Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urşii încep să apară din nou în apropierea localităţilor harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Urşii încep să apară din nou în apropierea localităţilor harghitene
Urşii încep să apară din nou în apropierea localităţilor harghitene

Urşii încep să apară din nou în apropierea localităţilor harghitene

Jandarmii harghiteni au primit, de la începutul anului şi până în prezent, 21 de apeluri de urgenţă prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea localităţilor. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, Gheorghe Suciu, a precizat pentru publicaţia noastră că în 8 situaţii a fost nevoie de intervenţia efectivă a forţelor de ordine, în celelalte cazuri urşii fie se aflau doar în trecere, drumul lor intersectându-se cu o cale rutieră, fie au părăsit singuri zona în care fusese iniţial semnalată prezenţa lor.

Acesta a adăugat că cele mai multe astfel de sesizări, respectiv 12, au fost înregistrate în martie, iar de la începutul acestei luni şi până în prezent au fost primite 8 apeluri prin intermediul SNUAU 112, jandarmii fiind solicitaţi pentru a îndepărta urşii din apropierea localităţilor Gheorgheni, Subcetate, Băile Tuşnad, Sâncrăieni, Izvoru Mureşului, Ditrău şi Topliţa. Gheorghe Suciu a menţionat că pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite înspre pădurile din apropiere au fost trimise la faţa locului fie patrule de jandarmerie, fie patrule de ordine publică formate din poliţist şi jandarm. „De fiecare dată s-a reuşit îndepărtarea acestora şi mai mult decât atât, patrulele au rămas în zonă pentru a se asigura că animalele sălbatice nu revin. În toate cazurile au fost înştiinţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, cu care colaborăm şi nu au fost înregistrate alte evenimente”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

Potrivit afirmaţiilor sale, anul trecut, la nivelul dispeceratului IJJ Harghita, au fost înregistrate 194 astfel de apeluri, dar în unele cazuri urşii părăsiseră zonele locuite. „Pe această cale, facem un apel la cetăţeni să înţeleagă că menirea mesajelor Ro-Alert nu este aceea de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că astfel îşi pot pune viaţa în pericol, dar şi îngreunează intervenţia instituţiilor abilitate să soluţioneze astfel de situaţii. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce ei să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, a mai precizat Gheorghe Suciu.

E. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.