Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ursul rănit, găsit în Olt, a murit; ursoaica cu pui care se perindă, noapte de noapte, prin Miercurea Ciuc, pe lângă tribunal, va fi relocată | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Ursul rănit, găsit în Olt, a murit; ursoaica cu pui care se perindă, noapte de noapte, prin Miercurea Ciuc, pe lângă tribunal, va fi relocată
Ursul rănit, găsit în Olt, a murit; ursoaica cu pui care se perindă, noapte de noapte, prin Miercurea Ciuc, pe lângă tribunal, va fi relocată

Ursul rănit, găsit în Olt, a murit; ursoaica cu pui care se perindă, noapte de noapte, prin Miercurea Ciuc, pe lângă tribunal, va fi relocată

 Localnicii spun că în cursul nopţii, în intravilanul staţiunii Băile Tuşnad ar fi avut loc o încăierare cu totul neobişnuită: cinci urşi s-au bătut violent, rănindu-se unii pe ceilalţi. Se pare că, în timpul luptei, exemplarului găsit, joi dimineaţă, în râul Olt, în apropierea căii ferate, i-a fost frântă coloana vertebrală şi a murit în cursul zilei. Specialiştii exclud ipoteza că acesta ar fi fost omorât de oameni.

„Inedit este că azi-noapte (în noaptea de miercuri spre joi – n.a.), în Băile Tuşnad, cinci urşi s-au bătut. Este un comportament asemănător câinilor vagabonzi, e greu de imaginat. Joi, în jurul orei 07:00, am fost notificaţi că există un urs rănit în Râul Olt, în apropiere de calea ferată. În jurul orei 10:00 s-au trimis documentaţiile către Ministerul Mediului, pentru a se emite ordinul de extragere, după ce s-a constatat că ursul nu mai poate fi salvat: nu putea să se ridice, având paralizată partea din spate şi abia putea să îşi înalţe capul. Jandarmii şi vânătorii au încercat să se apropie, să vadă unde este rănit, dar nu se putea mişca. La ce s-a văzut din apă, nu prezenta răni deschise. Cel mai probabil, are şira spinării ruptă de vreun urs mai mare”, a declarat comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Szép Róbert, prezent, joi dimineaţă, la Băile Tuşnad.

Potrivit acestuia, nu sunt suspiciuni că ursul ar fi fost omorât de oameni, întrucât „dacă ar fi fost otrăvit, paralizia ar fi fost generalizată, iar ursul şi-a pierdut mobilitatea doar în partea din spate”. „Pe de altă parte, dacă oamenii l-ar fi lovit cu vreun par sau cu o bâtă, nu aveau forţa necesară să rupă coloana vertebrală a unui astfel de exemplar. La ce s-a văzut din apă, nu prezenta răni deschise”, a explicat Szép Róbert.

În privinţa relocării ursoaicelor cu pui din Băile Tuşnad, reprezentantul GNM a afirmat că acţiunea a fost anulată pentru moment, după ce reprezentanţii fondului de vânătoare, car şi-au dat acordul să primească animalele, s-au răzgândit.

„În momentul în care s-a demarat punerea în operă a relocării, fondul de vânătoare pe care urmau să fie relocate ursoaicele cu pui s-a răzgândit şi a anulat tot, spunând că are mai multe localităţi în fondul respectiv şi nu mai doreşte să ducem urşii de la noi în zona respectivă. În prezent, Ministerul Mediului încearcă să sprijine asociaţiile de vânătoare, ca să găsim zone în care aceste exemplare să fie relocate, pentru că nu este omenesc să extragi prin împuşcare o ursoaică care are lângă ea 3 sau 4 pui”, a mai spus Szép Róbert.

Comisarul şef adjunct al GNM s-a întâlnit, joi, la sediul Consiliului Judeţean Harghita şi cu alţi primari din judeţ care au probleme din cauza urşilor. Cu această ocazie, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Füleki Zoltán, a fost „notificat” şi rugat să depună maximul de diligenţă pentru punerea în siguranţă a oraşului.

Viceprimarul Füleki Zoltán a declarat, joi, că Primăria Miercurea Ciuc a solicitat avizul de relocare pentru ursoaica cu trei pui, care se plimbă în fiecare noapte prin faţa tribunalului, în zona sensului giratoriu, pe care l-a şi obţinut. „Asociaţia de vânătoare cu care avem contract a primit comanda şi operaţiunea de relocare este în desfăşurare”, a precizat viceprimarul Füleki.

În noaptea miercuri spre joi, locuitori ai oraşului au semnalat prezenţa unor urşi la marginea Cartierului Spicului, în zona blocului de garsoniere aflat peste drum de locul unde se doreşte construirea unui mall. Viceprimarul Füleki Zoltán a afirmat că este vorba despre „un pui de urs în vârstă de doi ani, care s-a separat de mamă” şi care a fost alungat de jandarmi. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, plt. adj. şef Gheorghe Suciu, preciza, joi dimineaţă, că jandarmii care au ajuns la faţa locului au observat prezenţa a doi urşi, dar din cauza întunericului nu s-a putut constata dacă era vorba de o femelă şi un pui sau doar doi pui. Viceprimarul a dat asigurări că au fost instituite patrule în zonă, pentru siguranţa locuitorilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.