Zilele Tulgheşului, ediţia 2017 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Cultură » Zilele Tulgheşului, ediţia 2017
Zilele Tulgheşului, ediţia 2017

Zilele Tulgheşului, ediţia 2017

După evenimente culturale majore din viaţa comunei Tulgheş din vara anului 2017, dintre care amintim „Roata Stelelor” – festival anual al jocului popular, devenit interjudeţean, „IA academIA”, prima Academie a Iei din România, vara culturală calendaristică a localităţii pare că s-a încheiat cu „Zilele Tulgheşului”, manifestare amplă, care în acest an s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, respectiv 11, 12 şi 13 august.

La Tulgheş au sosit în aceste zile peste 250 de fii ai satului de religie romano-catolică, care trăiesc în alte localităţi din România, Anglia, Spania, Ungaria, Danemarca etc., care s-au reîntors cu mare drag în localitatea în care s-au născut, au copilărit şi au trăit o bună parte din viaţă. Pentru aceştia, organizatorii, Parohia romano-catolică şi consiliul parohial au derulat un program variat, de la concursuri recreative la spectacole, nelipsind tradiţionala masă cu aşteptatele sarmale de Tulgheş, stropite cu vin, acompaniată de muzică de petrecere.

O altă manifestare interesantă din cadrul „Zilelor Tulgheşului” 2017 a fost Festivalul de zbor cu parapanta „The Raven”, ediţia a X-a, jubiliară, care în acest an a fost dedicată piloţilor de parapantă din ţară şi străinătate.

Festivalul a fost organizat de Clubul Sportiv „The Raven”, al cărui vicepreşedinte, Bogdan Oprea, ne-a spus că, deşi clubul îşi are sediul în comuna Corbu, activitatea se desfăşoară la Tulgheş, pentru că în această zonă se găseşte un loc foarte bun de zbor de pe Vârful Highest.

La eveniment s-au adunat foarte mulţi piloţi de talie naţională, dintre care amintim pe Alexandru Donisan – multiplu campion naţional şi Dan Pop, campion naţional.

S-au făcut zboruri de distanţă lungă şi durată mare. Parapantiştii au aterizat pe terenul de sport în aplauzele celor prezenţi.

„Zilele Tulgheşului” 2017 s-au încheiat duminică, 13 august, cu un mare spectacol pe terenul de sport din localitate, la evenimente participând, pe lângă tulgheşeni, şi mulţi oameni din localităţile învecinate şi chiar din alte judeţe.

Printre invitaţi s-a numărat şi domnul Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României.

Terenul de sport a devenit un adevărat platou distractiv pentru toate vârstele şi toate gusturile, de la căluţi, la tradiţionalul ringhişpil, nelipsind numeroase tarabe cu toate ingredientele necesare unei asemenea sărbători.

Toate acestea au fost acompaniate de un spectacol, maraton, de sunet şi lumină, care a reuşit să satisfacă pretenţiile artistice ale celor prezenţi, de la folclor autentic, muzică populară şi uşoară, în limbile română şi maghiară, la jocuri populare, muzică etno, doine, romanţe, cântece de petrecere şi alte genuri muzicale îndrăgite. Au fost aplaudate la scenă deschisă şi momentele oferite de magicianul Christianis.

Au urcat pe scenă Ansamblul Folcloric „Junii Tulgheşului”, Mirela Moldovan şi Emil Bortă din Tulgheş, Cora Munteanca, Daniel Rosalim, Nicolae Datcu, Dorin Ochenatu, Vasi Cărăbut, Abodi Nagy Blanka, Claudia Pavel, Angela Rusu, Andreea Bănică.

Merită felicitări şi echipa de sunetişti de la Borsec, care a pus la dispoziţie şi o scenă modernă, cu efecte şi lumini, coordonată de inginerul Florin Blaga, care de la an la an vin cu surprize plăcute.

Aproape de miezul nopţii, cerul Tulgheşului s-a umplut de un multicolor foc de artificii, oferit cu dărnicie de organizatori, în aplauzele celor prezenţi.

Merită felicitări organizatorii, Primăria şi Consiliul local Tulgheş, în frunte cu primarul Marcel Vancu, viceprimarul Gheorghe Bordea şi toţi salariaţii Primăriei, care pe tot parcursul zilei au fost printre oameni. De asemenea, merită felicitări toţi agenţii economici şi alţi locuitori ai Tulgheşului, care au contribuit la buna desfăşurare a manifestării.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.