Viorica Dăncilă, susţinută de PSD, a ieşit pe locul 2 în toate localităţile româneşti din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Politic » Viorica Dăncilă, susţinută de PSD, a ieşit pe locul 2 în toate localităţile româneşti din judeţ
Viorica Dăncilă, susţinută de PSD, a ieşit pe locul 2 în toate localităţile româneşti din judeţ

Viorica Dăncilă, susţinută de PSD, a ieşit pe locul 2 în toate localităţile româneşti din judeţ

În afară de Topliţa, unde primarul face parte din PNL, toate localităţile cu populaţie majoritară de etnie română au primari aparţinători PSD. Este vorba de Tulgheş, Corbu, Bilbor, Gălăuţaş, Sărmaş, Subcetate şi Voşlăbeni. Cu toate acestea, în cele 7 comune, precum şi în municipiul Topliţa, Viorica Dăncilă s-a clasat pe locul 2, impunându-se actualul preşedinte, Klaus Iohannis, susţinut de PNL.

Întrebat dacă poate găsi o explicaţie pentru înfrângerea suferită chiar şi în localităţile unde primarii sunt din PSD, Romeo Ţepeş-Focşa, preşedintele filialei judeţene, spunea că nu ştie cum s-a ajuns la aceste rezultate.

„Nu ne putem explica cum. (…) La noi s-a făcut campanie din casă în casă, dar din păcate nu a dat nici un rezultat”, spunea Romeo Ţepeş-Focşa. Acesta a mai precizat că înfrângerea a venit în ciuda numeroaselor investiţii făcute, în ultima perioadă, în localităţile româneşti, cu bani proveniţi de la Guvernul României.

În ceea ce priveşte pregătirile pentru turul 2, preşedintele filialei harghitene a PSD spunea că se va continua campania door to door şi că speră la un rezultat mult mai bun.

Victorie pentru PNL

De partea cealaltă, Sebastian Buzilă, preşedintele filialei judeţene a PNL, cataloga rezultatul obţinut în Harghita drept unul care „confirma aşteptările noastre”.

„Având în vedere specificul judeţului Harghita – spunea Sebastian Buzilă – unde UDMR şi candidaţii săi obţin întotdeauna la alegeri un scor apropiat de procentul etnicilor maghiari din judeţ, obţinerea de către PNL, prin candidatul său Klaus Iohannis, a unui procent de 9,45% din voturi, reprezintă o victorie. Se confirmă astfel rezultatele de la alegerile europarlamentare, când PNL Harghita a devenit primul partid românesc din judeţ. La alegerile de duminică Klaus Iohannis a obţinut mai multe voturi decât principalii săi doi contracandidaţi la un loc”.

Acesta a ţinut să mulţumească votanţilor care le-au acordat încrederea, precizând, totodată, că „duminică românii au votat pentru o Românie normală, pentru o Românie pro-europeană”.

Referindu-se la turul al doilea, Sebastian Buzilă spunea că este foarte important ca electoratul harghitean să se prezinte la vot şi că „o eventuală demobilizare poate conduce la surprize. Invităm în acest sens la vot pe toţi votanţii UDMR, USR+, PMP”.

„Vreau să mulţumesc şi colegilor din PNL pentru munca depusă până acum; începând cu 15 noiembrie vom reîncepe campania electorală în localităţile harghitene”, a mai spus preşedintele filialei judeţene a PNL.

Rezultatele candidaţilor la preşedinţia României, obţinute în primul tur, în judeţul Harghita au fost: Kelemen Hunor (UDMR) – 78,22%, Klaus Iohannis (PNL) – 9,18%, Viorica Dăncilă (PSD) – 4,02%, Dan Barna (USR+) – 3,7%.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.