Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urşii continuă să producă pagube în Băile Tuşnad; autorităţile solicită relocarea lor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Urşii continuă să producă pagube în Băile Tuşnad; autorităţile solicită relocarea lor
Urşii continuă să producă pagube în Băile Tuşnad; autorităţile solicită relocarea lor

Urşii continuă să producă pagube în Băile Tuşnad; autorităţile solicită relocarea lor

Autorităţile din Harghita solicită Ministerului Mediului relocarea mai multor urşi care provoacă pagube în Băile Tuşnad, localnicii afirmând că animalele atacă aproape în fiecare noapte şi se plimbă nestingherite prin staţiune.

Ultimele pagube s-au înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, când un urs a smuls uşa unui magazin unde se prepară şi se vând colaci secuieşti, a mâncat din zahărul şi nucile găsite acolo şi a plecat abia când un localnic a făcut un zgomot puternic. O angajată a firmei respective a povestit că recent un urs a intrat şi într-o rulotă unde se prepară gogoşi, a plecat cu o găleată de 10 kilograme cu cremă de ciocolată şi câteva zile nu a mai apărut.

Oamenii spun că sunt aproximativ zece urşi care se plimbă prin staţiune, intră în gospodării, distrug gardurile sau ucid animalele. În urmă cu câteva săptămâni, un urs a intrat în pivniţa unei familii din Băile Tuşnad, a cotrobăit în lada frigorifică şi a plecat cu o bucată de jambon.

„Nu mai putem să ieşim seara pe stradă, au ajuns urşii să intre în casă, să rupă gardurile, să se plimbe prin oraş, să facă ravagii. Iar când vin turiştii, pe peronul gării sunt întâmpinaţi de urşi. Oare suntem obligaţi să trăim alături de urşi sau ei trebuie să trăiască în pădure? Iar dacă trebuie să ne mutăm noi în pădure şi ei să vină în oraş, măcar să ştim”, a spus un hotelier din Băile Tuşnad.

Primarul staţiunii, Albert Tibor, susţine că îşi începe fiecare zi cu un raport către autorităţile de mediu, referitor la stricăciunile produse de urşi, şi a primit promisiunea că mai multe exemplare vor fi relocate.

La rândul său, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat că a purtat deja o discuţie cu responsabili de la Ministerul Mediului şi s-a solicitat relocarea mai multor exemplare, existând intenţia ca în zilele următoare să se înfiinţeze o patrulă care să folosească arme cu gloanţe de cauciuc pentru alungarea urşilor. „Situaţia din Băile Tuşnad este oarecum atipică, pentru că acolo există un culoar natural între munţi prin care urşii trec şi sigur că până avem avizul de relocare, care este o procedură destul de îndelungată, am luat măsuri pe plan local. (…) Urmează ca în zilele următoare să găsim o soluţie să organizăm un echipaj de patrulare, cu proiectile de cauciuc, pentru a îndepărta aceşti urşi”, a spus prefectul Harghitei.

În pădurile din preajma oraşului Băile Tuşnad şi Rezervaţia Tinovul Mohoş – Lacul Sfânta Ana îşi au habitatul peste 30 de urşi şi, în fiecare an, o parte din ei îşi caută hrana în staţiunea Băile Tuşnad. Anii trecuţi, autorităţile au relocat mai multe exemplare, în fonduri forestiere îndepărtate, dar problema nu a fost încă rezolvată.

Urşii au creat probleme şi în alte zone ale judeţului Harghita. În acest sezon, patru persoane au ajuns la spital în urma unor atacuri ale urşilor, produse la stâne sau în păduri, iar mai multe animale au fost ucise.

Potrivit evaluărilor efectuate de specialişti în primăvara acestui an, în pădurile harghitene trăiesc între 800 şi 1.000 de urşi. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.