Preşedintele CJ Harghita a fost ales raportor al Comitetului European al Regiunilor privind Agenda pentru competenţe în Europa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 6 octombrie 2022
Home » (Inter)Național » Preşedintele CJ Harghita a fost ales raportor al Comitetului European al Regiunilor privind Agenda pentru competenţe în Europa
Preşedintele CJ Harghita a fost ales raportor al Comitetului European al Regiunilor privind Agenda pentru competenţe în Europa

Preşedintele CJ Harghita a fost ales raportor al Comitetului European al Regiunilor privind Agenda pentru competenţe în Europa

  • Borboly Csaba a lansat la Miercurea Ciuc, consultarea la nivel naţional pentru această Agendă

Potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene, Agenda pentru competenţe în Europa stabileşte obiective cantitative ambiţioase în ceea ce priveşte perfecţionarea competenţelor (îmbunătăţirea competenţelor existente) şi recalificarea (formarea de noi competenţe), care trebuie realizate în următorii 5 ani. Cele 12 acţiuni ale sale se axează pe competenţe pentru locuri de muncă prin crearea de parteneriate cu statele membre, cu întreprinderile şi cu partenerii sociali, în vederea cooperării pentru schimbare, oferind cetăţenilor posibilitatea de învăţare pe tot parcursul vieţii şi utilizând bugetul Uniunii Europene (UE) ca un catalizator pentru a debloca investiţiile publice şi private în competenţele persoanelor.

„Astăzi lansăm consultarea la nivel naţional pentru Agenda competenţelor în Europa, care include diverse măsuri, care vizează şi învăţământul profesional, şi învăţarea pe tot parcursul vieţi, prevăd şi trecerea la o economie digitală şi verde, se vorbeşte despre universităţi, despre acele finanţări care vor fi disponibile în următoarea perioadă de finanţare a UE pe domeniul calificării învăţământului profesional, învăţământului pe tot parcursul vieţii. Ca membru al Comitetului Regiunilor, joia trecută am primit acest mandat, să fiu raportor pe acest raport. Este un dosar destul de vast, de mult nu a mai fost un dosar atât de greu, care să aibă un asemenea impact asupra deciziilor Comisiei Europene”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

Borboly a afirmat că trebuie să pregătească acest raport până în primăvara anului viitor, în acest sens urmând să aibă consultări cu cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, cu organismele europene, cu instituţii, cu asociaţii în domeniu la nivel european. „Va fi greu, dar mie îmi place foarte mult acest raport şi m-am luptat ca să-l primesc, pentru că noi dorim să venim în ajutorul tineretului nu numai în Harghita, ci şi în România şi dacă finanţările europene, măsurile, reglementările europene privind forţa de muncă, calificarea sau chiar şi nivelul veniturilor – pentru că şi asta se discută la nivelul Uniunii Europene – pot să fie influenţate conform realităţii de aici, din România, atunci a meritat să fiu raportor”, a declarat proaspăt realesul raportor al Comitetului European al Regiunilor.

Potrivit acestuia, raportul întocmit în domeniul educaţiei are menirea de a formula propuneri în ceea ce priveşte formarea continuă şi recalificarea adulţilor, respectiv identificarea locurilor de muncă pentru tineri şi dezvoltarea aptitudinilor corespunzătoare. Astfel, dreptul la formare şi la învăţare pe tot parcursul vieţii, consacrat în Pilonul european al drepturilor sociale, devine o realitate în întreaga Europă, de la oraşe la zone rurale şi zone îndepărtate, în beneficiul tuturor.

Preşedintele CJ Harghita a arătat că, în condiţiile în care unul dintre domeniile din raport se leagă de învăţământul profesional dual, a ales să facă lansarea consultării la nivel naţional pentru Agenda competenţelor în Europa la Liceul Tehnologic „Székely Károly” din Miercurea Ciuc, un exemplu de bună colaborare între şcoală şi întreprinzători.

„Ne aflăm aici, la Liceul Székely Károly, unde în ultimii ani am reuşit să avem o colaborare foarte bună şi chiar mi-a plăcut să văd aici doi întreprinzători care cred în colaborarea cu şcoala, pe care o realizează. Eu sper că această colaborare în privinţa învăţământului profesional dual, care a constat, din partea Consiliului Judeţean Harghita, în finanţarea echipării atelierelor de specialitate, în promovare, îndrumare şi orientare pentru elevii din clasele V-VIII, organizarea de evenimente comune, îi va ajuta pe copiii care vin în această şcoală  să rămână acasă, să-şi găsească un loc de muncă sau chiar, cum a zis dna directoare (a ui – n.a.), să facă mulţi copii, care să devină întreprinzători. Eu cred că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm şi să o intensificăm”, şi-a exprimat convingerea Borboly Csaba.

Prezentă la conferinţa de presă, directoarea Liceului „Székely Károly”, Györfy Ildikó, a reliefat importanţa colaborării unităţii de învăţământ cu agenţii economici, în vederea specializării elevilor. „Şcoala noastră funcţionează de 30 de ani. Începând din 1990 s-a mărit şi numărul calificărilor profesionale, actualmente există 14 calificări profesionale, 6 la şcoala profesională, 6 la liceu şi două calificări profesionale la postliceală. În prezent, suntem în parteneriat cu 58 de agenţi economici şi acest lucru reprezintă una dintre priorităţile dezvoltării profesionale şi instituţionale ale şcolii, aspect care este foarte important, deoarece aceşti agenţi economici ne oferă posibilitatea ca elevii să-şi desfăşoare practica la firmele lor, iar primul loc de muncă este oferit de dumnealor şi poate şi în perspectivă elevii vor avea posibilitatea de a se dezvolta profesional”, a făcut o scurtă prezentare directoarea Györfy Ildikó.

Conform datelor oferite de conducerea şcolii, 70% dintre elevii de la şcoala profesională şi 65% dintre cei de la liceu îşi găsesc un loc de muncă la finalul studiilor.

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi reprezentanţi de la două firme: Görbe István, directorul unui punct de lucru şi producţie din Miercurea Ciuc al unei firme din Braşov care se ocupă cu lucrări complete la cheie, de instalaţii electrice şi automatizări industriale, şi Biró Zsombor, reprezentantul unei firme germane care are, începând din 2015, o filială şi în Miercurea Ciuc, ambii agenţi economici asigurând elevilor ui posibilităţi pentru efectuare a practicii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.