Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ursul a atacat un cetăţean ungar, într-o pădure din zona Cristur | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Ursul a atacat un cetăţean ungar, într-o pădure din zona Cristur
Ursul a atacat un cetăţean ungar, într-o pădure din zona Cristur

Ursul a atacat un cetăţean ungar, într-o pădure din zona Cristur

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, din Ungaria, participa la o partidă de vânătoare organizată într-o pădure din satul Tărceşti (comuna Şimoneşti), când a fost surprins de un urs „uriaş” şi muşcat de umăr, animalul fracturându-i omoplatul stâng

Unul dintre colegii de vânătoare, aflat în apropierea bărbatului rănit, a solicitat sprijin de urgenţă la 112 şi o ambulanţă din Cristuru Secuiesc a transportat victima la Spitalul Municipal Odorhei.

Bărbatul atacat de urs i-a povestit medicului de gardă de la Secţia Urgenţe a spitalului, dr. Lakatos Miklós Zsolt, că ursul a fost văzut de ceilalţi vânători în timp ce se apropia de el şi au început să facă gălăgie, încercând, fără succes, să-l îndepărteze.

„Pacientul ne-a spus că a reuşit să bage ţeava puştii în gura ursului, dar nu să şi tragă, s-a blocat arma, după care animalul l-a muşcat de umărul stâng; cei din apropiere au auzit cum i-au trosnit oasele. Un coleg a tras un foc spre urs şi abia atunci animalul i-a dat drumul şi a plecat. Dacă ne gândim din punct de vedere al pericolului – pacientul a povestit că era un urs de 600 de puncte, uriaş, atât de mare cum nu a mai văzut – practic i-a fost pusă viaţa în pericol. Din fericire, rana nu-i pune viaţa în pericol”, a declarat dr. Lakatos Miklós Zsolt.

Potrivit medicului de gardă, pacientului i-a fost administrat tratamentul necesar prevenirii infecţiilor şi a fost condus la sala de operaţie, unde a suferit o „intervenţie chirurgico-ortopedică pentru fixarea fracturii de humerus stâng, treimea medie”. În prezent, starea pacientului este stabilă.

Este primul atac de urs din 2019, după ce în anul 2018 mai multe persoane au fost rănite şi au ajuns în stare gravă la spital.

În urma protestelor, demersurilor şi nenumăratelor discuţii purtate de parlamentarii harghiteni cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, în noiembrie anul trecut au fost adoptate modificări la Legea vânătorii şi, în premieră, vor fi alocate cetăţenilor români fonduri pentru plata spitalizării, tratamentului şi recuperării persoanelor atacate de animale sălbatice protejate, precum şi despăgubiri în cazul incapacităţii de muncă şi decesului cauzate de acestea.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.