Urs împuşcat de autorităţi la Miercurea-Ciuc, după ce a intrat în curtea președintelui CJ Harghita
- Pericolul reprezentat de atacurile urşilor în judeţul Harghita
În ultimele două decenii, judeţul Harghita s-a confruntat cu o problemă tot mai gravă şi periculoasă: atacurile urşilor asupra oamenilor şi gospodăriilor.
Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, au adus în discuţie această problemă într-o conferinţă ce a avut loc joi, subliniind pericolul iminent la care sunt supuşi locuitorii din zonă.
Autorităţile au fost alertate în urma unei pătrunderi a unui urs într-o curte din municipiu, în noaptea de miercuri spre joi. Curtea în care a pătruns ursul este chiar locuinţa preşedintelui CJ Harghita.
„Echipajele de intervenţie s-au deplasat la faţa locului, prima dată jandarmerie, cei de la SMURD şi poliţia, apoi am primit şi eu apelul ca viceprimar. Am ajuns la faţa locului, am constatat că de foarte multe ori în acest an, dar mai ales în ultimele trei săptămâni aceste apeluri sunt zilnice în Miercurea-Ciuc”, a declarat Bors Béla.
El a precizat a fost surprins de faptul că animalul sălbatic nu a fost speriat nici de mulţimea de oameni de la faţa locului, nici de sunetele de alarmă şi sirene, încercând în continuare să intre în locuinţă.
Conform legii în vigoare, ca să iei o măsură împotriva acestor animale sălbatice, trebuie să se întrunească comisia formată din jandarmi, primarul sau viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale respective, membrii de la asociaţia de vânători cu care are primăria contract, respectiv medicul veterinar.
Viceprimarul a explicat faptul că s-a încercat alungarea ursului, dar acest lucru nu a fost posibil, astfel încât comisia a votat, în unanimitate, extragerea animalului prin împuşcare.
Borboly Csaba a explicat necesitatea implicării autorităţilor naţionale, pentru a proteja omul atunci când se întâmplă astfel de incidente. „Avem tratate internaţionale, avem Directiva Habitat, avem toate pârghiile legale ale legislaţiei europene să ferim, să ocolim şi să prevenim astfel de situaţii”, a precizat preşedintele CJ Harghita.
El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de siguranţa familiei sale, mai ales a copiilor mici care sunt obişnuiţi să se joace în curte. A povestit despre cum familia sa a fost pusă în pericol pentru a treia oară, fiind aproape de o tragedie, când un urs s-a apropiat la doar trei metri de soţia sa. Într-un alt incident, tot în aceeaşi săptămână, ursul a intrat în curtea lor şi a distrus un tomberon, lăsând urme de gheare care confirmă că era acelaşi animal.
Borboly Csaba a subliniat necesitatea urgentă de a continua îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a reducerii birocraţiei, astfel încât viaţa oamenilor să fie în siguranţă. El a lăudat conducerea municipiului Miercurea-Ciuc pentru seriozitatea cu care abordează această problemă şi a recunoscut că este nevoie de o cooperare mai strânsă între autorităţi pentru a face faţă acestei provocări. Totuşi, el a avertizat că soluţiile actuale, cum ar fi relocarea urşilor, nu sunt eficiente pe termen lung. Urşii care s-au obişnuit să trăiască în apropierea aşezărilor umane nu mai pot fi reintegraţi în pădure, ceea ce înseamnă că aceştia vor continua să reprezinte un pericol pentru comunităţi. (Emilia Şerdean)