Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Deficit de pompieri în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Deficit de pompieri în judeţul Harghita
Deficit de pompieri în judeţul Harghita

Deficit de pompieri în judeţul Harghita

 În lipsa a vreo 100 de persoane, pompierii militari harghiteni primesc un sprijin important din partea pompierilor voluntari

La fel ca multe instituţii publice, şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din ţară se confruntă cu lipsa de personal. Însă, faţă de celelalte instituţii, un număr insuficient de pompieri poate avea implicaţii directe în salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale importante.

Nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita nu face notă discordantă când este vorba de lipsa de personal, mai ales că numai în ultima perioadă au ieşit în pensie 9 cadre, din care 3 ofiţeri. „Am demonstrat matematic – spunea fostul inspector şef al inspectoratului, gen. (r) Gheorghe Pop – că această unitate ar trebui să aibă peste 550 de oameni ca să îndeplinim la minimum noianul de cerinţe din actele normative. La ora actuală avem peste 400, dar nu minimul necesar”.

Acesta afirma că lipsuri sunt în toate compartimentele, atât la intervenţie, cât şi la prevenire şi la serviciile de suport. Iar problema se va accentua odată cu plecarea unui număr de cadre, în condiţiile în care Centrul Operaţional trebuie să aibă cel puţin 21 de cadre specializate pe diverse domenii de activitate, iar momentan, în acest centru sunt doar 3 oameni care desfăşoară activitate.

Şi totuşi, veşti bune sunt. Una dintre ele este că a fost emis un ordin prin care s-a informat că în perioada următoare se va permite încadrarea din sursă externă; asta în condiţiile în care până în prezent încadrarea se făcea doar din sursă internă, adică prin rechemarea în activitate a foştilor pompieri.

O altă veste bună vine dinspre serviciile voluntare de pompieri, acestea reprezentând un adevărat suport la intervenţiile din teren. „Pe statistică – spunea fostul inspector şef al ISU Harghita – în jur de 30% din intervenţii le execută serviciile voluntare. Sunt foarte bine pregătăţi, au început să înţeleagă toţi primarii rolul şi locul pe care-l au aceste servicii voluntare”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.