Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Poliţiştii şi jandarmii încă patrulează prin Gheorgheni pentru menţinerea liniştii şi prevenirea unor noi incidente | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Poliţiştii şi jandarmii încă patrulează prin Gheorgheni pentru menţinerea liniştii şi prevenirea unor noi incidente
Poliţiştii şi jandarmii încă patrulează prin Gheorgheni pentru menţinerea liniştii şi prevenirea unor noi incidente

Poliţiştii şi jandarmii încă patrulează prin Gheorgheni pentru menţinerea liniştii şi prevenirea unor noi incidente

După ce la sfârşitul săptămânii trecute, localnicii din Gheorgheni s-au revoltat împotriva romilor care au comis mai multe furturi şi s-au dus peste ei, bătându-i, iar în urma incidentului a luat foc o casă şi o anexă, precum şi nişte paie, mai multe patrule de poliţişti şi jandarmi încă patrulează în zona locuită cu preponderenţă de romi.

Ultima picătură care a umplut paharul locuitorilor din Gheorgheni a fost un furt comis de doi minori romi joia trecută. Atunci, G.J. şi G.I., ambii de 15 ani, i-au sustras din maşina unui localnic suma de 30.000 de lei, chiar când acesta era în maşină. Potrivit Biroului de presă al IPJ Harghita, L.E. (78 de ani) s-a oprit într-o intersecţie pentru a acorda prioritate unui alt autovehicul. În acest timp, L.E. a fost abordat de cei doi copii. Cât timp G.I. îl ţinea de vorbă pe bătrân, distrăgându-i atenţia, G.J. a sustras dintr-o borsetă aflată pe scaunul din dreapta conducătorului auto suma de 30.000 lei.

Chiar dacă cei doi suspecţi au fost identificaţi relativ repede de poliţişti, pe numele lor fiind deschis şi un dosar penal, localnicii au fost revoltaţi, acuzând inclusiv organele de ordine că nu-şi fac datoria, iar vineri seara a izbucnit o revoltă. Se spune că sute de persoane s-au dus peste locuinţele romilor, provocând incidente violente soldate, inclusiv, cu arderea unei căsuţe, a unei anexe şi a unor paie. În acea seară, poliţiştii, sprijiniţi de efective de jandarmi, au reuşit să intervină înainte ca aceste incidente să ia o întorsătură nefericită şi să restabilească ordinea.

Acum, la câteva zile de la aceste întâmplări, pe străzile din apropiere încă mai patrulează efective importante de poliţişti şi jandarmi pentru a preveni noi incidente.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, subinspector de poliţie Gheorghe Filip, spunea ieri că s-a păstrat dispozitivul de siguranţă pentru a preîntâmpina escaladarea unei stări conflictuale sau tensionate. „Când se instituie o zonă specială de siguranţă publică, ea nu se ridică imediat după aceea. Dispozitivele de siguranţă publică sunt păstrate în teren o perioadă de timp până când se consideră că este oportună ridicarea lor”, spunea Gheorghe Filip.

Acesta mai spunea că imediat după incidentele de vineri noaptea „s-a înregistrat un dosar de cercetare penală în care efectuăm, în continuare, activităţi specifice pentru clarificarea tuturor cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs evenimentele respective. Vorbim de infracţiunile de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi de distrugere în formă calificată”.

„Deocamdată – continua purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita – nu putem spune că îndreptăm cercetările împotriva unor persoane X, Y sau Z. În anchetă, unul dintre scopuri este acela de a stabili concret şi clar câte persoane au fost implicate şi care au fost acelea, iar pe de altă parte, să stabilim vinovăţia, participaţia lor la comiterea acestor fapte”. (L. C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.