Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vernisajul expoziţiei „Cărbunart”, astăzi la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Cultură » Vernisajul expoziţiei „Cărbunart”, astăzi la Miercurea-Ciuc
Vernisajul expoziţiei „Cărbunart”, astăzi la Miercurea-Ciuc

Vernisajul expoziţiei „Cărbunart”, astăzi la Miercurea-Ciuc

Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita găzduieşte, începând de astăzi, o inedită expoziţie cu lucrări realizate într-o tabără de artă plastică, care va putea fi vizitată zilnic până în data de 10 august. Potrivit unui comunicat al Centrului Cultural Judeţean Harghita, prima ediţie a taberei de artă „Cărbunart” 2021, a avut loc în comuna Lupeni, având drept scop conservarea meşteşugurilor şi promovarea culturii tradiţionale prin arta contemporană. Aceasta a fost organizată de Primăria comunei Lupeni, Centrul Cultural Judeţean Harghita şi Consiliul Judeţean Harghita.

Tabăra şi-a propus, în 2021, să valorifice prin artă cărbunele, atât prin desen cât şi prin alte tehnici artistice. Motto-ul taberei de creaţie a fost „cu sau fără cărbune dar despre cărbunărit”, deci utilizarea şi altor tehnici pe măsură ce tematica rămâne cărbunăritul. Au fost invitate să ia parte la tabăra de creaţie 6 grupuri de artişti cu numeroase participări la expoziţii în galerii, muzee, simpozioane de artă sau bienale atât pe plan naţional cât şi internaţional. Artiştii s-au documentat asupra activităţii cărbunarilor, au vizitat obiectivele din zonă şi au creat o serie de lucrări de artă contemporană, desen, pictură, sculptură, fotografie, ceramică, folosind drept material de lucru cărbunele produs. De asemenea, au avut loc ateliere demonstrative pentru copii iar lucrările de artă au fost expuse în spaţiile publice din judeţ dar şi în expoziţii prin ţară. Organizarea evenimentului cultural a avut drept obiectiv readucerea în centrul atenţiei a meşteşugului cărbunarilor din Lupeni prin intermediul artiştilor.

Denumiţi „Cărbunarii din Lupeni” şi având o tradiţie de peste trei secole, generaţii la rând s-au ocupat de acest meşteşug ce presupune producerea de mangal-cărbune din lemn de foioase. Procesul constă în tăierea crengilor groase de lemn, clădirea acestora sub formă de conuri, numite bucşe, urmând acoperirea cu nisip şi pământ pentru a arde mocnit, în lipsa flăcării şi a oxigenului, timp de două săptămâni. Prin urmare, arderea produce carbonizarea lemnului şi se încheie procesul cu fărâmiţarea, împachetarea şi vinderea cărbunilor pe piaţă. În zonă au rămas doar câţiva cărbunari autentici care mai pun în practică acest meşteşug. Însă, această meserie riscă să fie dată uitării, să dispară treptat.

Vernisajul expoziţiei va avea loc astăzi, de la ora 18:00, la Miercurea-Ciuc, la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita.

Elena Diana Flore

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.