Urşii continuă să „înroşească” linia de la 112 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 23 septembrie 2023
Home » Societate » Urşii continuă să „înroşească” linia de la 112
Urşii continuă să „înroşească” linia de la 112

Urşii continuă să „înroşească” linia de la 112

  • Numărul apelurilor din cauza acestor animale sălbatice a ajuns la 400 anul acesta, numai săptămâna trecută fiind înregistrate peste 20 de sesizări

Jandarmii harghiteni au primit, de la începutul anului şi până în prezent, 400 de apeluri prin intermediul Serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa urşilor în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a informat că numai săptămâna trecută au fost primite 21 de apeluri prin care era solicitată intervenţia jandarmilor pentru îndepărtarea urşilor, iar începând de vineri şi până ieri au fost înregistrate astfel de situaţii în localităţile Miercurea Ciuc, Bălan, Borsec şi Cădaciu Mic.

Potrivit unui comunicat al IJJ Harghita, cele mai multe apeluri din ultimele zile, respectiv 3, au fost primite din oraşul Bălan, fiind semnalată prezenţa urşilor pe străzile din localitate, însă doar într-un singur caz a fost nevoie de intervenţia efectivă a jandarmilor. Primul apel a fost înregistrat vineri, la ora 00:00, următorul sâmbătă, la ora 11:03, iar ultimul duminică, la ora 00:14, acesta din urmă fiind cel care a necesitat intervenţia autorităţilor pentru îndepărtarea unui urs înspre pădure.

Apelul din Miercurea Ciuc a fost primit vineri, la ora 20:08, o persoană semnalând prezenţa unei ursoaice cu pui în Cartierul Jigodin, dar la sosirea echipajelor de jandarmi aceasta plecase singură înspre pădure.

Apelul din oraşul Borsec a fost efectuat sâmbătă, la ora 21:23, fiind nevoie ca echipajul de jandarmerie să alunge un urs care se plimba pe o stradă din localitate, posibil în căutare de hrană. Din satul Cădaciu Mic, comuna Şimoneşti, a fost primit un apel prin intermediul Serviciului 112, duminică, la ora 23:14, dar jandarmii nu au găsit ursul acolo unde i se semnalase prezenţa, acesta lăsând în urmă pagube materiale.

În toate cazurile patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, nefiind înregistrate alte evenimente, a precizat IJJ Harghita, care le reaminteşte cetăţenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

E. Groza

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.