Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul Interetnic de Teatru – ediţia a VII-a | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Festivalul Interetnic de Teatru – ediţia a VII-a
Festivalul Interetnic de Teatru – ediţia a VII-a

Festivalul Interetnic de Teatru – ediţia a VII-a

Între 21-26 octombrie 2014, la Miercurea-Ciuc

 

Asociaţia Kortina şi Teatrul Municipal Miercurea-Ciuc organizează şi găzduieşte cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru, la care vor participa 13 companii de teatru din România cu spectacole în limba maghiară în marea majoritate, dar şi în limba germană şi idiş. Spectacolele sunt traduse în limba română.

Programul şi repertoriul festivalului sunt publicate pe pagina web a Teatrului Csíki Játékszín (www.csikijatekszin.ro).

Principalele teatre care şi-au anunţat participarea sunt: Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Yorik Studio Tg. Mureş, Teatrul Maghiar de Stat Csíki Gergely Timişoara, Teatrul de Nord Satu Mare cu Trupa Harag György, Compania de Teatru Aradi Kamara Sinház, Mişcare M studio Sfântu-Gheorghe, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, Teatrul Naţional Tg. Mureş Compania Tompa Miklós, Teatrul Szigligeti din Oradea şi s-a mai prevăzut o excursie teatrală la Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu-Secuiesc, unde se va ajunge cu autobuze care vor pleca din parcarea Teatrului Municipal Miercurea-Ciuc.

În timpul festivalului – spuneau organizatorii – vor avea loc workshop-uri cu participarea cronicarilor tineri în parteneriat cu Revista Játéktér şi Centrul Cultural al judeţului Harghita.

Programul festivalului este realizat cu sprijinul financiar al Guvernului României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice (150.000 lei), Ministerul Culturii (50.000 lei), Administraţia Fondului Cultural Naţional al Ungariei Fundaţia Communitas (55.000 lei). Sponsorii locali sunt Florăria IRIS, Hotel Bradul, iar partener este Ólommadár Ruinpub – cârciuma culturală de la răscrucea străzilor Petőfi şi Venczel József – unde atmosfera de festival va continua cu programe-surpriză precum concerte, karaoke, jum sessions.

În conferinţa de presă în care ne-au fost prezentate informaţiile de mai sus, directorul Teatrului Municipal Játékszín, Parászka Miklós, a lămurit un lucru, şi anume faptul că „arta nu se poate diferenţia pe criterii etnice, noi suntem – spunea dumnealui – actori şi nu actori etnici”.

Mesajul desluşit în conferinţa de presă de către directorul Parászka este că „noi vom încerca să demonstrăm forţa teatrului prin comunicare instructivă şi intrarea în normalitate”.

Câteva elemente care trebuie reţinute: se sugerează cumpărarea anticipată a biletelor din cauza locurilor limitate în sala de spectacole a Teatrului municipal şi e bine de ştiut că nu se fac rezervări. Am mai spus, dar mai repet, spectacolele sunt traduse în limba română. După fiecare spectacol, spectatorii vor putea discuta cu creatorii spectacolului timp de 15 minte.

Biletele s-au pus deja în vânzare la casieria teatrului, programul acesteia este zilnic, între orele 10:00 şi 13:00, respectiv 17:00 şi 19:00, costul unui bilet fiind de 19 lei, respectiv 9 lei pentru pensionari şi studenţi. Şi încă un amănunt: spectacolele încep la ora 18:00, respectiv ora 21:00, cu excepţia primei şi ultimei zi a festivalului, în prima zi deoarece doritorii pot vedea un spectacol ce va avea loc la Odorheiu-Secuiesc şi în ultima zi deoarece spectacolul va avea loc pe scena Casei de cultură a sindicatelor.

AURELIA ILUŢ

festival

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.