Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Eroilor, marcată în judeţ prin depuneri de coroane de flori la monumentele închinate ostaşilor români căzuţi la datorie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Eroilor, marcată în judeţ prin depuneri de coroane de flori la monumentele închinate ostaşilor români căzuţi la datorie
Ziua Eroilor, marcată în judeţ prin depuneri de coroane de flori la monumentele închinate ostaşilor români căzuţi la datorie

Ziua Eroilor, marcată în judeţ prin depuneri de coroane de flori la monumentele închinate ostaşilor români căzuţi la datorie

Ziua Eroilor a fost marcată, ieri, şi în judeţul Harghita prin depuneri de coroane de flori, organizate în format restrâns, la operele comemorative de război, iar în biserici au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc. Evenimentele s-au desfăşurat cu respectarea limitărilor impuse de măsurile pentru prevenirea şi combaterea noului coronavirus.

În municipiul Miercurea Ciuc, la Monumentul Ostaşului Necunoscut, prefectul judeţului Harghita, Ion Proca, şi comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Florin Stan, au depus coroane de flori ca omagiu adus eroilor neamului.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, în mesajul său, a arătat că Ziua Eroilor, care nu întâmplător coincide cu Ziua Înălţării Domnului, este „un moment de omagiu adus eroilor noştri, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, a credinţei, a libertăţii şi demnităţii poporului român şi pentru întregirea neamului”.

„Se cuvine ca, în această zi sfântă, să ne înclinăm cu profund respect în faţa jertfei aduse de ostaşii noştri, ştiuţi sau neştiuţi, care au apărat cu preţul vieţii lor tricolorul României, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţiuni de peste hotare.

Lor le datorăm existenţa noastră ca popor liber şi demn! Avem obligaţia sa îi cinstim cum se cuvine şi să le păstrăm vie memoria, în sufletele şi rugăciunile noastre. Este datoria noastră să ne ridicăm la înălţimea idealurilor pe care, prin eroismul şi jertfa lor, aceşti oameni le-au apărat. (…) Dumnezeu să binecuvânteze România, Armata sa şi pe toţi Eroii Neamului nostru!”, a transmis în mesajul său prefectul Ion Proca.

La rândul său, ofiţerul cu Informarea şi Relaţiile Publice al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, locotenent-colonel Adrian Voinea, a punctat că „sărbătoarea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât aniversăm 100 de ani de când, la data de 4 mai 1920, în semn de recunoştinţă pentru eroii Patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional, în Ziua Înălţării Domnului”.

Depuneri de coroane de flori, organizate de asemenea în format restrâns, au avut loc şi la Monumentul-Mausoleu de la Secu-Topliţa, dar și la monumentul eroilor din Odorheiu Secuiesc.

∗∗∗

Ieri, au fost oficiate, cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile din judeţ.

De altfel, la fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.