Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vreţi să vă fie cald şi bine? Iată soluţia secolului XXI: distribuţia pe orizontală! | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Vreţi să vă fie cald şi bine? Iată soluţia secolului XXI: distribuţia pe orizontală!
Vreţi să vă fie cald şi bine? Iată soluţia secolului XXI: distribuţia pe orizontală!

Vreţi să vă fie cald şi bine? Iată soluţia secolului XXI: distribuţia pe orizontală!

„Da! Pentru că folosiţi atâta energie câtă doriţi; pentru că puteţi să vă reglaţi încălzirea în mod individual, conform nevoilor şi posibilităţilor voastre; pentru că plătiţi doar contravaloarea energiei utilizate de dumneavoastră; pentru că energia consumată este măsurată cu ajutorul contorului individual omologat şi verificat metrologic, montat chiar în faţa uşii; pentru că nu veţi mai contribui la plata energiei degajată pe părţile de folosinţă comună ale blocului; pentru că costul acestei investiţii de asigurare a independenţei consumului este cu mult mai mic decât al unui sistem individual; pentru că nu trebuie să vă asumaţi riscurile de exploatare a unui sistem individual; pentru că acest sistem nu face zgomot; pentru că nu poluează vecinii şi mediul din jurul blocului; pentru că încălzirea centralizată a fost cea mai sigură sursă de încălzire a apartamentelor dintr-un condominiu şi, pe termen lung, va rămâne în continuare soluţia optimă de urmat” – am redat exact oferta societăţii GOSCOM SA Miercurea-Ciuc plasată pe fluturaşii care vor fi distribuiţi în tot municipiul.

 

Mai multe amănunte

Este foarte bine că societatea GOSCOM îşi popularizează oferta, de altfel despre această posibilitate de a rămâne pe sistemul centralizat – dar printr-o distribuţie pe orizontală – am mai scris la sfârşitul lunii decembrie 2014, când GOSCOM a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat experimentul dintr-un bloc (proprietatea primăriei) din strada Timişoarei. Am fost de faţă, mi-a plăcut şi am descris ceea ce am văzut. Doar că cu un singur articol informaţia nu a ajuns la toţi cei care ar putea fi interesaţi de acest sistem, adeverindu-se astfel zicala precum că „cu o floare nu se face primăvară”. Fiind autoarea acelui articol din decembrie, am fost întrebată de mai multe persoane de ce nu se preocupă cineva mai îndeaproape de acest lucru? Păi, să-mi fie cu iertare, a cui este interesul: al ziarului, al GOSCOM-ului sau al cetăţenilor care au rămas stingheri pe sistemul centralizat dintr-un bloc? Fără a despica firul în patru, reiau subiectul pentru că se pare că totuşi ideea a prins, deja sunt solicitări pentru sistemul de distribuţie pe orizontală.

 

Primul venit, primul servit

Imediat după sărbătorile de Crăciun, An Nou şi Bobotează, şase proprietari de apartamente din blocul 16 B-dul Frăţiei au depus o cerere la care au ataşat semnăturile şi au înregistrat-o la societatea GOSCOM. La un moment dat, cei interesaţi au primit vestea că cererea le-a fost aprobată şi lucrările vor începe imediat după ce se încheie sezonul de încălzire. În data de 31 martie 2015 s-a semnat contractul între părţi, pe de o parte societatea, pe de altă parte fiecare proprietar în parte. Cum sezonul de încălzire s-a încheiat, azi, mâine vor începe lucrările de montaj. Nu ştiu exact câte solicitări s-au mai înregistrat, dar ştiu că sunt şi altele decât cea despre care vă vorbesc şi care a fost prima solicitare şi prima servită.

 

Obiectul contractului şi durata execuţiei

Obiectul contractului îl reprezintă: 1) realizarea lucrărilor de montaj a instalaţiilor de încălzire interioare din apartament cu privire la racordarea la sistemul de distribuţie pe orizontală a condominiului; 2) montarea aparatelor de măsură pentru energie termică şi apa caldă de consum, la punctul de racordare a instalaţiilor interioare.

 

Preţul şi modalităţile de plată

Preţul lucrărilor de montaj care fac obiectul contractului este de 1.399,96 lei plus 335,99 lei reprezentând TVA, conform antecalculaţiei anexată la contract. Factura se va emite după recepţia tehnică la terminarea lucrărilor efectuate – beneficiarul poate alege plata integrală a facturii în termen de 15 zile de la emiterea acesteia sau achitarea unui avans de 20 la sută, iar diferenţa să fie plătită în cel mult trei rate cu o dobândă de 5%, conform graficului anexat la contract.

 

Obligaţiile părţilor contractante

Garanţia de bună execuţie este de 12 luni de la recepţia tehnică a lucrărilor, iar pentru produse şi materiale este valabilă garanţia acordată de producători. În ceea ce-i priveşte pe beneficiari, aceştia au dreptul să utilizeze liber şi nediscriminatoriu sistemul de distribuţie pe orizontală realizat, de la robinetul care defineşte limita sa de proprietate. Fiecare apartament al condominiului va fi prevăzut cu aparate de măsură individuale, care se închiriază pe o perioadă de 4 ani cu o chirie lunară de 15 lei (TVA inclus). Beneficiarul are dreptul de a-şi regla debitul prin manevrarea robinetului care defineşte limita sa de proprietate, după necesităţile proprii de confort termic.

 

Alte clauze

De reţinut: contravaloarea cheltuielilor aferente spălării corpurilor de încălzire existente sau a înlocuirii acestora, montarea robinetelor termostatate pe corpurile de încălzire nu sunt incluse în preţul de 1.399,96 lei. După terminarea tuturor lucrărilor aferente distribuţiei orizontale din condominiu, se vor încheia convenţii de facturare individuală cu fiecare proprietar în parte.

 

Ce vă rămâne de făcut

Acum că v-am relatat cum va fi cu sistemul de distribuţie pe orizontală, cei care încă nu aveţi în apartament centrală proprie, care se ştie cât costă, aveţi la dispoziţie încă o variantă, aşadar aveţi de unde să alegeţi, în nici un caz să nu alegeţi să rămâneţi pe sistemul centralizat (dacă nu alegeţi nici una din variante) pentru că veţi avea de achitat facturi cu sume foarte mari, este sfatul celor din blocul 16 B-dul Frăţiei. Pentru că acolo au rămas doar şase apartamente din 40 fără centrală de apartament şi au achitat costuri duble, triple faţă de alţi ani, în situaţia în care nici măcar nu a fost o iarnă prea grea!

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.