Va fi reabilitat drumul spre singurul monument UNESCO din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » Va fi reabilitat drumul spre singurul monument UNESCO din Harghita
Va fi reabilitat drumul spre singurul monument UNESCO din Harghita

Va fi reabilitat drumul spre singurul monument UNESCO din Harghita

O porţiune de drum judeţean, care asigură accesul către localitatea Dârjiu, unde se află singurul monument UNESCO din Harghita, va fi reabilitat de Consiliul Judeţean, a anunţat marţi, printr-un comunicat, Biroul de presă al instituţiei.
Potrivit sursei citate, este vorba de o porţiune de peste un kilometru, cuprinsă între drumul judeţean DJ 133 şi drumul comunal DC 15. Drumul respectiv este în prezent unul de pământ şi asigură accesul către localitatea Dârjiu, unde se află o biserică unitariană fortificată, singurul monument din Harghita inclus în patrimoniul UNESCO.
Reprezentanţii CJ Harghita au precizat că reabilitarea acestui drum are o mare însemnătate şi pentru locuitorii din Dârjiu şi Ulieş, care, traversând respectiva porţiune, au acces spre drumul european E 60, respectiv spre Sighişoara şi Braşov.
În vederea realizării lucrărilor de asfaltare, Consiliul Judeţean Harghita a scos la licitaţie publică serviciile de proiectare. Termenul limită de depunere a documentaţiei este data de 22 iunie, fiind aşteptaţi să se prezinte mai ales antreprenorii locali.
„La începutul anului am spus că reabilitarea drumurilor din judeţ reprezintă o prioritate pentru consiliul judeţean. Încercăm să ducem la bun sfârşit aceste planuri, în primul rând aşteptăm prezenţa antreprenorilor locali la licitaţii. Este important să asigurăm condiţii de circulaţie corespunzătoare între localităţile din judeţ şi este intolerabil faptul că autovehiculele se strică din cauza condiţiilor de drum. Reabilitarea drumului în discuţie este importantă şi din punct de vedere al turismului, dat fiind faptul că acest drum conduce spre biserica fortificată de la Dârjiu, care este parte a patrimoniului UNESCO”, a declarat preşedintele CJ, Borboly Csaba, citat în comunicatul de presă.
Biserica unitariană de la Dârjiu a fost primită în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999, împreună cu alte cinci biserici fortificate din Transilvania. Este singurul monument din Harghita aflat în patrimoniul universal.
Biserica a fost construită în stil romanic, lucrările de construcţie începând în 1274 şi finalizându-se la sfârşitul secolului al XV-lea. Ulterior, ea a fost modificată în stilul gotic. Pentru a se apăra de invaziile atacatorilor, s-a impus fortificarea lăcaşului de cult, cum ar fi înălţarea cu aplicarea unor guri de tragere şi a unui culoar de apărare.
Cele mai valoroase elemente ale bisericii sunt picturile murale care datează din 1419 şi care sunt considerate de specialişti ca fiind unele dintre cele mai impresionante din Transilvania. (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.