Vineri se dă startul în Raliul Harghitei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Sport » Vineri se dă startul în Raliul Harghitei
Vineri se dă startul în Raliul Harghitei

Vineri se dă startul în Raliul Harghitei

 Raliul Perla Harghitei 2018, etapa a cincea a Campionatului Național de Raliuri Dunlop 2018 se anunță ca fiind cel mai important eveniment de motorsport al acestei veri. Raliul Perla Harghitei contează ca etapă a Campionatului Național de Raliuri Dunlop 2018, a Campionatului Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice Dunlop 2018, a Campionatului National Rally 2 Dunlop 2018, și este organizat în conformitate cu Codul Sportiv Internațional FIA 2018 și cu Regulamentul Sportiv pentru Raliuri Regionale FIA 2018.

„Toată suflarea automobilistică din zonă așteaptă cu nerăbdare Raliul Perla Harghitei pentru a vedea măiestria piloților, și pentru a lua contact cu mașinile de curse în parcul service. Suntem pregătiți să oferim spectatorilor împreună cu sportivii un show pe cinste mai ales cu proba superspecială Arpad  Dietrich care anul aceasta are o configurație nouă, mai frumoasă, iar pentru sportivi mai relaxantă și totodată mai tehnică. Vă așteptăm cu drag la Odorheiu Secuiesc și în județul Harghita pe probele speciale.”, spunea Csaba Ferencz, Președinte Club Maxx Racing, organizator al raliului.

Ajuns la ediția cu numărul 26, Raliul Perla Harghitei se va desfășura între 13 și 14 iulie pe un traseu 100% de asfalt având cartierul general în municipiul Odorheiu Secuiesc.

Pentru ediția 2018, organizatorii au pregătit un traseu cu o lungime totală de 417 km, din care 122 km distanța de parcurs a probelor de clasament. Sunt în total 12 probe de clasament din care 6 probe speciale distincte, fiecare dintre ele oferind concurenților, dar și publicului zone deosebit de spectaculoase.

Recomandările organizatorului

PS 1 Bucin (29,05 km). Proba regină este cea mai lungă probă specială din CNRD 2018. Startul probei este la ieșirea din comuna Praid spre Gheorgheni (DN 13B), iar sosirea este poziționată în apropierea localității Borzont. Pe concurenți îi așteaptă o urcare lungă de cca 19 de km, cu o diferență de nivel de aproape 700, de la Praid (503 m) până la Pasul Bucin (1.198 m), apoi urmează o coborâre de 10 km până la Borzont (855 m altitudine). Sunt multe zone, unde spectatorii pot urmări concurenții, în special pe urcarea dinspre Praid unde sunt și suficiente locuri de parcare. O locație specială ar fi Pasul Bucin, cu multe parcări, dar și restaurante. Coborârea spre Borzont este cu multe viraje de tip ac de par, însă cu foarte puține locuri de parcare, respectiv zone sigure pentru spectatori. Recomandăm spectatorilor prima parte a probei (primii 4-5 km) și Pasul Bucin pentru a urmări spectacolul sportiv.

PS 2 Liban (11,88 km). Startul probei este în apropierea comunei Suseni pe DJ 138. Prima parte a probei este în urcare până la Pasul Liban, iar partea a doua este în coborâre, cu multe viraje rapide. Pentru spectatori recomandăm Pasul Liban, pe platou sunt locuri de parcare, respectiv prima parte a probei, urcarea dinspre Suseni.

PS 3 Dietrich Árpád (1,8 km). Superspeciala Raliului Harghitei se va desfășura în zona ultracentrală a municipiului Odorheiu Secuiesc. Traseul a fost desenat în apropierea parcului de service, startul fiind din Piața Primăriei.

PS 4, 7, 10 Văleni (6,44 km). Este o probă scurtă, însă este foarte virajată, cu urcări și coborâri. Spectatorii pot parca mașinile la cele două intrări spre satul Chinusu, respectiv în zona stopului probei.

PS 5, 8, 11 Sânpaul (6,27 km). Cea mai scurtă probă după superspecială, dar și cea mai rapidă. Startul probei este în apropierea pescăriei Sânpaul pe DJ 131, prima parte este în urcare cu viraje rapide și spectaculoase terminând cu un viraj în ac de păr, după care începe o coborâre până la intersecția DJ 132. Ultima parte a probei este foarte rapidă, sosirea fiind la intrarea comunei Crăciunel. Recomandăm spectatorilor zona pescăriei, platoul aflat la jumătatea probei și intersecția DJ 131 cu DJ 132, unde sunt zone și pentru a parca mașinile.

PS 6, 9, 12 Lueta (13,73). Una dintre cele mai spectaculoase probe speciale din CNRD. Startul este situat la ieșirea comunei Lueta pe DC 29 și este în pantă. Proba este foarte îngustă, cu foarte multe viraje. Prima parte este în urcare, după care urmează o coborâre până la Băile Chirui și o altă urcare până la Kalibáskő, intersecția cu DN 13A. Recomandăm spectatorilor zona platoului Lueta, în apropierea startului, zona denumită Asszonybosszantó și Băile Chirui. În ultima parte a probei nu sunt zone pentru spectatori, drumul trecând printr-o zonă împădurită.

Fiind poziționat în calendar la jumătatea campionatului, în Harghita se poate decide parțial soarta titlurilor puse în joc. Mai mult, prin caracteristicile sale, cu succesiunea de probe tehnice și rapide, Raliul Perla Harghitei este dedicat pilotajului și mai puțin jocurilor „tactice”, protagoniștii fiind obligați să atace de la început până la final.

Clasament general CNRD 2018 după 4 etape

  1. Simone TEMPESTINI 124
  2. Valentin PORCIȘTEANU 121
  3. Dan GÎRTOFAN 93
  4. Bogdan MARISCA66
  5. Manuel MIHALACHE 54
  6. Constantin AUR 47
  7. Gergo SZABO 35
  8. Florin TINCESCU 22
  9. Sorin BADEA 21

10.Alexandru PIȚIGOI 19

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.