13 septembrie – Ziua Pompierilor din România | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 decembrie 2021
Home » Societate » 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

În fiecare an, 13 septembrie, pentru pompierii români, este zi de sărbătoare. 13 septembrie reprezintă un moment de mare însemnătate pentru salvatorii de profesie, dată la care, acum 173 de ani, pompierii militari, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au făcut dovada supremului sacrificiu, înfruntând trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, mulţi dintre aceştia apărând cu propria lor viaţă idealurile Revoluţiei de la 1848.

Aniversarea, la 13 septembrie, a Zilei Pompierilor din România ne readuce în memorie sacrificiul ostaşilor pompieri, care, în anul 1848, au scris cu propriul sânge o pagină de istorie, de devotament şi de iubire de ţară dusă până la jertfa supremă, în inegala confruntare din Dealul Spirii cu armata otomană venită să înăbuşe Revoluţia Română. Pompierii au scris, prin faptele lor de eroism, curaj şi sacrificiu, pagini memorabile în cartea tradiţiilor, ca salvatori ai semenilor, în lupta împotriva dezastrelor, dar, desigur, şi ca apărători ai patriei, în momentele cruciale ale făuririi şi dezvoltării României moderne.

Ieri, 13 septembrie, la sediul inspectoratului, din strada Iancu de Hunedoara, nr. 14, s-a desfăşurat, într-un cadru restrâns, un ceremonial religios şi militar, în cadrul căruia cu prilejul zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, 3 ofiţeri şi 4 subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, care s-au evidenţiat în activitatea profesională, obţinând rezultate deosebite.

Totodată, pentru cinstirea memoriei predecesorilor care au scris cu litere de foc istoria, pompierii militari harghiteni au depus coroane şi jerbe de flori la monumentele din judeţ, dedicate salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi care au purtat cu cinste blazonul de POMPIER. Astfel au avut loc depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sándor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti şi la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczö Ernő din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

La zi de sărbătoare, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita îi asigură încă o dată pe cetăţenii harghiteni că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor, în îndeplinirea generoasei lor meniri, purtând mai departe crezul „Audacia et devotio!”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.