Proiectele depuse spre finanţare prin PNRR de primăriile din nordul judeţului Harghita (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Economic » Proiectele depuse spre finanţare prin PNRR de primăriile din nordul judeţului Harghita (I)
Proiectele depuse spre finanţare prin PNRR de primăriile din nordul judeţului Harghita (I)

Proiectele depuse spre finanţare prin PNRR de primăriile din nordul judeţului Harghita (I)

  • Ele vizează transformarea durabilă a localităţilor, atât prin construire şi renovări, cât şi prin utilizarea soluţiilor verzi şi digitale

Municipiul Topliţa a depus până în prezent nouă proiecte de investiţii pentru finanţarea în cadrul programului de investiţii „Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă” (PNRR).

Trei dintre acestea sunt la componenta C5 – Valul Renovării, iar celelalte şase la Componenta C10 – Fondul Local.

Primele proiecte au fost depuse în data de 6 aprilie 2022, ele având ca obiective principale:

  • „Renovarea energetică moderată a clădirilor publice – Autorităţi locale”, un proiect a cărui valoare totală eligibilă este de 3.272.351,6 de euro, ce va avea ca finalitate renovarea energetică a Spitalului Municipal Topliţa;
  • „Renovarea energetică moderată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale – valoarea maximă eligibilă a proiectului fiind în cuantum de 4.336.209,52 lei (cu TVA) şi
  • „Renovarea energetică moderată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale – valoare eligibilă totală fiind de 4.336.209,52 lei (cu TVA).

La Componenta C10 – Fondul Local, al cărei obiectiv este acela de a susţine o transformare durabilă urbană şi rurală prin utilizarea soluţiilor verzi şi digitale, abordând provocările legate de disparităţile teritoriale şi sociale din zonele urbane şi rurale, municipiul Topliţa a depus şase proiecte.

Un prim-proiect vizează „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde” şi constă în achiziţionarea unui număr de trei drone profesionale – una pentru Cadastru, una pentru Paza păşunilor şi cea de-a treia pentru Gospodăria municipală, valoarea totală eligibilă a proiectului fiind de 100.371,726 de euro.

Un alt proiect are ca obiect „Elaborarea/actualizarea în format digital a Planului urbanistic şi a documentelor de amenajare a teritoriului şi de planificare urban”, a cărui valoare eligibilă totală a acestui proiect este de 57.000 euro.

„Vrem să facem harta şi online, dar şi în sistem informatic, ca să legăm acest proiect cu un altul, în valoare de 3,5 milioane, pe POCA, proiect care este deja semnat şi zilele acestea îi dăm drumul la implementare. Finalitatea este ca absolut totul să fie digitalizat; pe acest proiect am prevăzut aproximativ 86 de formulare pe site-ul Primăriei, unde cetăţeanul îşi poate elibera singur ceea ce are nevoie: certificat de urbanism, autorizaţia de construcţie, etc.”, a precizat Dan Ciprian Rugină, Administratorul Public al municipiului Topliţa.

Al treilea proiect depus la componenta Fondul Local a PNRR este „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete (şi alte vehicule electrice uşoare) la nivel local/metropolitan”, cu o valoare eligibilă totală de 1.316.792,05 euro. Acest proiect îşi doreşte să transforme vechea linie ferată care a aparţinut APEMIN, ce se desfăşura, înainte de a fi furată în ultimele trei decenii, pe o lungime de circa şapte kilometri, într-o pistă de bicicletă, începând de la Staţia Meteo Topliţa, continuând pe pasarela care trece peste drumul european, pentru a ajunge sus, la Secu, traversând păşuni, poieni şi zone împădurite.

Rămânem la acelaşi capitol, pentru a anunţa încă un proiect menit să asigure infrastructura pentru transportul verde la nivel local/metropolitan depus de Primăria Topliţa, a cărui valoare eligibilă totală este de 1.677.896,791 de euro.

Alte două proiecte depuse spre finanţare prin PNRR sunt destinate Construirii de locuinţe pentru tineri/locuinţe de serviciu pentru specialiştii din Sănătate şi Învăţământ, unul cu o valoare eligibilă de 880.860 de euro, iar celălalt de 1.130.860 euro.

„Vor fi construite două module de blocuri în strada Sportivilor, unde se află vechea Baie Publică şi încă două module de blocuri lângă Electrica, unde era vechea Şcoală Evreiască, pe terenuri deţinute de Primărie”, a precizat administratorul public al municipiului Topliţa. Potrivit sursei citate, noile blocuri vor asigura locuinţe pentru tinerii din comunităţile marginalizate şi grupurile vulnerabile, proiectul urmând să fie însoţit de măsuri de promovare a integrării sociale şi economice a categoriilor vizate. „Şi foarte important, o condiţie obligatorie la depunerea acestui proiect a fost să se monteze zece staţii de încărcare pentru maşinile electrice, tot prin PNRR, pe care le-am accesat”, a concluzionat Dan Ciprian Rugină.

Comuna Corbu a depus, la rândul ei, spre finanţare un proiect de investiţie în cadrul programului de investiţii „Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, care are ca scop „Reabilitarea şi modernizarea Clădirii Primăriei” din localitate, iar comuna Gălăuţaş un proiect pentru „Reabilitarea energetică moderată sau aprofundată la blocurile vechi” din localitate, un proiect care vizează patru blocuri, valoarea totală a cererii de finanţare fiind de 7.082.866,91 de lei.

Comuna Sărmaş a depus, două proiecte, unul privind „Modernizarea drumului comunal (DC) 71, strada Fundoaia în valoare totală de 12.134.000 de lei, iar celălalt „Reabilitarea Şcolii Gimnaziale Sf. Andrei Sărmaş” în sumă totală de 9.792.000 de lei.

Despre proiectele depuse de celelalte localităţi din zona de nord a judeţului şi nu numai, vom relata într-o ediţie viitoare a ziarului nostru.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.