Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele „Miron Cristea”, ediţia a XIX-a: Slujbă de pomenire a Patriarhului, expoziţii, lansări de carte | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Cultură » Zilele „Miron Cristea”, ediţia a XIX-a: Slujbă de pomenire a Patriarhului, expoziţii, lansări de carte
Zilele „Miron Cristea”, ediţia a XIX-a: Slujbă de pomenire a Patriarhului, expoziţii, lansări de carte
Lansarea volumului omagial „Valer Dorneanu la 70 de ani”

Zilele „Miron Cristea”, ediţia a XIX-a: Slujbă de pomenire a Patriarhului, expoziţii, lansări de carte

Zilele „Miron Cristea”, ediţia a XIX-a – prestigiosul eveniment cultural ce se desfăşoară în aceste zile în municipiul Topliţa – a continuat, luni după-amiază, cu slujba parastasului în memoria primului patriarh al României, oficiată de un sobor de preoţi, la bustului Patriarhului amplasat în parcul central al municipiului Topliţa. Cu această ocazie, preotul Florin Ţuscanu, protopopul de Roman, a prezentat un Liturghier care a aparţinut Patriarhului Miron Cristea, pe care l-a şi donat Mănăstirii Sfântul Prooroc Ilie din municipiul Topliţa. Potrivit preotului, cartea provine de la un călugăr, Isaia Cotârleţ, care a şi legat-o în piele, acesta fiind stareţ la Mănăstirea Bogdana din Bacău. Călugărul a primit cartea de la Patriarhul Miron Cristea. „Am considerat că este un lucru normal ca după 90 de ani cartea să revină de unde a plecat. Deci, după 90 de ani am adus-o acasă şi o donez Mănăstirii cu hramul Sfântul Ilie, de aici, de la Topliţa, pentru a fi pusă în muzeul Mănăstirii”, a declarat preotul Florin Ţuscanu.

Un eveniment deosebit cuprins în cadrul Zilelor „Miron Cristea” a fost lansarea volumului omagial „Valer Dorneanu la 70 de ani”, în prezenţa sărbătoritului. Manifestarea a avut loc în sala mare a Casei de cultură din municipiul Topliţa, luni după-amiază, unde, alături de participanţii la manifestarea ce se desfăşoară în aceste zile, a deputatului de Harghita Mircea Duşa, a primarilor din zona de nord a judeţului, precum şi a cetăţenilor, a fost prezentat volumul dedicat actualului preşedinte al Curţii Constituţionale din România, Valer Dorneanu, născut în această zonă, în comuna Corbu (despre această lansare vom reveni cu detalii într-un număr viitor).

După acest moment, pe scenă au urcat şi au încântat publicul cu un minirecital Dorin Gliga – de loc din Bilbor, actualmente stabilit în Bucureşti, care a cântat la oboi – şi Tudor Ungureanu din Chişinău (nai, cimpoi, fluier etc.).

Marţi, de dimineaţă, manifestările au continuat cu vernisarea expoziţiilor de artă plastică (prof. Traian Duşa), documentară, despre monumentele dedicate eroilor din zona de nord a judeţului (dr. arh. Andreea Pop), în holul Casei de Cultură, şi de carte veche bisericească, la Biblioteca municipală, a preotului Florin Ţuscanu.

După aceste vernisaje, participanţii la eveniment au fost într-o vizită documentară în frumoasa şi pitoreasca comună harghiteană Bilbor.

Astăzi, manifestările dedicate primului patriarh al României, dr. Miron Elie Cristea, se încheie cu participarea la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea hramului Mănăstirii Sfântul Prooroc Ilie din Topliţa, ctitoria Patriarhului. (Şt. Pătrîntaş)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.