Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele Municipiului Miercurea Ciuc 2018   | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Zilele Municipiului Miercurea Ciuc 2018  
Zilele Municipiului Miercurea Ciuc 2018   

Zilele Municipiului Miercurea Ciuc 2018  

„Şase ar fi principalele repere ale manifestărilor culturale organizate în acest an cu prilejul zilelor municipiului. Faţă de anii precedenţi, se poate observa că lucrurile s-au mai cristalizat. Vom începe cu un concert simfonic, care în anii trecuţi a reuşit să aducă la un loc 600-700 de persoane, de aceea şi în acest an vom avea o astfel de manifestare de amploare. Un al doilea reper care merită a fi remarcat este expoziţia de excepţie legată de istoria acestor locuri şi la care colectivul muzeului din localitate a lucrat timp de 5 ani. Al treilea punct, după părerea noastră – a precizat primarul municipiului, Ráduly Róbert-Kálmán, într-o recentă conferinţă de presă – care trebuie scos în evidenţă şi trebuie susţinut este segmentul care abordează cântecul popular. Festivalul cartofului, un alt reper important la care în acest an participă în jur de 40 de echipe, putem spune că avem cel mai frumos moment al oraşului, care ţine de dimineaţa până seara sub pretextul de a se simţi bine toţi participanţii. Sperăm ca gala de operă să fie un alt reper atractiv, ariile din opere celebre vor fi prezentate de soprana Egyed Apollonia, mezosoprana Duffner Melinda, baritonul Sándor Csaba şi tenorul Szabó Levente (soliştii Operei Maghiare Cluj), respectiv baritonul Fazakas Tamás, un tânăr talentat din Miercurea Ciuc, elev al Liceului de Arte din reşedinţa judeţului Harghita; la pian: Juhász Zsuzsánna şi Kis Lehel Sándor, cu precizarea că avem şi un colaborator: Fanfara din Sâncrăieni, al cărei dirijor este Sándor Árpád. Al cincilea punct forte va fi festivalul gastronomic care va da o coloratură pur locală, ca de altfel şi formaţia Robin and the Backstabbers va fi cu siguranţă bine primită, având în vedere faptul că protagoniştii îşi au originea în municipiul nostru. Va fi prezentă şi formaţia de suflet a viceprimarului Füleki Zoltán, formaţia Cargo. Acestea, şi multe altele, sunt petalele colorate care dau întregul, dau esenţa acestui oraş şi a zilelor în care sărbătorim oraşul. Nu ne orientăm spre ce fac alţii, pentru că avem lucruri proprii preţioase pe care trebuie să le susţinem”.

Locurile de desfăşurare a manifestărilor

1) Piaţa Libertăţii: scena mare pentru concerte în aer liber şi alte programe culturale; 2) Piaţa Majláth Gusztáv Károly: programe culturale, expoziţie şi târg; 3) Parcul central: Festivalul cartofului, programe pentru copii; 4) Pe promenada din B-dul Timişoarei şi în Piaţa Majláth Gusztáv Károly: expoziţie şi târg cu articole ale meşterilor populari; 5) În parcarea din strada M. Sadoveanu, de-a lungul acestei străzi: Festivalul gastronomic „gusturi secuieşti”; 6) Cetatea Mikó: programe culturale, festivalul de ritm şi percuţie Dob-ban; 7) Stadionul municipal: turnee de fotbal; 8) B-dul Timişoarei: parc de distracţii.

La acest capitol se impune precizarea că: în perioada de desfăşurare a zilelor oraşului prestarea muzicii este permisă zilnic până la ora 24:00, cu excepţia zilei de sâmbătă, 4 august, când în Parcul central muzica este permisă până la ora 01:00.

Comerţul va fi prezent cu multe şi de toate

Mici, grătar, bere, la pahar şi doză, vin la pahar, sucuri, răcoritoare, cafea, cozonac, porumb fiert, pop-corn, îngheţată, dulciuri, shaorma, pizza – şi să nu uităm mâncărurile gătite cu gusturi diferite şi multe, multe altele.

Spicuim din programul zilelor municipiului

În 1-5 august: turneu internaţional de fotbal pentru tineret; turneu de fotbal între consiliile locale din zonă; şi la ora 20,00, la Biserica „Sf. Augustin”: concertul Orchestrei de Cameră Ciuc;

În 2 august: la ora 17:30, în Piaţa Cetăţii, deschiderea festivă a Zilelor Municipiului Miercurea Ciuc.

În 3 august: la ora 12:00 începe festivalul gastronomic (în parcarea Universităţii „Sapientia”); la ora 15:00, la piscina din oraş va avea loc ediţia a V-a a competiţiei de înot pentru amatori; cu începere de la ora 19:00, la Cinematograf va avea loc Gala de operă. La ora 20:45, pe scena mare: Robin and the Backstabbers, iar de la ora 22:30, Cargo.

Sâmbătă, 4 august: în Piaţa Cetăţii, între orele 09:00-18:00, va avea loc concursul naţional de automodele Cupa-Ciuc, ediţia a 11-a; între orele 10:00-16:30, în Parcul central va avea loc Festivalul cartofului, dotat cu premii.

Duminică, 5 august: la ora 09:00, în Piaţa Cetăţii se va da startul Maratonului Apemin-Tuşnad; între orele 10:00-14:00, în Parcul central vor avea loc o serie de jocuri interactive cu activităţi meşteşugăreşti; între orele 11:30-13:30, în Piaţa Libertăţii se va desfăşura Festivalul folcloric „Kosz Szilvester”; la ora 15:00, în Cetatea Mikó: Romanţe şi cântece de petrecere; pe scena mare din Piaţa Libertăţii, de la ora 17:30, vor evolua mai multe formaţii, printre care şi Role. La ora 23:00, zilele municipiului se vor încheia cu nelipsitul foc de artificii.

 În concluzie

Să aveţi chef de distracţii, chef de întâlnire cu prietenii la una sau mai multe activităţi culturale şi distractive şi, nu în ultimul rând, să aveţi chef de o întâlnire la mesele în aer liber din Piaţa Libertăţii, unde veţi putea să vă delectaţi cu mici, bere şi nu numai. Să sperăm că şi vremea va fi favorabilă petrecerii timpului în aer liber în mod cât mai plăcut.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Poate măcar anul acesta va fi ceva și în limba română!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.