştafetei” la Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe AVRAMESCU”
„Ziua Ştafetei” la Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe AVRAMESCU”

„Ziua Ştafetei” la Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe AVRAMESCU”

Miercurea trecută, elevi ai Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc au acceptat invitaţia militarilor Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe AVRAMESCU” de a fi prezenţi şi a se informa în legătură cu activităţile desfăşurate de către soldaţii şi gradaţii profesionişti dintr-o unitate de vânători de munte.

Activitatea face parte din campania Ziua Ştafetei, o campanie-eveniment ce promovează dreptul tuturor copiilor şi tinerilor de a participa în societate şi se desfăşoară în fiecare an în luna noiembrie, în preajma Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor. Iniţiativa, ajunsă în prezent la a V-a ediţie, este coordonată la nivel naţional de către Fundaţia TERRE DES HOMMES Elveţia.

Astfel, vânătorii de munte harghiteni au răspuns pozitiv dorinţei elevilor Colegiului Naţional „Octavian Goga” de a prelua „Ştafeta” de la soldaţii şi gradaţii profesionişti şi le-au împărtăşit din experienţa de militari.

Pentru a se simţi într-adevăr „militari pentru o zi”, elevii au fost echipaţi în ţinută militară şi au făcut cunoştinţă cu elementele de ţinută specifice vm-iştilor, bocanci roşii cu ciorapii albi şi bereta verde. Au fost foarte mândri de cum arătau.

Activitatea de pregătire a început printr-o prezentare interactivă a armamentului individual din dotarea militarilor şi a materialelor specifice de alpinism, apoi a continuat cu un exerciţiu de îmbarcare/debarcare în şi din transportorul amfibiu blindat – TAB şi deplasarea cu acesta.

La fel de interesante au fost pentru „tinerii luptători” şi exerciţiile organizate şi desfăşurate la stânca artificială de alpinism din poligonul de instrucţie alpină. Elevii au fost foarte încântaţi de urcarea pe stâncă şi coborârea în rapel, fiind în permanenţă asiguraţi de către „camarazii” lor militarii.

Pentru a trece mai uşor peste temperaturile scăzute de la Miercurea-Ciuc, „militarii pentru o zi” au improvizat un foc într-un buştean de brad şi au pregătit un binemeritat ceai cald.

Scenariul, organizarea şi coordonarea în teren a acestui exerciţiu au fost realizate de către şeful de Stat Major al Batalionului 24 Vânători de Munte, lt. col. Adrian MORARU şi mr. Liviu CHENDE, ofiţer în statul major al batalionului. Implicarea şi contribuţia deosebită a acestora, precum şi a militarilor comandaţi de lt. Ionuţ CIUCAN, au dus la desfăşurarea în foarte bune condiţii a activităţilor, acest lucru fiind apreciat atât de către comandantul unităţii, colonelul Costel POMANĂ, cât şi de către doamna profesor Maria Eros, coordonatoarea proiectului.

Mr. Adrian VOINEA
Foto: Plt. Daniel Andronache

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.