Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urşii au cauzat probleme semnificative în comuna Lupeni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Urşii au cauzat probleme semnificative în comuna Lupeni
Urşii au cauzat probleme semnificative în comuna Lupeni

Urşii au cauzat probleme semnificative în comuna Lupeni

Urşii au provocat pagube însemnate în ultima perioadă în comuna Lupeni, autorităţile locale sperând că se va găsi o soluţie, astfel încât să poată să fie evitate probleme şi mai grave. Primarul comunei Lupeni, Kovács Lehel, a declarat publicaţiei noastre că, în ultimele 15 zile, urşii au făcut ravagii în 13 gospodării şi au ucis peste 130 de ovine şi în jur de 80 de găini, aceştia intrând şi în alte ogrăzi în care nu se aflau animale domestice. Acesta a precizat că au fost probleme şi în anii anteriori, dar atacuri ale animalelor sălbatice de asemenea intensitate nu au mai fost înregistrate în comună. Kovács Lehel a spus că, în opinia vânătorilor, este posibil ca urşii care au cauzat pagube să fi fost relocaţi ilegal din zona Braşovului, dar în ultimii ani aceste animale sălbatice s-au înmulţit foarte mult. Potrivit afirmaţiilor sale, locuitorii comunei se tem că s-ar putea înregistra probleme mai grave, în sensul că urşii ar putea ataca şi oameni, iar unii săteni nu au curajul să iasă din ogrăzi după ce se înserează. „Tot respectul pentru aceste animale şi pentru cei care le apără, dar viaţa omului trebuie să fie mai presus”, a mai spus primarul comunei Lupeni, adăugând că speră că autorităţile cu atribuţii în domeniu vor găsi o soluţie în ceea ce priveşte problemele cauzate de urşi şi că vor înţelege gravitatea situaţiei şi cei care activează în domeniul protecţiei animalelor şi vor face propuneri la rândul lor.

Probleme cauzate de animalele sălbatice au fost înregistrate şi în alte localităţi

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, a declarat că, de la începutul acestui an şi până în prezent, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată în 18 cazuri. Acesta a precizat că în 14 astfel de cazuri pagubele au fost provocate de urşi, iar în alte 4 de lupi. Animalele sălbatice au ucis 5 bovine, peste 100 de oi, 47 de găini şi 4 câini, fiind distruşi şi 17 stupi de albine. Domokos László a spus că situaţia este asemănătoare cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai multe pagube produse de animalele sălbatice fiind înregistrate în zona Odorhei. Potrivit afirmaţiilor sale, oamenii au început să îşi scoată animalele la păşunat, iar urşii s-au trezit din hibernare şi îşi caută hrană, pagubele fiind produse în ultima perioadă, în principal, de ursoaice cu pui. Domokos László a adăugat că pentru evitarea problemelor şi proprietarii ar trebui să îşi ia măsuri de precauţie, cum ar fi de pildă instalarea de garduri electrice, ţinerea animalelor în spaţii închise şi folosirea de câini de pază.

Din datele făcute publice de APM Harghita rezultă că pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 248 de cazuri în care a fost convocată comisia pentru evaluarea pagubelor provocate de animalele sălbatice, ceea ce reprezintă o scădere comparativ cu 2019, când au fost semnalate 398 de astfel de situaţii. În 223 de cazuri a fost vorba despre probleme cauzate de urşi, dar au fost înregistrate şi pagube provocate de căprioare, cerbi, mistreţi, lupi sau chiar castori. Animalele sălbatice au provocat, anul trecut, în judeţul Harghita, pagube în valoare totală de 318.000 lei. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.