Numărul infracţiunilor din domeniul silvic sesizate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita în primele şapte luni ale acestui an a înregistrat o uşoară creştere comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, dar judeţul este departe de locurile fruntaşe din ţară în ceea ce priveşte aceste ilegalităţi.
„În cursul primelor şapte luni ale anului 2024 am înregistrat un număr de 92 de infracţiuni la regimul silvic. Sunt cu 9 mai multe decât în perioada de referinţă a anului trecut. La nivel naţional suntem pe locul 27, deci nu suntem pe locurile fruntaşe. Se observă, cel puţin în ultimii ani, o scădere a presiunii asupra fondului forestier din judeţul Harghita. Probabil şi datorită activităţilor care sunt desfăşurate în principal de către structurile noastre şi în special de structurile de ordine publică, pentru că sunt răspândite în întregul judeţ, dar şi ca urmare a activităţilor desfăşurate de personalul silvic. Ca şi volum al materialului lemnos tăiat ilegal la nivelul judeţului în primul semestru, sunt 523 de metri cubi tăiaţi ilegal, în valoare de 142.000 de lei. Şi aici suntem pe locul 23 la nivel naţional, deci nu suntem pe locurile fruntaşe. Este o uşoară creştere, să spunem, faţă de anul trecut, dar valorile sunt mici”, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă şeful Serviciului Poliţiei de Ordine Publică din cadrul IPJ Harghita, comisarul şef Gheorghe Radu. Acesta a precizat că din volumul total de masă lemnoasă tăiată fără drept în cursul semestrului I al anului, 53,35% (279 mc) reprezintă volumul tăierilor ilegale de arbori constatate ca urmare a controalelor proprii ale Direcţiei Silvice şi ocoalelor silvice, 32,89% (172 mc) ca urmare a controalelor proprii ale structurilor silvice de administrare, iar restul de 13,77% (72 mc) ca urmare a controalelor proprii ale Gărzii Forestiere Braşov. Potrivit afirmaţiilor sale, 243 metri cubi de lemn provin din infracţiuni, 41 de metri cubi din contravenţii, 50 de metri cubi nu au fost justificaţi, iar 198 de metri cubi au fost abandonaţi.
În primele şapte luni ale anului au fost cercetaţi 21 de suspecţi, 3 persoane fiind prinse în flagrant. Au fost aplicate 98 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 285.500 de lei, conform Legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi a fost confiscat un volum de 1.383,09 de metri cubi de material lemnos în valoare de 247.900 lei. Din volumul total de material lemnos confiscat la nivelul IPJ Harghita, 818,32 metri cubi au fost confiscaţi de Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol şi 394,86 metri cubi de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Au fost înregistrate şi 6 apeluri de urgenţă efectuate prin intermediul serviciului 112 privind transporturi ilegale de material lemnos, dar faptele sesizate nu s-au confirmat în niciunul dintre aceste cazuri. Structurile de ordine publică au efectuat 205 controale, dintre care 154 pe linia legalităţii transportului de materiale lemnoase, 3 în fondul forestier şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, 21 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos şi 7 în alte situaţii. Au fost verificate 233 de vehicule, 3 târguri, oboare şi pieţe, 7 exploatări forestiere, 17 depozite, 18 instalaţii de debitat, 7 ocoale silvice sau structuri subordonate şi 5 alte obiective.
Suprafaţa fondului forestier naţional din Harghita este în prezent de 264.109 de hectare, ceea ce reprezintă 39,78% din teritoriul judeţului. Din suprafaţa totală de fond forestier naţional a judeţului Harghita, 70.764 de hectare sunt păduri de foioase (26.79%) şi 188.997 de hectare de răşinoase (71,56%). Administrarea fondului forestier la nivelul judeţului Harghita se realizează prin 5 ocoale silvice de stat şi prin 8 ocoale silvice de regim sau private, a mai precizat comisarul şef Gheorghe Radu.
Activităţi ale poliţiştilor şi în domeniul deşeurilor şi protecţiei mediului
În conferinţa de presă au fost prezentate şi informaţii privind activităţile poliţiştilor din domeniul deşeurilor şi protecţiei mediului. Astfel, Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Harghita efectuează activităţi de prevenire, verificare şi control referitoare la regimul contravenţional şi penal, la protecţia mediului, produselor de protecţia plantelor şi a deşeurilor periculoase şi nepericuloase. De asemenea, în acelaşi domeniu de referinţă, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează activităţi de cercetare penală în cadrul dosarelor penale având ca obiect infracţiuni la regimul deşeurilor şi al protecţiei mediului, acordând şi sprijin în cadrul acţiunilor ce se desfăşoară în sistem integrat, împreună cu Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, precum şi cu reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Harghita, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, dar şi ai altor instituţii abilitate.
Scopul activităţilor este reprezentat de îmbunătăţirea siguranţei şi sănătăţii cetăţenilor, prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională în domeniul de referinţă, protecţia plantelor şi a mediului, precum şi a modului, respectiv a condiţiilor de efectuare a operaţiunilor cu deşeuri şi substanţe periculoase pe raza judeţului Harghita, a declarat şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, comisarul Andrei-Daniel Anton.
Acesta a precizat că reprezentanţii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat, în primele şapte luni ale anului, activităţi conform planului naţional de acţiune FITOS 2024, în cadrul căruia s-au desfăşurat 44 de controale şi verificări în teren, împreună cu 49 de lucrători din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Ordine Publică şi Serviciului Rutier, 9 lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Harghita, 1 lucrător din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă şi 2 lucrători din cadrul Oficiului Fitosanitar. În urma activităţilor de verificare şi control au fost înregistrate la nivelul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase 6 dosare penale cu 9 infracţiuni. În cazul a 2 dosare penale s-a indisponibilizat cantitatea de 3 litri de produse pentru protecţia plantelor expirate, iar în ceea ce priveşte celelalte 4 s-a indisponibilizat cantitatea de 28 tone de componente de vehicule scoase din uz, pentru care se va dispune eliminarea legală a acestora pe cheltuiala poluatorului.
Comisarul Andrei-Daniel Anton a mai arătat că la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, în primele şapte luni ale anului, au fost înregistrate 2 dosare penale, din care unul din oficiu, pentru săvârşirea de infracţiuni privind regimul deşeurilor şi Legea minelor, împreună cu infracţiuni de evaziune fiscală. Au fost soluţionate 2 dosare penale înregistrate în anii anteriori, privind infracţiuni prevăzute de reglementările referitoare la regimul deşeurilor. Comisarul Andrei-Daniel Anton a oferit şi câteva exemple legate de activităţile desfăşurate de poliţişti.
Astfel, în data de 29.05.2024, în cadrul unui dosar penal au fost puse în aplicare 4 mandate de percheziţie domiciliară, fiind identificate şi indisponibilizate sumele de 175.331 lei, 30.915 euro, 464.000 forinţi şi 20 franci elveţieni, o armă (pistol) cu gaz, pentru care nu exista autorizare, precum şi mai multe documente contabile ale unei societăţi. În data de 30.05.2024, în cadrul unui alt dosar penal au fost puse în aplicare 6 mandate de percheziţie domiciliară, fiind identificate şi indisponibilizate 3 laptop-uri, 2 memory stick-uri, 3 telefoane mobile, aproximativ 8 kilograme de articole pirotehnice, 8 puşti tip Airsoft, 5 pistoale tip Airsoft, 2 grenade tip Airsoft, 3 case de marcat, o sabie, sumele de 43.028 lei, 25.135 euro şi 69.000 forinţi, precum şi mai multe înscrisuri şi documente contabile. Totodată, în data de 26.06.2024, în baza planului de acţiune pentru prevenirea şi combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale, iniţiat la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Harghita şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, au fost efectuate 2 controale la operatori economici de pe raza judeţului. Cu această ocazie a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 60.000 lei de către Garda de Mediu Harghita şi au fost constatate 2 infracţiuni în flagrant, una privind desfăşurarea de activităţi de minerit fără autorizaţiile necesare şi cealaltă de evaziune fiscală, a mai spus comisarul Andrei-Daniel Anton.
EMIL GROZA