Vânătoare de vulpi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Vânătoare de vulpi
Vânătoare de vulpi

Vânătoare de vulpi

Teoretic vorbind, aşa aş putea defini în termeni nu tocmai corecţi din punctul de vedere al specialiştilor, Programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi, prevăzut a se desfăşura în perioada 2014-2017, în opt campanii de imunizare, ce vor fi evaluate sub aspectul eficienţei pe seama unor vânători adevărate, ce urmăresc prelevarea de probe de la animalele vaccinate cu momeli vaccinale orale.

Acum, îmi spunea dr. Ladó Zsolt, directorul executiv al DSVSA Harghita, prima fază a campaniei din această toamnă a fost depăşită, materialele informative şi cele de atenţionare fiind deja trimise către primăriile şi şcolile din judeţ.

În cea de-a doua fază, care se va desfăşura în perioada 17-27 octombrie a.c., cu ajutorul a şase avioane ce vor decola de pe Aeroportul din Târgu-Mureş, în judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna şi Alba, vor fi distribuite 500.000 de doze de momeli vaccinale. Şi pentru că recepţia calitativă şi certificarea numărului de momeli utilizate trebuie făcute de cineva autorizat, la nivelul DSVSA Harghita a fost nominalizată o comisie tehnică cu atribuţiuni clare în acest sens.

Referitor la momelile ce vor fi distribuite manual în jurul localităţilor şi acumulărilor mari de apă, cum ar fi de pildă barajele de la Frumoasa şi Zetea, trebuie ştiut că numărul dozelor ce vor intra în judeţ se ridică la 2.000, cifră care, potrivit doctorului Ladó, va fi menţinută în fiecare din cele opt campanii ce se vor desfăşura până în 2017.

Cu sublinierea că Programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi în România beneficiază de co-finanţare din partea Comisiei Europene, care va rambursa 75 la sută din valoarea cheltuielilor făcute cu implementarea lui pe teritoriul ţării noastre, voi mai reţine aici faptul că, din punctul de vedere al interlocutorului meu, vaccinarea cu momeli vaccinale orale, în Harghita, a dat deja roade, pe anul în curs fiind înregistrate numai două cazuri de rabie, din care nici unul la vulpi, motiv suficient de întemeiat pentru a spera că, la finele lui 2017, rabia la vulpi să rămână doar o amintire.

Pentru o imagine mai completă a ceea ce presupune „vânătoarea de vulpi”, sau mai corect acţiunea de imunizare a lor, verificată după cum arătam anterior prin prelevarea de probe obţinute de la animalele recoltate în urma unor vânători anume organizate, voi mai reţine aici faptul că la nivel naţional vor fi distribuite pe cale aeriană 10.668.000 doze momeli vaccinale/an, circa 5.300.000/campanie, pe întreaga suprafaţă eligibilă a României, adică pe un areal ce însumează 213.375 kilometri pătraţi, pe fiecare kilometru urmând a ajunge 25 de momeli.

Numărul lor scade însă la 603.200 doze, respectiv 75.400/campanie, având în vedere suprafaţa totală pe care se va face distribuirea manuală, în fiecare judeţ pe al cărui teritoriu vieţuiesc frumoasele codane vaccinurile necesare urmând a fi puse la dispoziţia direcţiilor sanitar-veterinare.

Un calcul exact a fost făcut şi pentru Harghita, judeţ în care, pentru o suprafaţă eligibilă egală cu 6.349 km pătraţi, sunt necesare 158.725 vaccinuri/campanie, distribuite pe cale aeriană.

Cu speranţa că populaţia va lua în considerare semnalele lansate cu privire la respectarea unor măsuri în zonele de distribuire a vaccinurilor orale, eu închei acest articol cu promisiunea de a reveni asupra temei după ce vor fi recoltate şi examinate probele privind imunizarea vulpilor. Pentru asta însă e nevoie de timp, ştiut fiind că vânătorile pe seama cărora va fi posibilă evaluarea eficienţei vaccinării vor fi organizate după ce vor trece cel puţin 45 de zile de la administrarea momelilor!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.