Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„World Press Photo” – cea mai importantă expoziţie de fotojurnalism, itinerată în România în intervalul iulie-septembrie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Timp Liber » „World Press Photo” – cea mai importantă expoziţie de fotojurnalism, itinerată în România în intervalul iulie-septembrie
„World Press Photo” – cea mai importantă expoziţie de fotojurnalism, itinerată în România în intervalul iulie-septembrie

„World Press Photo” – cea mai importantă expoziţie de fotojurnalism, itinerată în România în intervalul iulie-septembrie

Expoziţia internaţională de fotojurnalism „World Press Photo”, ediţia cu numărul 63, ajunge în perioada următoare în ţara noastră, în cele mai importante centre culturale din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara. În perioada 17 iulie – 6 august, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, al Ministerului Culturii şi a Ambasadei Olandei în România, prezintă publicului clujean fotografiile câştigătoare ale ediţiei „World Press Photo” 2020, prin care sunt subliniate aspecte importante din societatea actuală şi poveşti ce merită şi trebuie arătate lumii. „World Press Photo” demonstrează că într-adevăr o ştire poate fi spusă doar printr-un cadru, că o imagine de impact poate echivala oricând un text jurnalistic.

Expoziţia „World Press Photo” este itinerată în întreaga lume, fiind prezentată în peste 100 de spaţii din peste 45 de ţări şi vizualizată de peste 4,5 milioane de vizitatori la fiecare ediţie. La noi în ţară, acest eveniment fotojurnalistic unic este prezent datorită implicării Fundaţiei Eidos din Bucureşti, sprijinită în acest demers de o serie de instituţii culturale din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara. Din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Alexandra Sârbu, istoric de artă şi muzeograf, se alătură echipei Fundaţiei Eidos, pentru a coordona această ediţie la nivel local.

„Înainte de a ajunge la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, ediţia 2020 a prestigioasei expoziţii internaţionale de fotojurnalism a fost deja adusă în atenţia publicului din Amsterdam, Praga, Vilnius, Roma, Berlin, Alkmaar, Montreal, Dortmund sau Barcelona. După Cluj-Napoca, traseul itinerării expoziţiei în România va cuprinde alte două destinaţii importante – Muzeul Naţional de Artă din Timişoara (12 august – 31 august) şi Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti (9-30 septembrie), graţie eforturilor substanţiale depuse de reprezentanţii Fundaţiei Eidos care, în ciuda contextului pandemic actual teribil de dificil, nu s-au lăsat deloc tentaţi de perspectiva unei posibile contramandări în acest an a evenimentului World Press Photo. Competiţia îi premiază pe fotojurnaliştii profesionişti pentru cele mai bune fotografii – prezentate singure sau în cadrul unor materiale mai ample – care şi-au adus o contribuţie decisivă, pe parcursul ultimului an, la dezvoltarea jurnalismului vizual”, preciza Alexandra Sârbu, istoric de artă şi muzeograf la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Povestea „World Press Photo” începea în 1955, când un grup de fotografi profesionişti din Olanda organizau un concurs de fotojurnalism. Luând amploare cu fiecare ediţie, evenimentul a devenit unul de referinţă pentru acest domeniu. Anual, profesionalismul şi talentul fotojurnalistic e recunoscut şi apreciat prin premiile oferite de World Press Photo Foundation la Amsterdam. Principalele obiective ale fundaţiei sunt sprijinirea continuă a fotojurnalismului profesionist la nivel mondial, cu înalte standarde vizuale şi schimbul de cunoştinţe tehnice şi artistice. „World Press Photo” Foundation organizează periodic evenimente educative precum seminarii, workshop-uri şi un masterclass anual de fotografie.

„Fundaţia «World Press Photo» face o veritabilă profesiune de credinţă din promovarea unui jurnalism vizual – şi mai nou storytelling digital – la cele mai înalte standarde de profesionalism, etică şi conduită deontologică. Iar în această privinţă, competiţia anuală internaţională pe care o patronează este unanim recunoscută în rândul breslei «profesioniştilor informaţiei» drept un garant autentic al seriozităţii şi onorabilităţii”, spune Alexandra Sârbu.

„De peste 60 de ani, acest redutabil «brand» olandez militează puternic pentru asigurarea, consolidarea şi respectarea libertăţilor de exprimare şi de informare, în fond valori şi, totodată, drepturi fundamentale care astăzi, poate mai mult ca niciodată, riscă să fie acut periclitate şi, mai grav chiar, subminate sub «asediul» efectelor devastatoare pe care le generează, la nivel societal, fenomenul «fake news». În optica «World Press Photo», unicul antidot, realmente, eficient în combaterea activă a nocivităţii «strategiilor de dezinformare şi manipulare» rămâne profesarea unui fotojurnalism responsabil şi documentat, care reinstaurează primatul calităţii.

Din acest motiv, criteriile de jurizare care stabilesc ierarhia finală de pe «lista scurtă» a premianţilor celebrului concurs sunt foarte stricte şi exigente. De pildă, una dintre mizele esenţiale ale procesului riguros de verificare prin care trec, practic, toate fotografiile înscrise în competiţie este tocmai certificarea faptului că autorul imaginilor a fost, în afara oricărui dubiu, martorul ocular al scenelor imortalizate, deseori surprinse în circumstanţe cu un grad de periculozitate extrem de ridicat (conflicte armate, dezastre naturale, atacuri împotriva civililor, tensiuni sau ciocniri violente între refugiaţi şi forţele de ordine etc.).

Alte aspecte care sunt atent examinate privesc acurateţea, autenticitatea, integritatea şi echidistanţa în abordarea «cazuisticii» pe care o tratează «poveştile vizuale» competitoare, fără a pierde din vedere nici gradul lor de relevanţă şi importanţă în ceea ce priveşte dezvăluirile pe care le fac despre lumea în care trăim. Şi asta cu atât mai mult cu cât concursul «World Press Photo» nu abdică, sub nici un pretext sau motiv, de la menirea pe care şi-a asumat-o încă de la momentul lansării primei ediţii (1955): celebrarea excelenţei în reportajul de actualitate, realizat în interesul unei informării corecte şi nepărtinitoare.

Pentru a împlini acest deziderat, responsabilitatea desemnării imaginilor câştigătoare a fost încredinţată de la bun început unui juriu internaţional independent, format din experţi cu o reputaţie impecabilă, a cărui componenţă se schimbă însă în fiecare an, pentru ca imparţialitatea şi obiectivitatea procesului de evaluare să nu sufere vreo viciere”, completa muzeografa.

„Având în vedere că astăzi lumea, jurnalismul şi fotografia suferă modificări seismice, WPP se străduieşte să ajute atât jurnaliştii vizuali, cât şi publicul lor să înţeleagă şi să răspundă la aceste transformări, astfel încât aceste libertăţi să poată fi asigurate, iar în lupta cu ştirile false să se alăture şi exemplele de excelenţă practică”, spunea Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation, reprezentant „World Press Photo” în România.

De ce ar fi merita să vezi această expoziţie?

Răspunsul vine tot de la Alexandra Sârbu: „Pentru profesioniştii din mass-media, dar şi pentru cei care nutresc o pasiune reală pentru fotografie sau, pur şi simplu, tind să fie atraşi doar de notorietatea «brand-ului» World Press Photo, un eveniment expoziţional de o asemenea magnitudine este, fără îndoială, o ocazie deosebită, de neratat. Pe de o parte, îţi oferă şansa extraordinară de a te confrunta direct cu «discursul vizual» al celor care compun, în prezent, elita mondială în domeniul fotojurnalismului, iar pe de altă parte, îţi asigură accesul la o copleşitoare «radiografie-document» a timpului nostru… prin excelenţă, un comentariu lucid, sever şi neiertător, pe alocuri pigmentat cu note de sarcasm la adresa unor aşa-zise «urgenţe şi priorităţi» contemporane, dar a cărui elocinţă are forţa de a demasca, în mod făţiş, arbitrara sau, poate mai corect spus, iluzoria «ordine» pe care, conştient sau nu, consfinţim, de fapt, cu toţii să o trăim, indiferent de locul în care ne aflăm în lume”. 

La ediţia curentă a „World Press Photo”, 4.282 de fotografi din 125 de ţări au înscris 73.996 de fotografii. Dintre aceştia, doar 44 de fotografi au ajuns în selecţia finală a juriului. Nu ezitaţi să vizitaţi expoziţia, mai ales dacă vă veţi afla în perioada următoare în apropierea unuia dintre cele 3 oraşe care o vor găzdui.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.