Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Volumul de material lemnos tăiat ilegal a scăzut substanţial faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Volumul de material lemnos tăiat ilegal a scăzut substanţial faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Volumul de material lemnos tăiat ilegal a scăzut substanţial faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Volumul de material lemnos tăiat ilegal a scăzut substanţial faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

În schimb au fost înregistrate mai multe infracţiuni

 

Cantitatea de material lemnos tăiată ilegal de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita a scăzut în primul semestru al acestui an cu aproape 400 de metri cubi, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2014. Potrivit analizei activităţii de pază a pădurilor pe semestrul I 2015 realizată de DS Harghita, volumul de material lemnos tăiat ilegal a fost de 586 mc, faţă de 963 mc în anul 2014. Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste tăieri ilegale se ridică la suma de peste 194 de mii de lei, faţă de aproximativ 243 mii lei în semestrul I al anului trecut.

De pe proprietatea publică a statului, în perioada amintită s-au tăiat ilegal 197 de mc arbori, în valoare de aproximativ 61 de mii de lei, în scădere faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 703 mc! Restul materialului lemnos a provenit de pe terenurile proprietate privată aflate în administrarea DS Harghita.

 

Peste 300 metri cubi tăiaţi ilegal, nejustificaţi de pădurari

În semestrul I al acestui an, numărul infracţiunilor constatate de personalul silvic din cadrul DS a crescut faţă de anul trecut. Conform documentului, în acest an au fost constatate un număr de 13 infracţiuni, iar în primele 6 luni ale lui 2014 au fost nouă infracţiuni. În urma celor 13 infracţiuni silvice constatate a rezultat un volum de masă lemnoasă tăiată ilegal de 232 mc, în valoare de aproximativ 54 de mii de lei.

În ceea ce priveşte contravenţiile, în perioada analizată au fost aplicate 36 de amenzi, în cuantum de 31 de mii de lei. În semestrul I al anului trecut au fost aplicate un număr de 50 de amenzi, în valoare totală de peste 48 de mii de lei.

Potrivit datelor oficiale ale DS Harghita, pădurarii din cadrul instituţiei nu au putut justifica o cantitate de 301 mc material lemnos tăiat ilegal, în valoare de 92 de mii lei, ce le este imputat. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, personalul silvic nu a putut justifica 260 mc. Totodată, în acest an, pădurarii DS au găsit în pădure material lemnos tăiat ilegal şi abandonat în cantitate de 170 mc, în valoare de peste 40 mii lei, anul trecut această cantitate fiind de 227 mc. Cantităţile de lemn găsite în pădure sunt valorificate prin licitaţie publică.

În primele 6 luni ale acestui an au fost aplicate şi două amenzi, în valoare de 1.100 lei, pentru păşunat abuziv. De asemenea, au mai fost aplicate trei amenzi în cuantum de 9.000 de lei în urma celor 26 de acţiuni de control la instalaţiile de debitat lemn şi la depozite.

 

Cele mai multe infracţiuni la OS Topliţa şi Homorod

În primul semestru din 2015, cele mai multe infracţiuni au fost constatate la Ocoalele Silvice (OS) Topliţa şi Homorod, câte cinci la fiecare dintre ele. Anul trecut, la OS Topliţa au fost constatate două infracţiuni, iar la OS Homorod şase asemenea fapte. Până în această lună, la OS Topliţa au fost aplicate nouă amenzi, în valoare de 8.500 lei, faţă de anul trecut, când au fost constatate 15 contravenţii. Tot la OS Topliţa s-a tăiat ilegal în acest an 134 mc material lemnos, în valoare de aproximativ 30 de mii de lei, anul trecut această cantitate a fost de 72 mc.

La OS Homorod au fost aplicate, în semestrul I 2015, 14 amenzi, în valoare de peste 12 mii de lei, iar în primele 6 luni din 2014 au fost 19 contravenţii. La acest ocol silvic, în acest an au fost tăiaţi ilegal 279 mc de arbori, în valoare de peste 100 de mii de lei, faţă de 622 mc anul trecut.

La celelalte trei ocoale silvice din cadrul DS Harghita – Tulgheş, Borsec şi Miercurea-Ciuc au fost înregistrate, în acest an, câte o infracţiune. La OS Tulgheş a fost aplicată o amendă, în valoare de 800 de lei, faţă de patru amenzi în 2014. Iar cantitatea totală de material lemnos tăiat ilegal a fost de 117 mc, în cuantum de aproape 38 de mii de lei, din care 112 mc nu a putut fi justificat de personalul silvic. Pe suprafaţa administrată de OS Miercurea-Ciuc au fost aplicate, în 2015, 12 amenzi, în valoare de 9.100 lei, cu una mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mică cantitate de lemn tăiat ilegal s-a înregistrat, ca şi în anii anteriori, la OS Borsec – 15 mc, nefiind aplicată nici o amendă.

 

Aproape o mie de acţiuni de control privind circulaţia materialului lemnos

Privitor la circulaţia materialului lemnos, conform analizei DS, în primele 6 luni ale anului au fost efectuate de către silvicultori, poliţişti şi jandarmi un număr de 971 de acţiuni de control în întreg judeţul, fiind aplicate 66 de amenzi. Anul trecut, în perioada amintită, au fost 1.081 acţiuni de control şi 59 de contravenţii constatate. Valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat, în acest an, la aproximativ 153 de mii de lei, anul trecut înregistrându-se suma de 132 de mii de lei.

Materialul lemnos confiscat ca urmare a neregulilor constatate a fost în cantitate de 435 mc, anul trecut această cantitate fiind de 297 mc.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.781 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.618 ha). Din acest total, 23.239 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 67.542 ha aparţin altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.