Ursoaica de la Tuşnad va fi relocată | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Ursoaica de la Tuşnad va fi relocată
Ursoaica de la Tuşnad va fi relocată

Ursoaica de la Tuşnad va fi relocată

Ursoaica cu trei pui care a creat, în ultimele săptămâni, probleme locuitorilor şi turiştilor din staţiunea Băile Tuşnad va fi relocată în următoarea perioadă, după ce Ministerul Mediului a eliberat autorizaţia în acest sens.

Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos László, a declarat că întreaga echipă de specialişti este pregătită, la fel ca şi cuşca specială şi maşina cu care aceasta va fi transportată, în prezent fiind monitorizată situaţia şi aşteptându-se momentul prielnic pentru tranchilizarea şi capturarea animalelor. Potrivit sursei citate, ursoaica şi puii săi vor fi transportaţi într-un fond de vânătoare dintr-un alt judeţ, ai căror administratori şi-au dat acordul în acest sens.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, consideră că ursoaica trebuie capturată cât mai repede, întrucât ea poate reprezenta un pericol pentru localnici şi pentru turişti. Primarul a spus că există riscul ca unul dintre ursuleţi să se rătăcească şi mama să pornească să îl caute şi să rănească pe cineva, în încercarea ei de a-şi apăra puiul. El a adăugat că animalele vin în fiecare seară în staţiune şi cotrobăie în tomberoanele de gunoi, dar nu mai intră în gospodăriile localnicilor.

Datele furnizate de şeful APM Harghita, Domokos László, arată că de la începutul anului au fost anunţate 46 de pagube provocate de animale sălbatice, în 80 la sută din cazuri fiind vorba de urşi. Aceştia au ucis animale domestice, cu precădere vite, oi sau porci şi au distrus şi mai mulţi stupi, în căutare de miere.

De asemenea, în acest an, trei harghiteni au fost atacaţi de urs când se aflau în pădure, dar nici unul dintre ei nu a fost rănit mortal.

În acest an s-a înregistrat şi un caz în care o ursoaică a fost călcată de tren, între localităţile Voşlăbeni şi Valea Strâmbă. Domokos László a spus că astfel de situaţii s-au mai consemnat şi în anii precedenţi, întrucât în zona respectivă există un coridor de trecere a urşilor.

Specialiştii apreciază că se va mai înregistra o creştere a numărului de pagube în perioada toamnei, când se coc fructele şi cerealele sunt bune de consum, iar urşii se pregătesc pentru iernat. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.