Viaţa unui om nu este subiect de dezbatere publică | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Societate » Viaţa unui om nu este subiect de dezbatere publică
Viaţa unui om nu este subiect de dezbatere publică

Viaţa unui om nu este subiect de dezbatere publică

Până în 30 iunie, numărul daunelor provocate de carnivorele mari a ajuns la 82. Pagube în Harghita: 28 de bovine, 146 capre şi oi, 38 de stupi de albine, 1 cal

De la lansarea în dezbatere a ordinului ministrului Mediului pentru aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urşi şi lupi, în judeţul Harghita s-au înregistrat patru cazuri în care persoane au fost rănite de urs. Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, solicită de la prim-ministrul şi de la viceprim-ministrul României modificarea şi aplicarea imediată a Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Luni, 10 iulie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a adresat prin intermediul unei scrisori primului-ministru al ţării, Mihai Tudose şi viceprim-ministrului Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului, în vederea punerii în aplicare a legislaţiei în vigoare.

Astfel, în temeiul prevederilor art. 7, alin. (13) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 22 şi art. 35 din Constituţia României, prin care statul garantează cetăţenilor dreptul la viaţă, la integritate fizică, precum şi dreptul la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic, se solicită, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, supunerea spre emitere în procedura de urgenţă a ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urs şi lup, în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita solicită formularea mai precisă în cazul aliniatului (13) din articolul 7 al legii în speţă, şi anume formularea expresă că în situaţii care reprezintă un pericol asupra vieţii omeneşti, în care este afectat dreptul la viaţă şi la integritatea fizică al oamenilor, se pot emite ordine li alte acte normative imediate fără consultări publice.

De la lansarea în dezbatere a ordinului ministrului Mediului pentru aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urşi şi lupi (5 iulie a.c.), în judeţul Harghita s-au înregistrat patru cazuri în care persoane au fost rănite de urs. Comparativ cu anul trecut, când pe tot parcursul anului au fost rănite de urs 13 persoane, până în momentul de faţă, în acest an au fost rănite 8 persoane. Nu este de neglijat nici faptul că numărul daunelor provocate de carnivorele mari, raportat până la data de 30 iunie 2017, a ajuns la 82.

Potrivit datelor furnizate de directorul APM Harghita, Domokos László, de la începutul anului au fost înregistrate 100 de cereri de evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice, iar în 73 de cazuri este vorba despre urşi.

Pagubele aferente acestor cazuri sunt în creştere – 28 de bovine, 146 capre şi oi, 38 de stupi de albine, 1 cal. Toate aceste informaţii au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Mediului, a cărui decizie este aşteptată a fi luată cât mai curând în vederea asigurării unui climat de siguranţă în rândul cetăţenilor, care pe lângă faptul că suferă pierderi materiale de pe urma urşilor, trebuie să se teamă şi pentru viaţa lor.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.