Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Anul acesta:Ziua Eroilor nu mai este marcată la Monumentul Mausoleu de la Gura Secului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate »
Anul acesta:
Ziua Eroilor nu mai este marcată la Monumentul Mausoleu de la Gura Secului
<h5><i>Anul acesta:</i></h5>Ziua Eroilor nu mai este marcată la Monumentul Mausoleu de la Gura Secului

Anul acesta:
Ziua Eroilor nu mai este marcată la Monumentul Mausoleu de la Gura Secului

Cu excepţia anului 2020, când existau restricţiile impuse de pandemie, este pentru prima dată când evenimente prilejuite de Ziua Eroilor nu au loc la Monumentul Mausoleu de la Gura Secului.

Am încercat să aflăm din surse oficiale motivul, dar reprezentanţii Primăriei municipiului Topliţa nu au putut fi contactaţi.

Neoficial, ar fi vorba despre lucrări care se fac (nu putem preciza dacă la monument ori în vecinătatea lui) şi din cauza cărora nu s-ar putea asigura siguranţa participanţilor la eveniment.

În aceste condiţii, manifestaţiile vor avea loc, de la ora 12:00, în parcul din centrul municipiului.

***

În fiecare an, de Înălţarea Domnului, românii îşi comemorează eroii, ostaşii care au căzut pe câmpurile de bătălie. La Secu, Topliţa, în cinstea celor care ne-au „scos de sub jugul streinilor şi ne-aţi alipit la Ţara Mamă” (Miron, Patriarhul României) se află ridicat Mausoleul Eroilor pe care stă scris:

Ostaşi eroi din vechiul regat:

Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici.

Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste, drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi să-nchină!

Topliţa Română 1925

Miron, Patriarhul României”.

Sub acest edificiu, ridicat aproape de punctul de întâlnire a Moldovei şi Transilvaniei de către Societatea Cultul Eroilor, se află rămăşiţele a 771 de ostaşi români căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial. Dintre aceştia, 25 au fost identificaţi şi depuşi în firide individuale, iar ceilalţi 746, neidentificaţi, îşi dorm somnul de veci în osuar. Pe zidurile mausoleului au fost montate 18 plăci de marmură albă şi neagră pe care sunt înscrise numele unor eroi români, iar pe crucea din piatră din partea frontală este gravată o inscripţie concepută de Patriarhul Miron Cristea.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.