Ziua Jandarmeriei Române | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 21 septembrie 2023
Home » Societate » Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române

Luni, 3 aprilie 2017, jandarmii au sărbătorit 167 de ani de când a fost semnată „Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române şi care a rămas un document de referinţă pentru evoluţia ulterioară a instituţiei.

Sub auspiciul acestei sărbători dragi nouă, în Sala amfiteatru a Consiliului Judeţean Harghita, a avut loc o şedinţa festivă, la care au participat alături de noi prefectul judeţului Harghita, domnul Jean-Adrian Andrei, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, domnul Borboly Csaba, reprezentanţii instituţiilor ce cooperează şi colaborează cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita şi cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita.

Cu această ocazie, jandarmilor harghiteni le-a fost recunoscută munca din ultimul an şi, drept urmare, au fost recompensaţi cu înaintări în grad înainte de termen, cu felicitări, mulţumiri şi diplome de excelenţă.

Astfel au fost înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim 1 ofiţer şi 4 subofiţeri. De asemenea, au fost recompensate cu mulţumiri şi felicitări 50 de cadre ale inspectoratului şi au fost acordate 38 diplome de excelenţă.

După cumularea rezultatelor obţinute la minifotbal, tenis de masă, tir şi bowling, anul acesta Cupa Jandarmeriei Române – Ediţia 2017 a fost adjudecată de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, urmat fiind de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Harghita şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita.

Şi pentru că ne-am obişnuit ca la ceas de sărbătoare să-i încântăm pe invitaţi cu câte o premieră, de data aceasta am avut deosebita plăcere şi onoare de a-i avea drept musafiri de seamă pe membrii corului „Astra”, care sub conducerea doamnei Irina Groza, preşedinta Despărţământului Covasna-Harghita al Astrei, ne-au cântat şi încântat cu dulcele grai românesc.

Tot în cadrul manifestărilor prilejuite de ziua armei, jandarmii harghiteni le-au prezentat copiilor din Miercurea-Ciuc şi Gheorgheni o parte din tehnica din dotare, o parte din atribuţiile lor, dar mai ales le-au oferit motive să zâmbească. Astfel că „descinderea” noastră la Grădiniţa „Liviu Rebreanu” s-a transformat într-o mare de bucurie pentru prichindei, fiecare din ei dorind să pună mâna pe materialele jandarmilor, să stea de vorbă cu un jandarm, în vreme ce colegii din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Gheorgheni, în frunte cu locotenent-colonel Blaga Radu-Marcel, au început ziua printr-o vizită la Liceul „Sfântul Nicolae” din municipiul cu acelaşi nume, unde i-au avut ca interlocutori pe cei 30 de elevi ai clasei I. Cei mici au fost delectaţi cu câteva filme de prezentare a activităţilor desfăşurate de către jandarmi, după ce în prealabil comandantul de detaşament le-a prezentat o parte din atribuţiile Jandarmeriei Române.

Plt. adj. Gheorghe SUCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.